Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvija no ASV varētu iegādāties pretgaisa aizsardzības raķetes Stinger

Turpinot vizīti ASV, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ar vietējām amatpersonām apspriedis iespēju Latvijai piegādāt pretgaisa aizsardzības raķetes Stinger, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrija.

Vakar Vējonis tikās ar ASV aizsardzības sekretāra vietnieku Bobu Vorku, ASV valsts sekretāra palīdzi Eiropas un Eirāzijas lietās vēstnieci Viktoriju Ņūlandi un ASV Nacionālās drošības padomes Eiropas lietu direktoru Čārlzu Kupčanu, lai pārrunātu drošības situāciju Eiropā un ASV spēku klātbūtni Latvijā un Baltijā.

Vējonis pateicās par ASV konsekvento atbalstu Latvijas neatkarības nodrošināšanā un norādīja, ka ASV spēku klātbūtne ir būtiska, lai nodrošinātu reģionālo stabilitāti. Vorks savukārt norādīja, ka ASV ir skaidri apliecinājušas savu apņemšanos nodrošināt kolektīvo aizsardzību NATO sabiedrotajiem, un viņš vēlreiz apliecināja ASV valdības gatavību arī turpmāk nodrošināt ASV spēku klātbūtni Latvijā.

Vējonis informēja par Latvijas valdības plāniem paātrināt Latvijas aizsardzības budžeta pieaugumu un vēlmi sasniegt 2% no iekšzemes kopprodukta jau 2018.gadā. Savukārt Vorks norādīja, ka aizsardzības budžeta pieaugumam ir nozīme ne tikai tālākā sabiedroto atbalsta nodrošināšanā, bet arī Latvijas aizsardzības spēju attīstībā. Viņš pozitīvi novērtēja Nacionālo bruņoto spēku kaujas gatavības celšanas pasākumus, tostarp personāla apmācību un skaitliskā sastāva palielināšanu.

Tikšanās laikā tika apspriestas iespējas Latvijai no ASV iegādāties dažādas ieroču sistēmas, jo īpaši pretgaisa aizsardzības raķetes Stinger. Aizsardzības ministrs norādīja, ka Latvijai nepieciešams paātrinātā kārtībā iegādāties ieročus, lai sasniegtu augstāku kaujas gatavību un spēju reaģēt uz esošajiem draudiem, kā arī segtu to spēju iztrūkumus, kas izveidojušies iepriekšējos gados nepietiekamā aizsardzības finansējuma rezultātā.

Vējonis pateicās ASV par Eiropas drošības atbalsta iniciatīvas ietvaros piešķirto finansējumu un informēja, ka tā ietvaros veiksmīgi nodrošināti kopīgi militārās infrastruktūras pilnveidošanas projekti Lielvārdes un Ādažu bāzēs, kā arī iegādāts ekipējums, lai veicinātu NBS spēju stiprināšanu.

ASV amatpersonas informēja, ka ASV sagaida arī turpmāku papildu atbalstu Eiropas drošības atbalsta iniciatīvai. Vienlaicīgi tika norādīts, ka ASV prezidents Baraks Obama pievērsīs īpašu vērību tam, kādā veidā sabiedrotie pilda apņemšanos palielināt aizsardzības izdevumus līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Vējonis informēja, ka viena no pašreizējām Latvijas prioritātēm ir pilnvērtīga uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšana sabiedroto spēkiem Latvijā. "Vēlamies panākt to, lai jūsu karavīri Latvijā varētu justies kā mājās, tādēļ uzņemošās valsts atbalsts ir viena no Latvijas galvenajām prioritātēm, kam nepieciešami ne tikai papildu cilvēkresursi, bet arī finanšu līdzekļi," sacīja aizsardzības ministrs.

Tikšanās laikā pārrunāja arī robežu drošības jautājumus, kas pēc Krievijas agresijas Ukrainā ieguvuši arvien lielāku aktualitāti. Aizsardzības ministrs informēja ASV pusi par Latvijas valdības apņemšanos stiprināt iekšējo drošību, pievēršot īpašu uzmanību robežas aizsardzībai, kā arī Valsts robežsardzes materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai. ASV puse norādīja, ka būtiski nostiprināt robežu tādā veidā, lai tā nodrošinātu valsts drošībai svarīgus militāros uzdevumus.

Jau ziņots, ka aizsardzības ministrs apmeklē ASV darba vizītē no 18. līdz 24.aprīlim.

Top komentāri

Indulis
I
Ne tikai "varētu", bet VAJAGA !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas