Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvija prasīs Krievijai izdot aizturēto Benesu Aijo

Latvijas prokuratūra lūgs Krievijai izdot nacionālboļševiku Benesu Aijo, kurš pirms vairākiem gadiem aizbēga no Latvijas un pievienojās Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem Austrumukrainā.

Ģenerālprokuratūras Starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurore Una Brenča ar prokuratūras preses pārstāves Unas Rēķes starpniecību aģentūrai LETA apstiprināja, ka prasīs izdošanu, bet patlaban nosūtīts pagaidu apcietinājuma lūgums.

Valsts drošības dienestā (VDD) apstiprināja, ka dienests ir informēts par minētās personas aizturēšanu Krievijā. 

VDD atgādināja, ka pret šo personu pērn jūlijā dienests lūdza Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

Dienestā norādīja, ka pieprasīt personas izdošanu Latvijai var tikai kriminālprocesa virzītājs, šajā gadījumā - prokuratūra.

Jau ziņots, ka 2015.gada februārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izsludināja Aijo meklēšanā krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, taču viņš bija aizbēdzis no Latvijas un paziņoja, ka atrodas pašpasludinātās Luhanskas tautas republikas armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās. 

2015.gada 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs. Ņemot vērā minēto VDD sāka jaunu kriminālprocesu pret Aijo.

VDD izmeklētāja lēmumā par Aijo atzīšanu par aizdomās turēto bija teikts, ka 1979.gadā dzimušais Aijo, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīrs, atrodas Ukrainas austrumos, kur nelikumīgi izveidotas bruņotas grupas sastāvā pielieto šaujamieročus un citu speciālo tehniku un piedalās militārās operācijās, veicot uzbrukumus Ukrainas valdības kontrolētajiem spēkiem. Šādas darbības ir pretrunā ar Latvijai saistošajām starptautiskajām tiesībām, uzsver VDD. 

Minēto pierādot internetā ievietotās Aijo uzrunas, fotogrāfijas un mediju publikācijas. Arī TV3 filmā Revolūcijas eksportētāji atspoguļotā Aijo intervija esot viens no pierādījumiem.

Latvijas Krimināllikums par minēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Tikmēr kļuvis zināms, ka Aijo aizturēts Krievijas Arhangeļskas apgabalā. Atsaucoties uz Komunistiskās partijas pārstāvi Dmitriju Sarajevu aģentūra Regnum vēstīja, ka Aijo aizturēts Jarenskas ciematā, kur viņš esot ieradies, lai atbalstītu vides aktīvistus, kas iestājas pret atkritumu poligona izveidi Šijesas ciemā.

Sarajevs apgalvojis, ka Krievijas varasiestādes Aijo esot aizturējušas, pamatojoties uz Ukrainas pieprasījumu un viņam draudot izdošana Kijevai.

VDD iepriekš ierosinājis kriminālprocesus pret vairākiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri pēc Krimas aneksijas pievienojās kaujiniekiem Austrumukrainā. Lielākā daļa izsludināti meklēšanā, bet divi vīrieši stājušies tiesas priekšā. Vienam no šiem vīriešiem Artjomam Skripņikam pērn stājās spēkā piecu gadu cietumsods par piedalīšanos bruņotajā konfliktā Austrumukrainā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā atrodas vēl viena krimināllietā, kurā Skripņiks apsūdzēts par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

 

Top komentāri

Man teica ka,
M
Rīgas Zoo pērtiķu krātiņš ,tiks papildināts ar šo primātu.
interesanti
i
Atdot teroristu Ukrainai.
jautājums
j
Kāpēc viņš šeit būtu vajadzīgs? Lai kāda vietējā tiesa vai Eiropas tiesa viņu atbrīvotu un pēc tam viņš te taisītu bardaku? Latvijas interesēs ir lai viņš nekad Latvijas teritorijā neparādītos. Gandrīz visas ES valstis izvairās no savu pilsoņu džihadistu uzņemšanas, jo labi saprot, ka pat ja izdosies viņus notiesāt, tad pēc soda izciešanas ir liels risks sagaidīt terorisma pieaugumu. Laikam neviena ES dalībvalsts nelūdz Irāku vai Sīriju izdot savus džihadistus. Kāpēc Latvija rīkojas tik MUĻĶĪGI un ABSURDI?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas