Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā novērota sestā jaunā putnu suga - tundras tārtiņš

Tundras tārtiņš Pluvialis fulva – šogad (!) jau trešā jaunatklātā putnu suga Latvijai Jāņa Jansona izpildījumā, kas ir tieši puse no sešu Latvijai jauno putnu sugu atklājumiem šogad*.

Lielais atklājums noticis 2012. gada 9. septembrī Vītiņu pļavās pie Liepājas ezera (Grobiņas nov.) tikai nedēļu pēc tam, kad konstatēta iepriekšējā jaunā putnu suga Latvijai – lāsainais ķauķis (Locustella lanceolata).

“Laime nelaimē tas tārtiņš,” stāsta tundras tārtiņa novērotājs Jānis Jansons un turpina – “Liepājā nokārās fotoaparāta slēdzis, taču bildēt ar 2/3 no matricas laukuma vēl varēja. Aizbraucām ar Ainaru Mankus uz Vītiņu pļavām – tur bija daži dzeltenie tārtiņi, jūras ķīvītes un pa retam nofotogrāfēju kādu tuvāk lidojošu putnu. Pēc tam mājās pētot bildes, aizsūtīju Agrim Celmiņam vienu, kur tāds jocīgs likās (pie reizes, jo bija jāsūta klijkaijas bildes). Pats gan to raktēju par jauno ķīvīti, tikai ar netipiski gaišu padusi, biju iedomājies ka tiem abiem tās brūnpelēkas, ne pelēkas (nav jau arī praktiski nekādu sakarīgu foto kur paskatīt). Taču pirmais trauksmi sacēla Māris Jaunzemis, norādot, ka virsaste nav balta! Pēc konsultācijām ar somu putnu vērotājiem (caur Kārli Milleru), kuri šo tārtiņu ir redzējuši dabā, tika arī apstiprināts, ka šī ir jauna putnu suga Latvijā – tundras tārtiņš!”

Tundras tārtiņš ir ļoti līdzīgs Latvijā ligzdojošajam dzeltenajam tārtiņam (Pluvialis apricaria), tikai nedaudz mazāks augumā, slaidāku ķermeni, bet garākām kājām un proporcionāli lielāku galvu un garāku kaklu.

Tundras tārtiņš ligzdo Arktiskajā tundrā no Āzijas ziemeļiem (Sibīrija) līdz Aļaskas rietumiem. Rietumeiropā tas ir samērā rets ieceļotājs, kad migrāciju laikā ieklīst galvenokārt vasaras beigās un rudenī. Kaimiņvalstīs šī suga novērota vairākkārt, Igaunijā ir pieci novērojumi, bet Somijā – apmēram 80.

Tundras tāriņa bildes var aplūkot šeit.

* šogad (2012. gadā) konstatētas sešas jaunas putnu sugas Latvijai:

Priežu stērste Emberiza leucocephalos (2012. gada 29. janvāris, Slampe. S.Rabkevičs),

Mazais jūras krauklis Phalacrocorax pygmeus (2012. gada 29. janvāris, Užavas lejtece. K.Millers),

Klusais ķauķis Hippolais caligata (2012. gada 3. jūnijs, Ciemupe. J.Jansons, A.Mankus),

Ceru ormanītis Porzana pusilla (2012. gada 9. jūnijs, Zvārde. J.Jansons),

Lāsainais ķauķis Locustella lanceolata (2012. gada 2. septembris, Pape. I.Dinsbergs, R.Olivers).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas