Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kulakova: Reģionālais statuss krievu valodai ļautu nebaidīties no valodas inspekcijas

Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova pievienojas tiem Latgales pašvaldību vadītājiem, kuri uzskata, ka krievu valodai vajadzētu piešķirt reģionālās valodas statusu. Viens no galvenajiem argumentiem par labu tam esot - lai latviešu valodas nezinātāji varētu mierīgi nostrādāt līdz pensijai, nedrebot bailēs no Valsts valodas inspekcijas.

Jauniešu vidū valodas nezināšana vairs neesot nekāda problēma, bet «nav jau noslēpums, ka Padomju Savienībā mums latviešu valodu mācīja ne pārāk kvalitatīvi, jo tā neskaitījās prioritāte. Ja mēs runājam par reģionālo statusu krievu valodai, varbūt tas būtu nepieciešams tieši cilvēkiem virs četrdesmit, lai viņi mierīgi var nostrādāt līdz pensijai, nebaidoties no sodiem,» viņa skaidro.

Ar Ž. Kulakovu tikāmies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, kad viņa atklāja no savas personīgās kolekcijas veidotu vēsturisku sadzīves priekšmetu, kā senas pudeles, gludekļi un patvāri, izstādi. Savā uzrunā viņa uzsvēra, ka «bez pagātnes nevar būt nākotnes», un šo pašu argumentu atkārtoja arī vēlāk sarunā ar Dienu, tikai nu jau citā kontekstā - Daugavpilī vēsturiski esot liels skaits krievvalodīgo, un šī fakta noliegšana ne pie kā laba nenovedīs. Tomēr politiķe neaizmirsa arī piebilst - valsts valodas statusu krievu valodai gan nevajadzētu piešķirt un referendumā viņa esot balsojusi, kā pati formulē, «par latviešu valodu».

Viņasprāt, situāciju uzlabotu arī lielāka latviešu valodas kursu pieejamība, kas daudziem vietējiem neesot pa kabatai, tāpēc viņa cer uz valdības finansiālo atbalstu bezmaksas kursu organizēšanai. Pašvaldība pati līdz nākamajai domes finanšu komitejas sēdei plānojot sagatavot pieteikumu par savu līdzekļu piešķiršanu bezmaksas latviešu valodas kursiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas