Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Laikmetīgās mākslas muzeja iespējamajai vietai parādījušās atkal jaunas versijas

Joprojām nav oficiāli pieņemta lēmuma par plānoto lielo kultūras infrastruktūras objektu - Laikmetīgās mākslas muzeja un akustiskās koncertzāles atrašanās vietu. Skaidrības nav arī par iespējām tos uzbūvēt un iekārtot līdz Latvijas simtgadei 2018. gadā. 2012. gada rudenī izveidotā darba grupa arhitekta Jāņa Dripes vadībā jau pagājušā gada vidū izteica vairākus priekšlikumus, to skaitā kā viens no iespējamākajiem variantiem muzeja telpām tika minēts bēdīgi slavenais Triangula bastions.

Taču tagad radušās pavisam jaunas versijas, un Dripe saka, ka Triangula bastions ir "sarežģīts no īpašnieku viedokļa" - ēka ir privātīpašums uz pašvaldības zemes, otrdien raksta laikraksts Diena.

Pagājušajā rudenī tā laika premjera Valda Dombrovska padomnieks Ints Dālderis (Vienotība) portālam Diena.lv izteica minējumu, ka līdz decembrim būs skaidrība par iespējām šiem projektiem piesaistīt Eiropas Komisijas (EK) finansējumu. Kultūras ministres Daces Melbārdes (NA) padomniece Dagnija Grīnfelde Dienai atzīst, ka atbilde no EK joprojām nav saņemta. "Līdzko būs atbilde, būs skaidrs, ko darīt tālāk," norādīja Grīnfelde. Aģentūra LETA, atreferējot Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas 12. februāra sēdi, rakstīja: "Ministre norādīja, ka vajadzēs izvēlēties - būvēt Laikmetīgās mākslas muzeju vai akustisko koncertzāli. Rīgas dome esot paudusi, ka akustiskās koncertzāles vajadzībām varētu pielāgot Kongresu namu, tāpēc no jauna varētu būvēt Laikmetīgās mākslas muzeju." Grīnfelde tomēr uzsver, ka vēl tiek izskatīti dažādi scenāriji, bet, ja EK naudu nepiešķirs nevienam no projektiem, patiešām var nākties izvēlēties. Nacionālajā attīstības plānā fiksēta vēl viena valdības apņemšanās - līdz valsts simtgadei uzbūvēt sporta stadionu, kur varētu atbilstošā līmenī notikt Deju svētki.

Dripes vadītā darba grupa pērn nonāca pie vairākiem priekšlikumiem, kas gan nebija viegli realizējami. Tika nopietni apspriesta iespēja Laikmetīgās mākslas muzeja vajadzībām pārbūvēt un paplašināt Triangula bastiona ēku, kā arī mūsdienīgu koncertu, kongresu un konferenču centru izveidot esošā Kongresu nama pārbūves rezultātā. Bija ieteikts arī variants muzeju būvēt uz 1872. gada Rīgas pirmā dzelzs tilta balstiem. Ar šiem variantiem darba grupa iepazīstināja Valsts prezidentu Andri Bērziņu, kurš izteica publisku atbalstu lielo kultūras objektu uzbūvēšanai līdz valsts simtgadei. Tagad Dripe Dienai stāsta, ka viņa vadītā darba grupa uzrakstījusi ziņojumu toreizējam premjeram Dombrovskim (Vienotība), kurš savukārt uzdevis va/s Valsts nekustamie īpašumi izstrādāt tehniski ekonomisko pamatojumu iespējamajai muzeja atrašanās vietai. To šobrīd veic pilsētplānošanas kompānija Grupa 93. Dripe atzinīgi vērtē, ka analizētas tiek arī vietas, par kurām iepriekš darba grupa nav runājusi - Torņakalns un Latgales priekšpilsēta.

Grupa 93 direktors Neils Balgalis Dienai nosauc četras apkaimes, kas pētījuma gaitā analizētas - Maskavas forštate, Skanste, Torņakalns un Andrejsala. "Katra no šīm apkaimēm ir pelnījusi kādu objektu. Mēs sniedzam vērtējumu par katras apkaimes plusiem un mīnusiem, vērtējam finanšu ieguldījumus. Gribu uzsvērt, ka valstij vispirms ir jāpieņem lēmums, ka muzejs noteikti ir vajadzīgs," norāda Balgalis. Viņš arī uzskata, ka gala lēmums par muzeja atrašanās vietu ir tieši atkarīgs no EK finansējuma pieejamības. Ja Eiropas nauda būs, muzeju būvēs degradētā pilsētvidē (tas ir līdzekļu piešķiršanas nosacījums), lai izvēlēto apkaimi attīstītu kopumā. Ja EK naudu nepiešķirs, tad, pēc Balgaļa teiktā, muzeja vieta varētu būt elitārāka. EK finansējuma nosacījums ir arī privāto partneru piesaiste.

Plašāk lasiet Ata Rozentāla rakstā Joprojām gaida Eiropas naudu otrdienas, 11.marta, laikraksta Diena 8.-9.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas