Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Krievijas izdienas pensijas saņēmējam neļauj saņemt Latvijas vecuma pensiju

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments ceturtdien atstāja negrozītu spriedumu, ar kuru noraidīts pieteikums lietā par pensionētas militārpersonas tiesībām uz Latvijas vecuma pensijas izmaksu.

Spriedums nav pārsūdzams.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pieteicējs no 1986.gada ir Krievijas militārpersonu izdienas pensijas saņēmējs. No 2001.gada pieteicējs saņem arī Latvijas vecuma pensiju.

Konstatējot, ka pēc Latvijas pensijas piešķiršanas Krievijas puse nav pārtraukusi izdienas pensijas izmaksu, kā to noteic Krievijas valdības un Latvijas valdības vienošanās par Latvijas teritorijā dzīvojošo Krievijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumiem, pārskatīja pieteicēja apdrošināšanas stāžu, kas bija ņemts vērā, piešķirot Latvijas vecuma pensiju, un izslēdza no tā periodu, kas ņemts vērā arī, piešķirot Krievijas izdienas pensiju.

Šādas pārskatīšanas rezultātā pieteicēja apdrošināšanas stāžs vairs nesasniedza desmit gadus, kas bija nepieciešami, lai būtu tiesības uz Latvijas vecuma pensiju. Līdz ar to uz turpmāko laiku aģentūra pārtrauca Latvijas vecuma pensijas izmaksu pieteicējam.

Ticis norādīts, ka nav pamatots pieteicēja viedoklis, ka attiecīgās normas uzliek pienākumu tikai Krievijas pusei - starpvalstu līgumu būtība ir novērst situācijas, kad par vieniem un tiem pašiem periodiem persona vienlaicīgi saņem vairāku valstu pensijas. Nav šaubu, ka vienošanās mērķis ir novērst, ka bijušajām militārpersonām par vienu un to pašu periodu pensijas tiktu maksātas no abu valstu budžeta.

Līdz ar to pieteicējam gan no vienošanās spēkā stāšanās brīža, gan no iesnieguma par pensijas piešķiršanu brīža nebija tiesiska pamata paļauties, ka viņš vienlaicīgi varētu saņemt divu valstu pensijas par vienu un to pašu periodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas