Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Laikrakstiem reģionos jādomā, kā izdzīvot

"Pesimismā nekrītam, bet skaidrs, ka nākamie gadi būs izšķirošie, kas noteiks, vai reģionālie laikraksti vispār varēs pastāvēt." Tā 2008. gadā laikrakstam Latvijas Avīze prognozēja Preiļu novada laikraksta Novadnieks redaktore Tamāra Elste. No šā gada 1. jūlija šis izdevums pārstāj iznākt.  

Jau šobrīd neaktīva ir arī izdevuma elektroniskā versija, tajā nav publicētas jaunākās ziņas, nav arī nekādas informācijas par to, ka laikraksts vairs neiznāks. Taču Novadnieks nav vienīgais, ar kuru notiek pārmaiņas. Divi reģionālie laikraksti, kurus izdod SIA RPD, jau no jūnija beigām iznāks tikai reizi nedēļā, un iespējams, ka retāk varētu iznākt arī citi reģionālie laikraksti. 

Galvenais iemesls ir visu pakalpojumu sadārdzināšanās, Dienai atzīst Elste. Bezdarba un iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ sarucis arī abonentu skaits, Preiļos vairs gandrīz nav arī valsts iestāžu filiāļu, toties elektrības, degvielas izmaksas un atalgojums pakāpeniski aug. Kopš Latvijas pasts vairs nešķiro presi Preiļos, no Rēzeknes tipogrāfijas avīzes ved uz Daugavpili, kur sašķiro un tikai tad pasta mašīnā ved uz Preiļiem. Sadilis arī reklāmas tirgus, bet ar abonentu naudu iztikt nevar. Elste nepiekrīt, ka pašvaldību informatīvie izdevumi traucētu avīzes izdošanai, taču nav vairs spēka cīnīties ar valsts politikas sekām. 

Meklējot atšķirīgus piemērus, Diena sazinājās ar Cēsu laikraksta Druva izdevēju. SIA Cēsu Druva valdes priekšsēdētāja Andra Gaņģe stāsta, ka laikraksts joprojām iznāk četras reizes nedēļā, taču viņa baidoties apgalvot, ka arī nākamgad tā būs – jāredz pirmā pusgada rezultāti. "Mainās lasīšanas paradumi un informācijas iegūšanas veids. Mainās cilvēku dzīvesveids, daudzi strādā Rīgā un mazāk interesējas, kas notiek dzīvesvietā. Daudz informācijas ir arī pašvaldību portālos un drukātajos izdevumos, ko gan par nopietniem konkurentiem nevar saukt. Tomēr, ja cilvēkam vajag tikai utilitāro ziņu, cikos kas notiek, viņam vairāk nevajag," spriež Gaņģe. 

Lasīšanas paradumus izmainījusi arī reģionālā reforma – kādreiz laikrakstu lasīja visā Cēsu rajonā, tagad tā teritorijā ir astoņi novadi, un to iedzīvotājiem ir savas intereses – tā daudzus Līgatnē vairāk interesējot Sigulda, savukārt daļa Piebalgas iedzīvotāju skatoties uz Madonas pusi. "Pagaidām nevaru teikt, ka mēs būtu kritiskā situācijā, bet to ļoti ietekmē reklāmas samazināšanās. Pret tā dēvētajiem labajiem gadiem – pat uz pusi," atzīst Gaņģe. Viņa gan norāda, ka abonentu skaits samazinās pamazām jau kopš 90. gadu beigām un nav iemesla apgalvot, ka pēdējos gados šī tendence būtu straujāka. 

Nesen par apņēmību jau no jūnija beigām pāriet uz nedēļas laikraksta formātu laikrakstiem Kursas Laiks un Zemgales Ziņas paziņoja SIA RPD, kas izdod reģionālos laikrakstus arī citviet Latvijā, piemēram, Valkā, Aizkrauklē, Alūksnē, Ogrē un citur. Latvijas pasts informēja, ka Zemgales Ziņas un Kursas Laiks, ko klienti abonējuši kopā ar pielikumiem, tiks izdoti ceturtdienās ar pielikumu TV Diena un žurnālu Dzīvespriekam, kurš tāpat kā iepriekš iznāks reizi mēnesī. Abonēšanas cenas minētajiem izdevumiem līdz ar izmaiņām to periodiskumā nemainās.

Visu Ata Rozentāla rakstu lasiet otrdienas, 21. jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas