Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laikā, kad izšķīrās Citadeles cena, politiķi un pircēji kopīgi izklaidējušies

Augusta sākums, vasaras pilnbrieda baudīšana Gruzijā, nevis domīgas ministru sejas valdības sēžu zālē – šāds, izrādās, bijis patiesais fons valdības sarunām par valstij piederošās bankas Citadele pārdošanu. Dienas 2014. gada 19. septembra numurā publikācijā izklāstītais atklājums par politiķu un bankas pircēja ASV investīciju fonda Ripplewood Holdings oficiālā pārstāvja eksbaņķiera Valda Sikšņa kopīgu brīvdienu ceļojumu dienās, kad izšķīrās bankas liktenis, darīja nervozus vairākus šī brauciena dalībniekus.

Viens no viņiem – Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis – uzskata, ka šis bijis privāts brauciens, tāpēc viņam "nav pienākuma jebkam par jebko atskaitīties". Otrs līdzbraucējs – valdošās partijas kandidāts eirokomisāra amatam Valdis Dombrovskis, kurš ceļojumā ar Ripplewood pārstāvi un kolēģiem politiķiem devies kopā ar dzīvesbiedri Āriju, – ar īsziņas starpniecību uzsvēra, ka izdevumus sedzis pats, turklāt viņam Citadeles pārdošanā neesot bijusi nekāda loma. | "Visus atvaļinājuma izdevumus gan sev, gan kundzei sedzu no personiskajiem līdzekļiem. Lēmumu pieņemšanā par Citadeles bankas pārdošanu neesmu iesaistīts, neesmu vedis nekādas sarunas ne ar vienu no potenciālajiem bankas investoriem vai to pārstāvjiem," uzsver ekspremjers.

"Ne es personīgi, ne Callidus Capital, ne Ripplewood nav apmaksājuši neviena Latvijas politiķa rēķinus," pēc diennakti ilgām pārdomām īsziņā lakoniski atbildēja arī Siksnis. Ekspremjers Dombrovskis savu saikni ar šo personu nekomentēja. To, ka visu apmaksājis pats, uzsver arī trešais līdzbraucējs no politiķu vidus – aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš kompānijā juties lieks un atgriezies agrāk par pārējiem.
 

Lēmums īsi pirms lidojuma

Tikai divas dienas pirms raibās kompānijas kopīgās izlidošanas uz saulaino Gruziju – 29. jūlijā – Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdība lielā slepenībā aiz slēgtām durvīm bija izlēmusi piešķirt ekskluzīvu statusu vienam no diviem reālākajiem Citadeles pircējiem – tieši Sikšņa pārstāvētajam ASV investīciju fondam Ripplewood Holdings. Investoram tika dots laiks līdz 25. augustam sagatavot saistošo piedāvājumu un izlemt, vai piekrīt valdības nosauktajai minimālajai cenai – 113 miljoniem eiro. Tas nozīmē, ka augsne darījumam tika gatavota tieši laikā, kad Ripplewood oficiālais pārstāvis kopā ar valdības vadošās partijas Vienotība ietekmīgajiem politiķiem Zaķi un Valdi Dombrovski atpūtās Gruzijā.

Sarunas ar valdību Ripplewood vārdā oficiāli veica tieši Sikšņa pārstāvētā konsultāciju firma Callidus Capital. Diena Siksni valdības ēkā manīja vismaz vienreiz – 26. augustā, kad viņa un premjeres Straujumas ieilgusī tikšanās pat nedaudz aizkavēja Ministru kabineta sēdes sākumu. Tagad kļuvis skaidrs, ka Ripplewood gatavs maksāt vismaz par 15 miljoniem mazāku cenu, nekā lūgusi valdība. Turklāt tā, visticamāk, tiks samazināta vēl par vairākiem desmitiem miljonu, ja valdība turpinās būt tikpat pretimnākoša šim investoram, arī vienojoties par pirkuma līguma noteikumiem.
 

Visus nemaz nepazīstot

Aizsardzības ministrs Vējonis – lai gan arī bija starp lēmuma pieņēmējiem, kam un ar kādiem nosacījumiem tiks pārdota Citadeles banka, – kompānijā īsti neiederas. Ceļojumā viņš devies kopā ar sievu un atgriezies agrāk nekā citi – jau 5. augustā. Viņš Dienai uzsver, ka no līdzbraucējiem vistuvākās attiecības esot ar ilggadējo kolēģi politikā Zaķi. "Es braucu vienkārši atpūsties vienā kompānijā ar Zaķi. Tur bija tādi, kas man neko neizteica, tā īsti pazīstu tikai Zaķi. Lidojām visi kopā, liekas, 1. augustā, bet katram bija sava programma, un atpakaļ lidojām atsevišķi – es jau 5. augustā," sava darba datora kalendārā skatoties, cenšas atminēties Vējonis. Par Sikšņa saistību ar Citadeles darījumu Vējonim neesot bijis ne mazākās nojausmas, un Callidus Capital līdzīpašnieku kā vienu no Gruzijas ceļojuma līdzbraucējiem aizsardzības ministrs sazīmē tikai Dienas rādītajās bildēs. Jāpiebilst gan, ka Siksnis piedalījās, piemēram, valdības sēdē šajā otrdienā, kad ministri konceptuāli deva zaļo gaismu līguma gatavošanai ar Ripplewood.

Ceļu būves firmas A.C.B. valdes priekšsēdētājs Valdis Lejnieks, kuru Dienai minējuši kā vēl vienu līdzbraucēju politiķu ceļojumā uz Gruziju, nekādus komentārus par pārējiem braucējiem nevēlas sniegt, bet stingri uzsver, ka neviena politiķa rēķinus nav apmaksājis. A.C.B. tikai šogad vien uzvarējusi divos lielos VAS Latvijas Valsts ceļi iepirkumos kopsummā par 3,4 miljoniem eiro. Latvijas Valsts ceļu valdes priekšsēdētāja amatā ir Vienotības biedrs Jānis Lange. Lejnieka vārds pavīdēja 2012. gadā noplūdušajā Zaķa elektroniskajā sarakstē, ko publiskoja portāls Pietiek.com. Vienā no vēstulēm Zaķis Lejnieka interesēs izprasīja un nodeva tālāk Ekonomikas ministrijas informāciju par kādu īpašumu.

Diena jau rakstīja, ka Citadeles pārdošanas cena, kāda tā ir izskanējusi otrdien valdības sēdē, nav tik zema kā iepriekš neoficiāli noplūdušie cipari. Tā, pēc vairāku Dienas avotu teiktā, ir starp 97 un 98 miljoniem eiro. Daži šaubīgie ministri otrdien vēl pārliecināti ar pagaidām vēl slepenībā turētu personu sarakstu, kas uzstāsies kā Ripplewood jauno partneru pārstāvji – starp tiem Dienai saukti arī ASV prezidenta administrācijai pietuvināti cilvēki un savulaik ASV Federālo rezervju (Centrālās bankas) vadībā bijušas personas. Tomēr nosauktā cena var tikt samazināta, ja bankas finanšu rādītāji, 2014. gadam noslēdzoties, izrādīsies sliktāki, nekā prognozēts.

Top komentāri

KoeningLopez
K
Gribētos redzēt smuku tabuliņu, ar visiem plusiem un mīnusiem no Pareksa pārņemšanas laikiem, kad Godmanis šos izglāba par mūsu līdzekļiem. Lai uzskatāmi var redzēt, ko Latvijai tie divi kadri ir maksājuši!
svsbraks
s
un pārdot ASV ir prāta darbs???, bet kāpēc vispār jāpārdod , tāpēc , ka ES uzspiež...kāpēc ES uzspiež , tieši tāpēc , ka pelnošs uzņēmums un jau sen noskatīts, bet latvieši muļķi, tāpēc var braukt strādāt uz veco Eiropu..
Bauslis
B
Lai šie nemaksā nemaz, tikai lai kukuļus neaizmirst!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas