Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kurzemē pašvaldības nesteidzas ar skolu reformu

Politiskais lēmums ir neslēgt nevienu skolu. Šādu atbildi Diena saņēma lielā daļā Kurzemes reģiona pašvaldību un izglītības pārvalžu. Lai gan daudzu pašvaldību finansējums pedagogu algām samazinājies uz pusi vai pat vairāk, tikai daži novadi plāno būtiskas korekcijas skolu tīklā, daudzi nogaida.

Kopumā Kurzemes reģiona (pieci rajoni) pašvaldībās pieņemts lēmums par piecu skolu likvidāciju, bet vēl virkni reorganizēs. Tomēr vairākas skolas, kurās nav vairāk kā 70—80 skolēnu, turpinās darbību, jo lielās skolas kļūs par to donorskolām. Tādējādi pašvaldības lielāko skolu skolotājiem nenodrošinās lielākas algas, kaut arī viņi strādā ar vairāk skolēniem. Visās pašvaldībās prognozēja, ka daļai skolotāju būs jāpamet darbs. Tie, kuri varēja nosaukt konkrētas aplēses, lielākoties minēja, ka novadā bez darba paliks 20—30 pedagogu. Darbu jau pametuši daudzi pensijas vecuma pedagogi. Liepājas rajona izglītības pārvaldes vadītājs Zigmunds Cinkus vēsta, ka varētu pietrūkt fizikas un ķīmijas pedagogu. Daudzi skolotāji varēs strādāt tikai nelielu slodzi, turklāt daudzviet likvidētas piemaksas par konsultācijām un gatavošanos stundām.

Vissliktāk Ventspilī

Skolu tīkla reformu kontekstā ne tikai Kurzemes reģiona, bet arī visas valsts mērogā izceļas Ventspils novada pašvaldība, jo tieši tās problēmas kā uz delnas parāda pašreizējā "nauda seko skolēnam" modeļa nepilnību. Proti, sākotnēji bija paredzēts finansējuma aprēķinā ņemt vērā arī iedzīvotāju blīvumu, taču pēc izglītības naudas samazināšanas šis kritērijs no modeļa izņemts un visām pašvaldībām ir vienāds nosacījums — novadā jābūt vismaz astoņiem skolēniem uz vienu pedagogu. Tādējādi Ventspils novadā, kur ir mazs iedzīvotāju blīvums, lai varētu izpildīt šo nosacījumu, teorētiski būtu jāslēdz pat septiņas no 12 skolām. Proti, iepriekš pedagogu algām Ventspils rajons saņēma 137 372 latu finansējumu mēnesī, bet no jaunā mācību gada šī summa saruks līdz Ls 52 303. Kad pašvaldība jūlijā to uzzināja, "mēs jutāmies patiešām pazemoti", saka Ventspils rajona izglītības pārvaldes vadītāja Aina Klimoviča. Novadā nolemts, ka tiks slēgtas divas skolas, cieši savelkot jostu, pārējo skolu darbību šogad varētu nodrošināt. Ietaupīt varētu, samazinot finansējamo klašu audzināšanas stundu skaitu, tikšot ieekonomēts uz konsultāciju stundu rēķina, mazajās skolās nebūs direktora vietnieku.

Saldus novadā, kur reorganizēs trīs skolas, saglabās vairākas skolas, kurās ir ap 80 skolēniem. IZM sniegtā informācija liecina, ka Zaņas, Zirņu un Striķu pamatskolās skolēnu rezultāti visos 9.klases valsts pārbaudījumos ir sliktāki par vidējiem rezultātiem valstī. IZM dati par skolēnu migrāciju liecina, ka jau iepriekš liela daļa Zaņas un Zirņu pagasta bērnu mācījās citu pašvaldību skolās — tas arī ir rādītājs, kā pašvaldības iedzīvotāji vērtē šīs skolas. Saldus rajona izglītības pārvaldes vadītāja Saulcerīte Levica norāda, ka pieņemts politisks lēmums neslēgt nevienu skolu un skolas apliecinājušas, ka varēs strādāt apvienotajās klasēs un izpildīt mācību plānu. Tomēr pirmie četri jaunā mācību gada mēneši būšot pārejas posms, kurā vērtēs, vai skolas var izpildīt mācību plānu un vai vecāki ir apmierināti, tāpēc mācību gada vidū varētu būt kādas izmaiņas. Arī Brocēnu novada domes priekšsēdis Arvīds Mēters (TP) norāda, ka tiks saglabātas visas skolas, lai gan divās no četrām skolēnu skaits nesasniedzot 100, — dārgāk būtu skolas likvidēt. Lai nodrošinātu ar transportu vienas likvidētās skolas skolēnus, vajagot vismaz divus autobusus. Tā kā finansējums bijušajam Saldus rajonam sarucis vairāk nekā par pusi, tiks ietaupīts, atsakoties no vairākām papildu programmām, jo treknajos gados finansējums bijis pietiekami dāsns, lai varētu atvērt jaunas programmas. Sešās skolās bija integratīvās programmas bērniem ar īpašām vajadzībām, kas paliks tikai divās, piecās skolās bija korekcijas programmas, kas paliks tikai vienā.

Nedrīkstot sasteigt

Arī Liepājas mēra vietniece Silva Golde (TP) kā vienu no risinājumiem, kas ļaus ietaupīt, min pedagoģiskās korekcijas programmu koncentrēšanu vienuviet. Liepājā turpmāk varēs atvērt klases tikai, ja tajās būs vismaz 25 skolēni, un tiks reorganizētas trīs skolas. Mazākas reformas veiks Liepājas rajonā esošie novadi, kuros pieņemts lēmums, ka visām skolām, izņemot Embūtes pamatskolu, jaunajā mācību gadā jābūt atvērtām, lai gan novados ir vairākas skolas, kurās ir tikai nedaudz vairāk nekā 50—60 skolēnu. Piemēram, Dunalkas un Rāvas pamatskolas Durbes novadā, kuras iepriekš atradās vienā pagastā un kurās nākamajā mācību gadā tiekot prognozēti vidēji 54 skolēni, tikšot saglabātas. Durbes novada domes priekšsēdis Andrejs Radzevičs (TP) stāsta, ka skolu vadības aprēķinājušas, ka tās varēs izdzīvot, piemēram, katras skolas administrācijā saglabājot tikai vienu cilvēku. Tiks saglabātas arī vairākas Grobiņas novada skolas, kurām ir vāji rezultāti.

Novados Kuldīgas un Talsu rajonā plānots skolu tīklu sakārtot, pārprofilējot vairākas skolas, apvienojot skolu administrāciju un Kuldīgas rajonā divas skolas slēdzot. Talsu, Dundagas un Rojas novadā šogad nevienu skolu nelikvidēs, taču "mēs šobrīd esam uz robežas" — ja finansējums tiks samazināts vēl, kāda skola būs jāslēdz arī Talsu novadā, saka Talsu rajona izglītības pārvaldes vadītāja Ināra Veismane.

***

Skolu reorganizācija


Kuldīgas novads

Slēgs Pelču un Sermītes pamatskolas; Snēpeles pamatskola kļūs par Kuldīgas Centra vidusskolas filiāli; Rendas pamatskolā mācīs tikai 1.—6.klases skolēnus,

tā būs Kuldīgas 2.vidusskolas filiāle; Basu pamatskola kļūs par Kuldīgas pilsētas pamatskolas filiāli; Padures pamatskolā mācīs tikai 1.—6.klases skolēnus, to pārveidos par Kuldīgas pilsētas alternatīvās sākumskolas filiāli

Saldus novads

Jaunauces pamatskolā mācīs tikai 1.—4.klasi, to pievienos Ezeres vidusskolai; Jaunlutriņu pamatskolai pievienos Šķēdes sākumskolu; Vadakstes pamatskolā mācīs tikai 1.—4.klasi, tā kļūs par Rubas pamatskolas filiāli

Talsu novads

Strazdes pamatskolu un Valdgales sākumskolu pārveidos par bērnudārziem

Vaiņodes novads

Slēgs Embūtes pamatskolu

Ventspils novads

Slēgs Ziru un Usmas pamatskolas

Liepāja

Liepājas kristīgā sākumskola kļūs par bērnudārzu; 11.vidusskolu pievienos 7.vidusskolai; Karostas pamatskolu pievienos 15.vidusskolai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas