Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvija piešķirs 5,1 miljonu eiro Ukrainas Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai

Latvijas valdība drīzumā plāno lemt par 5,1 miljona eiro piešķiršanu Ukrainas Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts.

Krievijas sāktajā karā Ukrainai nodarītie zaudējumi ir mērāmi miljardos un turpina pieaugt - pēc Pasaules bankas izvērtējuma Ukrainas zaudējumi sasniedz 135 miljardus ASV dolāru. Ukrainai nepieciešams ātrs un adekvāts starptautisko partneru atbalsts, uzsver ĀM.

Līdz ar militārās palīdzības sniegšanu, Ukrainas valdība lūdz steidzamu atbalstu rekonstrukcijai, jo Krievija ir mērķtiecīgi iznīcinājusi kā kritisko, tā sociālo infrastruktūru, piemēram, izglītības un veselības aprūpes iestādes.

Pēc Ukrainas sniegtās informācijas, tās rekonstrukcijai šogad nepieciešami vismaz 14 miljardi ASV dolāru vairākos prioritāros virzienos: kritiskā infrastruktūra, sociālā infrastruktūra, enerģētika, mājokļi, atmīnēšana, kā arī atbalsts privātajam sektoram. ĀM atzīmē, ka Ukrainas valdība līdz ar fizisko rekonstrukciju, piemēram, būvniecību, veic valsts pārvaldes reformas un eirointegrācijas procesu.

Kopš Krievijas agresijas Ukrainā sākuma Čerņihivas apgabalā ir izpostīti vairāk nekā 20 000 objektu, no kuriem vairāk nekā puse ir mājokļi. Tāpat ievērojami postījumi nodarīti kritiskajai infrastruktūrai un sociālajai infrastruktūrai. Čerņihivas apgabala pārstāvji kā prioritāros atjaunošanas virzienus nosaukuši sociālās infrastruktūras - bērnudārzu, izglītības iestāžu un veselības aprūpes iestāžu - atjaunošanu un mājokļu atjaunošanu. Šāda rakstura objektu atjaunošana veicinās iedzīvotāju atgriešanos apgabalā, kas secīgi veicinās ekonomisko aktivitāšu atjaunošanos. Tāpat svarīgi veicināt pakalpojumu pieejamību un uzņēmējdarbības atsākšanu.

Ņemot vērā situācijas attīstību Ukrainā un identificētās vajadzības, kā arī jaunizveidoto globālo donoru Ukrainas rekonstrukcijas platformu G7 valstu grupas paspārnē, Latvijas valdība 2023.gada valsts budžetā ir rezervējusi 5 103 300 eiro Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai.

ĀM skaidro, ka 2023.gadā atbalsts tiks sniegts ciešā sadarbībā ar Ukrainas partneriem, atbilstoši Ukrainas amatpersonu identificētajām vajadzībām, turpinot un paplašinot Latvijas jau 2022.gadā iesākto. ĀM šī piedāvājuma izstrādē sadarbojās ar Ukrainas Kopienas attīstības, teritoriju un infrastruktūras attīstības ministriju, Čerņihivas apgabala administrāciju.

Lai nodrošinātu iespēju Ukrainai piegādāt arī Latvijas preces un pakalpojumus, kā risinājums vienkāršot un padarīt elastīgas procedūras tiek plānots virzīt grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, tādējādi paplašinot likumu par izņēmumiem attiecībā uz publisko iepirkumu veikšanu ne tikai uz atbalsta sniegšanu Ukrainas bēgļiem Latvijā, bet arī uz atbalsta sniegšanu Ukrainas sabiedrībai.

Vidējā termiņā ĀM redz potenciālu un izvērtēs nepieciešamību noslēgt divpusēju starpvaldību līgumu, kas kalpotu kā pamats Latvijas iesaistei Ukrainas rekonstrukcijā turpmākajos gados.

No 5 103 300 eiro aptuveni 900 000 eiro plānots novirzīt, lai paplašinātu 2022.gadā uzsākto Latvijas atbalstu sadarbībā ar Latvijas pilsoniskās sabiedrības organizācijām un Ukrainas partneriem, tai skaitā sadarbībā ar biedrību "Centrs Marta" izveidotu sieviešu rehabilitācijas centru Čerņihivas apgabalā un sieviešu atbalsta centru Čerņihivas pilsētā, kā arī sadarbībā ar biedrību "Entrepreneurs for Peace" jeb Uzņēmēji mieram turpinātu mājokļu celtniecību, kā arī uzsāktu kopienu centra izveidi Čerņihivas apgabala Jahidnes ciemā.

Aptuveni 100 000 eiro plānots novirzīt, lai atbalstītu Čerņihivas apgabala rekonstrukcijas plānošanu un nodrošinātu rekonstrukcijas procesu uzraudzību, ĀM slēdzot līgumus uz "ad hoc" bāzes ar atbilstošajiem ekspertiem. ĀM lūgs nominēt atbilstošās nozares ministrijai, kā arī izvērtējot esošos ekspertus, kas iesaistīti attīstības sadarbības projektu īstenošanā.

Aptuveni 2 miljonus eiro plānots novirzīt Čerņihivas apgabala sociālās infrastruktūras atjaunošanai sadarbībā ar Ukrainas publiskās pārvaldes iestādēm un Iznīcinātā īpašuma un infrastruktūras atjaunošanas fondu "United24". Čerņihivas apgabala administrācija sadarbībā ar Ukrainas Kopienu, teritoriju un infrastruktūras attīstības ministriju Latvijai ir iesniegusi piecu rekonstruējamu objektu sarakstu, balstoties uz apgabala steidzamajām prioritātēm un ņemot vērā Latvijas finanšu iespējas 2023.gada budžetā.

Atbalsta nodrošināšanai tiks slēgts sadarbības un finansēšanas līgums. Paredzēts atjaunot piecus objektus - Čerņihivas apgabala Kijinkas pagasta bērnu dārzu "Maljatko", Čerņihivas pilsētas bērnu dārzu Nr.19, Čerņihivas apgabala centrālās slimnīcas poliklīniku, Čerņihivas reģionālo zinātņu bibliotēku un Čerņihivas apgabala Talalaivkas pagasta Talalaivkas liceju. Objekti atrodas gan Čerņihivas pilsētā, gan arī citviet apgabalā.

ĀM norāda, ka projekta īstenošanas laikā objektu saraksts, atbilstoši Latvijas iespējām, var tikt precizēts un papildināts. Lai 2023.gada budžeta gadā nodrošinātu nekavējošu Latvijas atbalstu Čerņihivas apgabala sociālās infrastruktūras rekonstrukcijai, tiks uzsākta sadarbība ar Iznīcinātā īpašuma un infrastruktūras atjaunošanas fondu "United24". Ukrainas puse ir apliecinājusi, ka visā Latvijas finansējuma apguves procesā būs nodrošināta pieeja neatkarīgiem ekspertiem, kas nodrošinās projektu uzraudzību, piemēram, ANO Attīstības programmas pārstāvji, kas jau nodrošina uzraudzību citiem fonda projektiem, vai arī Latvijas izvēlēti neatkarīgie eksperti.

Savukārt 103 300 eiro tiks novirzīti Latvijas eksperta norīkošanai Eiropas Komisijā darbam ar Ukrainas rekonstrukcijas jautājumiem, lai veicinātu Latvijas iesaisti Eiropas Savienības līmeņa Ukrainas rekonstrukcijas centienos.

Aptuveni 2 000 000 eiro plānots novirzīt Ekonomikas ministrijai Latvijas uzņēmēju iesaistes Ukrainas rekonstrukcijā veicināšanai. Ekonomikas ministrija līdz 30.jūnijam sagatavos informatīvo ziņojumu un iesniegs Ministru kabinetā ar detalizētu informāciju par finansējuma ietvaros sniegtā atbalsta plānoto izlietojumu un procedūrām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas