Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Laimju vai nelaimju medicīna?

Kopš neatkarības atjaunošanas valsts varas un politikas spicē ir pārstāvēti mediķi. Diemžēl tas nav bijis pietiekami, lai veselības pakalpojumu sfēras attīstībai būtu pietiekami augsta prioritāte. Kur problēma? Nevēlēšanās pāriet no XIX gadsimta nelaimju medicīnas uz XXI gadsimta laimes medicīnu.

Mūsu medicīna ir pārejas procesā no padomju modeļa, kas atražoja XIX gs. beigu un XX gs. sākuma Eiropas modeli, tajā laikā labāko pasaulē. Tā centrā ir slimnīca, kas nodrošina ārstēšanu visaugstāko zinātnes sasniegumu līmenī, ar vislabākajiem speciālistiem, medikamentiem, procedūrām, tehnoloģijām. Ārpus slimnīcām - paši vienkāršākie paņēmieni: ārstu uzdevums, protams, vulgarizējot, noteikt, vai kaitei pietiek ar aspirīnu, vai arī pacients jāsūta uz slimnīcu. Veselības sistēmas attīstības līmeņa rādītājs ir gultu skaits slimnīcās, sasniegums - cilvēkdienas šais gultās. Zināšanu, izpratnes pieaugums, tehnoloģiju attīstība, demogrāfijas tendences un budžeta ierobežojumi visā pasaulē ir mainījuši šo pieeju. Uzdevums ir maksimizēt dzīves kvalitāti. Nevis ārstēt slimnīcā, bet nodrošināt, cik vien ilgi var, nenokļūšanu slimnīcā, uzturēšanos tajā iespējami īsāku laiku. To sasniedz ar agrīnās diagnostikas, analītiskās medicīnas palīdzību, ar dzīvesveida rekomendācijām, ar spēcīgu ģimenes ārstu institūciju, ar ilglaicīgu medikamentu lietošanu, lai kontrolētu hroniskas slimības mūža garumā.

Mūsu medicīnas finansējums attiecībā pret kopproduktu ir zems. Negatīvs iespaids ir zemajiem ienākumiem. Daļa medicīnā iesaistīto cilvēku ir nekonkurētspējīgi. Daļai funkcionāru šī sistēma ir izdevīga, jo viņi kontrolē finanšu plūsmas un gūst labumu no šo līdzekļu izlietošanas. Manuprāt, nevēlēšanās mainīties balstās uz nozares bailēm un interesēm pašreizējā status quo. Par šo pašu naudu ir iespējama daudz kvalitatīvāka medicīna, bet mēs gaidīsim, kad reforma notiks piespiedu kārtā, caur esošās sistēmas sabrukumu, ārstu skaita būtisku samazināšanos, neizbēgamo nepieciešamību maksāt Eiropas līmenī konkurētspējīgu atalgojumu personālam, kas patiešām ir konkurētspējīgs, lai to noturētu vai piesaistītu Latvijai. Mazattīstītas, bet ļoti atvērtas valsts iedzīvotāji, kas negrib samierināties ar realitāti un optimizēt medicīnu, ko viņi varētu atļauties, protams, nevar un nevarēs baudīt medicīnu tādā pašā līmenī kā attīstītās un bagātās valstīs. Rezultāts ir un būs divu ātrumu veselības sistēma Latvijā: tiem, kas var atļauties, - pasaules līmenī un laimes medicīna; tiem, kas nevar atļauties, - kad un kā sanāks un nelaimju medicīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas