Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvijā ieviestas pašdziestošās cigaretes

Nenodzēsta cigarete Eiropā ir būtisks iemesls cilvēku dzīvības zaudēšanai, tādēļ no šī gada 17.novembra arī Latvijā tiek ieviestas pašdziestošās cigaretes, portālu Diena.lv informēja Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centra pārstāve Sandra Kušķe.

Statistika liecina, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs no nenodzēstām cigaretēm ik gadu tiek izraisīti 30 000 ugunsgrēku un tiek ievainoti vairāk kā 4000 cilvēku. Tieši šī iemesla dēļ 2008.gadā Eiropas Komisija veica pārrunas ar dalībvalstīm, tabakas rūpniecības un papīra ražošanas nozaru pārstāvjiem, kā arī NVO. Rezultātā tika noteiktas prasības, kuras iesniedza Eiropas Standartizācijas komitejā (CEN) ar lūgumu izstrādāt nepieciešamos standartus.

Sākot ar 17.novembri gan Latvijā, gan arī citos Eiropas Savienības valstu tirgos tika ieviestas samazinātas degšanas cigaretes. Ar jaunajām prasībām tiek novērsta cigaretes izdegšana visā garumā, tādējādi pasargājot no ugunsgrēka riska un samazinot ugunsgrēkos bojā gājušo skaitu.

Jaunie standarti paredz, ka degšanas cigarete 75% gadījumā nodziest, ja tās smēķēšana tiek pārtraukta. Šāds efekts tiek panākts, piemēram, iestrādājot cigarešu papīrā nelielus aplīšus, kas veicina tās nodzišanu vai arī tiek mainīts papīrs un divās vietās uz cigaretes izveido biezāku papīra joslu, kas samazina degšanas laiku.

Paredzams, ka jauno cigarešu ieviešana tirgū būtiski samazinās Latvijā izraisītos ugunsgrēkus no gruzdošām cigaretēm. Samazinātas degšanas cigaretes ir ieviestas vai tiek plānots ieviest tuvākajā laikā tādās valstīs kā ASV, Kanāda, Austrālija u.c. Cigarešu ražošanas prasību uzraudzību veiks Valsts Ieņēmumu dienests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas