Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijā dzīvojošie cittautieši pārtiek no Krievijas televīzijas

Centieni Latvijā dzīvojošos cittautiešus pievērst vietējo mediju saturam un novērst divu informatīvo telpu pastāvēšanu līdz šim bijuši veltīgi, liecina pētījumu aģentūras TNS Latvija rīcībā esošie dati. Eksperti spriež, ka šāda situācija ir satraucoša valsts nacionālās drošības kontekstā, taču trūkst kopēja redzējuma tās labošanai.

Sabiedriskie kanāli - LTV1 un LTV7 - vidēji nedēļā sasniedz 35,1% cittautiešu auditorijas, un kopumā no visa laika, ko tie velta televīzijai, šajos kanālos tiek pavadīts tikai 3,1%. TNS Latvia rīkotājdirektors Mārtiņš Traubergs norāda, ka no cittautiešiem Latvijas sabiedriskos medijus pārsvarā skatās vecāka gadagājuma cilvēki, bet jaunieši neskatās vispār. Krietni populārāki šo personu vidū ir Krievijas kanāli PBK, NTV Mir un Rossija RTR.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra valdes priekšsēdētājs Ainārs Lerhis, komentējot augstāk minētos datus, uzsver, ka liela daļa Krievijas mediju ir propagandas kanāli, caur kuriem tiek īstenoti hibrīdkara elementi: "Viņi ir mācījušies, un jāsaka, ka šī laika propaganda ir pat agresīvāka un emocionāli piesātinātāka, nekā tas bija PSRS laikā." Situācija, kad vienā valstī dzīvo cilvēki, kuri pārtiek no tik dažādām informatīvajām telpām, radot bažas par valsts nākotni. "Viens no informatīvā kara mērķiem vienmēr ir bijis izmainīt citas valsts vērtības, sabiedrisko domu," uzsver Lerhis. Viņa sacīto papildina arī Aizsardzības akadēmijas pētniece Ieva Bērziņa: "Mūsdienās uzvar nevis tā puse, kurā ir spēcīgāka armija, bet tā puse, kurai ir spēcīgāks stāsts. Redzams, ka pie mums notiek šī te sadursme starp atšķirīgiem stāstiem, piemēram, kā interpretē notikumus Ukrainā. Tas šķeļ sabiedrību, jo nav vienotas sapratnes par pamatlietām." Līdz ar to investēt medijos un to saturā esot nacionālās drošības jautājums.

Eksperti vienprātīgi uzskata, ka situācija ir jārisina, taču Krievijas kanālu aizliegšana neesot labākais veids. To, piemēram, varot apstiprināt fakts, ka īsi pēc tam, kad pie mums stājās spēkā ierobežojums retranslēt kanālu Rossija RTR, cilvēki pierobežā lauza līgumus ar oficiālajiem operatoriem un, visticamāk, aizgāja pie pagrīdes censoņiem, kuri aizliegumu ignorē.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka neatsāj bez ievērības arī faktu, ka pierobežā dzīvojošie joprojām bieži ir bez izvēles iespējam - latviešu radio un televīzijas kanāli tur vienkārši netiek uztverti. Lai runātu par auditorijas piesaistes stratēģiju, sākotnēji esot jāatrisina primitīvi tehniskie jautājumi.

Bieži kā variants apsvērta ideja veidot jaunu krievu valodā raidošu programmu, taču Igaunijas piemērs, kur šāds kanāls tika izveidots, pierāda, ka tas nav racionāli - to skatās vien pāris desmiti tūkstošu interesentu, un liela daļa no tiem ir paši igauņi.

Līdaka uzskata, ka vērtīgāk būtu cittautiešus piesaistīt jau esošajiem kanāliem, piemēram, uz šoviem aicinot viņiem pazīstamas sejas. Taču jāatceras, ka mediju patēriņā svarīga loma ir arī tradīcijām un pieradumam, ko nav viegli izmainīt, tāpēc resursi jāatvēl ne vien saturam, bet arī spēcīgam mārketingam.

Visu žurnālistes Ineses Liepiņas rakstu Vietējie mediji neuzrunā lasiet otrdienas, 12.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas