Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts
Krievija veikusi kiberspiegošanu vairākās valstīs, tajā skaitā Latvijā

Krievijas hakeri arī pie mums vismaz reizi mēnesī

Krievija izvērsusi plašu kiberspiegošanas un dezinformācijas kampaņu, kas jau tikusi vērsta pret simtiem personu un organizāciju vismaz 39 valstīs, tajā skaitā Latvijā. Vieni no lielākajiem mērķiem bijuši ANO un NATO, secināts Toronto Universitātē veiktajā pētījumā.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina Dienai apstiprina, ka kiberspiegošanas gadījumi pie mums nav retums – tie sastopami vismaz reizi mēnesī un nereti ir ļoti nopietni. "Latvija kā NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts ir ļoti iekārojams mērķis," viņa saka. Uzbrukumi esot vērsti arī pret dažādām valsts iestādēm, taču par sekām, ko tie radījuši, Kaškina nerunā – vairākos gadījumos joprojām notiek izmeklēšana, tāpēc izpaust jebkādu informāciju nav ļauts.

Iepriekšpieminēta pētījuma autori vēl norāda, ka spiegošana vērsta ne tikai pret valdības, militārajiem un industriālajiem mērķiem, bet arī pret žurnālistiem, akadēmiķiem, opozicionāriem un vienkārši aktīvistiem. Piemēram, viens no šādiem mērķiem bija amerikāņu žurnālists Deivids Seters, kurš plaši rakstīja par korupciju Krievijā. Viņam nozagtās e-pasta vēstules tikušas selektīvi modificētas un tad noplūdinātas, lai radītu viltus iespaidu, ka viņš ietilpst CIP atbalstītā plānā diskreditēt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 30. maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas