Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Latvijā mītošajiem Krievijas pensiju saņēmējiem emigrācija nedraud

Nepatīkama dilemma - sakravāt visu iedzīvi un sēsties vilcienā Rīga-Maskava vai atteikties no vēl ne tik sen iegūtās Krievijas pilsonības un dzīvot trūkumā Latvijā.

Šī gada sākums vairākiem tūkstošiem Latvijā dzīvojošo pensijas vecuma Krievijas valstspiederīgo paiet negatīvu notikumu zīmē - vispirms rubļa vērtības krituma dēļ samazinājās pensija, vēlāk satraukumu radīja Krievijas Valsts domes deputāta Mihaila Degtjareva izteikumi par likumprojektu, kas paredz apturēt pensiju izmaksu tiem pilsoņiem, kuri gada laikā ārvalstīs uzturas ilgāk par sešiem mēnešiem.

Tam sekojošā pensiju izmaksas aizkavēšanās - dažiem pat par pusotru mēnesi - vairoja bažas par turpmāko iztikšanu un vienlaikus radīja pamatīgas neērtības, jo Krievijas Pensiju fonds (KPF) naudu pārskaita reizi ceturksnī uzreiz par triju mēnešu periodu.

Krievijas vēstniecības Latvijā preses atašeja Liāna Dulova Dienai norāda, ka drūmais scenārijs neīstenosies un ārvalstīs dzīvojošie Krievijas pilsoņi turpinās saņemt savas pensijas bez ierobežojumiem, ar kuriem klajā nācis Degtjarevs: "Viņa iniciatīva nesaņēma nekāda veida atbalstu un Krievijas Valsts domē netiks skatīta. Pašlaik KPF izmaksā pensijas vairāk nekā 250 tūkstošiem ārpus valsts robežām dzīvojošo pilsoņu."

Krievijas pensiju saņēmēju precīzais skaits Latvijā neesot zināms, tomēr žurnāla Ir aplēses liecina, ka tādu esot aptuveni 20,5 tūkstoši. KPF preses pārstāvji izdevumam atklājuši, ka piecu gadu laikā Krievijas pensiju saņēmēju skaits Latvijā palielinājies par ceturtdaļu. Apmēram 13 000 personu saņem Krievijas Aizsardzības ministrijas pensijas - viņu vidū ir arī Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri savulaik dienējuši PSRS bruņotajos spēkos -, 14 tūkstoši Latvijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu saņem darba pensiju no KPF.

Tikai 7000 cilvēku lielvalsts pārskaitīto naudu saņem ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) starpniecību, pārējiem nauda tiek ieskaitīta bankas kontā bez starpniekiem. Otrie gan ir mazāk aizsargāti pensiju izmaksas aizkavēšanās gadījumā, kā tas bija aprīlī. Savukārt VSAA klienti naudu saņēma laikus. Krievijas vēstniecībā Latvijā Dienai norāda, ka pensiju izmaksu kavēšanās bijusi saistīta ar tehniskām ķibelēm.

Visu rakstu Sankciju trauksme senioriem lasiet ceturtdienas, 7.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas