Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Pacientus un viņu tuviniekus aicina godināt sirsnīgākās medmāsas

Lai sadzirdētu sirdsmāsiņas

Šobrīd notiek aktīva mediķu cīņa par lielāku finansējumu nozarei. Jau notikusi viena protesta akcija, kuras laikā vairāki tūkstoši veselības nozarē strādājošo cilvēku piketā pie Saeimas aicināja politiķus pildīt solījumus. Šodien noslēdzas vēl viena mediķu protesta akcija, lielākajām slimnīcām, ģimenes ārstu praksēm un citiem aizdedzot sveces, kā arī pusmastā nolaižot valsts karogu.

Tiek plānotas jau nākamās akcijas un arī iespējamie demisiju pieprasījumi, ja mediķi netiks sadzirdēti. Starp šiem mediķiem ir arī medicīnas māsas – neviena veselības aprūpes iestāde bez viņām nav iedomājama, tomēr šī profesija aizvien ir nenovērtēta un daudzās slimnīcās ir liels skaits neaizpildīto māsu vakanču. Tieši tādēļ šogad atkal tiek rīkota akcija Meklējam sirdsmāsiņu, kuras laikā pacienti un viņu tuvinieki aicināti novērtēt medicīnas māsu darba nozīmīgumu. Šoreiz akcijā var pieteikt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) māsas.


Joprojām nenovērtē

Akcijas rīkotājs – Rietumu bankas (RB) Labdarības fonds – sadarbībā ar projekta patronesi Valsts prezidenta kundzi Andru Leviti un informatīvo atbalstītāju laikrakstu Diena aicina akcentēt medicīnas māsu īpašo profesiju, izteikt pateicību par pašaizliedzību un atgādināt par tik nozīmīgo darbu, ko viņas veic. Līdz šā gada 31. decembrim akcijā varēs pieteikt BKUS visu nodaļu māsas. 

Atklājot akciju, RB Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna atzina, ka vairāku gadu garumā, arī rīkojot akciju Meklējam sirdsmāsiņu, viņai nācies sastapties ar māsām, kuras savu darbu dara ar prieku, neskatoties uz zemo atalgojumu un grūto darbu. "Tās tiešām ir māsas ar lielo burtu," viņa sacīja.

Šīna atzīmēja, ka šogad akcija norit vienā laikā ar šā brīža aktualitātēm veselības aprūpē. "Nav māsu profesija novērtēta pienācīgi. Mēs to visi redzam! Ikviena mamma, kura ar savu bērnu kaut reizi ir bijusi slimnīcā, saprot, cik nozīmīgs ir ārsts, bet tie cilvēki, kas ikdienā ir ar bērnu, ir māsas," pauda fonda vadītāja.

Tikmēr Levite mediķu darbu salīdzināja ar Šveices pulksteni, kura darbībai nepieciešams, lai strādātu arī vismazākais zobrats. "Tā ir arī medicīnā – ir vajadzīga komanda, lai pacients izveseļotos vai vismaz viņa stāvoklis uzlabotos," sacīja Valsts prezidenta kundze. Viņa arī atzīmēja, ka valsts svētku laikā daudz tiek lietoti arī dažāda veida militārie termini, kuri viņai gan esot sveši, tomēr par medicīnas māsām varot teikt, ka viņas ir "frontes priekšplānā". "Viņas ir pirmās, kas mazo pacientu mierinās naktī, un būs pirmās, kas mierinās bērna vecākus, kuriem ir paziņota bērna diagnoze," sacīja Levite.


Atbalstīt mediķus

Akcijas Meklējam sirdsmāsiņu galvenā informatīvā partnera laikraksta Diena izdevējas SIA Izdevniecība Dienas mediji valdes priekšsēdētājs Edgars Kots pasākuma atklāšanā atzina, ka akcija katru reizi ir sagādājusi daudz prieka ne tikai pašām sirdsmāsiņām, bet arī organizatoriem, tomēr šogad aicināja tai pievērst īpašu uzmanību. "Šī akcija ir tikai papildinājums tam, ko dzirdējām [mediķu piketā] pie Saeimas, kur sauca: "Sadzirdēt!" Domāju, ka akcija šogad varētu iet ar šo devīzi – sadzirdiet beidzot! Šogad akcijai Meklējam sirdsmāsiņu ir dubultnozīme – sadzirdēt mediķus un šoreiz visiem medijiem vienojoties un maksimāli atbalstot šo akciju," pauda Kots.

Gandarījumu, ka akcijā šogad īpaši tiks godinātas tieši BKUS medicīnas māsas, izteica slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols. "Kopš 2008. gada, kad tika sākta sirdsmāsiņu novērtēšanas kampaņa, šī ir pirmā reize, kad bērnu slimnīcā šo titulu saņems tiks liels skaits māsu. Mēs esam ļoti pateicīgi RB Labdarības fondam, kas tik politiski saspringtā laikā dāvās sirdssiltumu un tik pozitīvu novērtējumu bērnu slimnīcas aprūpes darbiniekiem. Šobrīd – vairāk nekā jebkad līdz šim – tieši māsām ir nepieciešams saņemt atzinību, lai viņas justos novērtētas par savu darbu, ko ik gadu sniedz vairāk nekā 100 000 bērnu," sacīja Ābols.

Viņš Dienai stāstīja, ka slimnīcā strādā aptuveni 500 māsu, bet neaizpildītas ir apmēram 50 vakances. Ābols gan arī uzsvēra, ka māsu trūkums pa nodaļām ir atšķirīgs un ka šobrīd BKUS visvairāk pietrūkst anestēzijas māsu. "Tieši caur to [anestēzijas māsu skaita pietiekamību] varētu nodrošināt lielākus operāciju apjomus un īsāku gaidīšanas laiku," uzsvēra Ābols.


Atrast motivāciju

BKUS medicīnas māsas cenšas piesaistīt ar dažādām atalgojumu motivācijas sistēmām un sadarbojoties arī ar izglītības iestādēm, kurās māsas mācās. Ābols norādīja, ka lielai daļai māsu, apgūstot profesiju, kādu laiku nākas nostrādāt BKUS, tādēļ slimnīca viņas mēģina piesaistīt palikt tur strādāt. Viens no motivējošajiem elementiem darba samaksas veidā ir tām māsām, kurām BKUS ir pamata darbavieta, proti, viņas tur strādā vismaz 0,75 slodzes. Ābols tomēr nenoliedza, ka jaunu māsu meklējumi nav viegli. "Šobrīd sanāk tā – ja kāds pie mums atnāk, viņš no kaut kurienes ir aizgājis prom. Tā ir tāda nerezultatīva spēle, kurā nav iespējams uzvarēt," teica BKUS vadītājs un uzsvēra, ka problēmas risinājums būs tad, kad sistēmā sāks ienākt jauni cilvēki, kas šobrīd nenotiek. 

BKUS māsas esot bijušas ļoti aktīvas un organizētas pagājušajā nedēļā pie Saeimas notikušajā mediķu protestā. Ābols norādīja, ka BKUS māsas nākušas ar ļoti skaidru vēstījumu par kvalitāti, ko iespējams nodrošināt ar pašreizējo medicīnas māsu skaitu. Kā piemēru viņš min māsu un pacientu skaita attiecību Latvijā un Somijā. Proti, Latvijā esot trīs reizes mazāk māsu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, nekā tas ir Somijā. "Ja gribam tāda paša veida aprūpi, tad šim vienam cilvēkam ir jāstrādā trīs reizes ātrāk un vairāk. Vai tas ir iespējams? Varbūt vienu dienu jā, bet ne ilgtermiņā," skaidroja Ābols.  

Viena no BKUS medmāsām, kura kopā ar kolēģiem piketēja pie Saeimas, bija sestās nodaļas māsa Diāna Grase, kura tika godināta pagājušā gada Meklējam sirdsmāsiņu akcijā. Viņa atzina, ka jutusies ļoti pagodināta par to, ka jau karjeras sākumposmā pacienti un viņu tuvinieki pozitīvi novērtējuši it kā niekus – Diānas smaidu, pateikto "Labrīt!" un "Ar labu nakti!". 

Kopš iepriekšējās sirdsmāsiņu akcijas noslēguma Diāna arī nav domājusi atstāt darbu, bet iegūtā atzinība motivējusi turpināt maģistra studijas šajā virzienā. "Valstī ir tā, kā ir. Mēs esam, cik mēs esam, un budžets ir tik liels, cik ir. Ceru, kādu dienu būs labāk, tomēr nauda nebūs tas, kas sniegs gandarījumu darbā tieši ar bērniem. Iespēja redzēt viņu atveseļošanos un būt kopā no brīža, kad viņam ir pavisam slikti, līdz brīdim, kad viņš jau skrien un saka kautrīgu "paldies!", dod daudz," atzina Diāna. 

Māsas akcijā Meklējam sirdsmāsiņu var pieteikt līdz šā gada beigām, aizpildot BKUS atrodamās anketas, kā arī elektroniski, sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi [email protected], bet nākamā gada sākumā 20 BKUS medmāsas, kuras būs saņēmušas lielāko pieteikumu skaitu, tiks godinātas akcijas noslēgumā pieņemšanā Prezidenta pilī. Medmāsas arī tiks apbalvotas ar naudas prēmiju 1000 eiro apmērā (ieskaitot nodokli) no RB Labdarības fonda. 

Akcija Meklējam sirdsmāsiņu ir notikusi sešas reizes. 2008. un 2012. gadā tika noskaidrotas BKUS sirsnīgākās bērnu māsas, 2009. un 2014. gadā – Latvijas reģionālo slimnīcu labākās bērnu māsas. 2015. gadā īpaša vērība tika pievērsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas māsām, bet 2018. gadā – universitāšu slimnīcu medicīnas māsām.


No 2019. gada 12. novembra līdz 31. decembrim akcijā Meklējam sirdsmāsiņu tiks noskaidrotas Latvijas sirdsmāsiņas. Akcijā piedalās Bērnu klīniskās universitātes slimnīca.

Vairāk par akcijas norisi lasi Diena.lv sadaļā

Top komentāri

Beidzam akcijas, pildām likumu
B
Šāda veida akcijas - tas ir ļoti jauki, tomēr vispirms valdībai un parlamentam vajadzētu izpildīt Veselības finansēšanas likuma nosacījumus attiecībā uz mediķu atalgojumu.
13.Saeima ir stulba?
1
Veselības finansēšanas likuma grozījumus ar kuriem tika ieviests nosacījums par mediķu atalgojuma līmeņa izmaiņā 2020.gadā, 2018.gada 13.decembrī pieņēma šis parlaments. "Par" nobalsoja visi klātešošie deputāti, tostarp, arī Bondars. Ja Bondars šobrīd apgalvo, ka šo likumu pieņemt bija stulbi, no tā izriet, ka šis parlamenta sasukums ir stulbs. Vai ir gudri turpināt dzīvot ar stulbu parlamentu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas