Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latvijā saslimuši 11 cilvēki, iespējams, Maxima veikalu produktu dēļ

Pēdējo trīs dienu laikā 11 cilvēkiem Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Rīgas reģionā reģistrēta akūta zarnu infekcijas slimība. Sākotnējās izmeklēšanas rezultāti liecina, ka iedzīvotāji inficējušies, lietojot uzturā dažādus pārtikas produktus, kas iegādāti veikalu tīkla Maxima veikalos, portālu_ Diena.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centra_ (LIC) speciālisti.

Vienam pacientam apstiprināta diagnoze "salmoneloze". LIC pārstāvji par radušos situāciju informējuši Pārtikas un veterināro dienestu.

Speciālisti atgādināja, ka salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Ja infekcija noris smagā formā, kā arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Salmonelozes simptomi parādās 6 – 72 stundas pēc inficēšanās.

Salmoneloze galvenokārt izplatās, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus - gaļu, olas, piena produktus, zivis, garneles u.c. Inficēties var arī kontaktējoties ar inficētiem lauksaimniecības dzīvniekiem, retāk mājdzīvniekiem. Saslimt var arī, ja persona nonāk saskarē ar inficētiem cilvēkiem – saslimušajiem un baktēriju nēsātājiem.

Lai izvairītos no saslimšanas, LIC speciālisti iesaka biežāk mazgāt rokas, gatavojot ēdienu, kārtīgi un pietiekoši ilgi ēdinu vārīt un karsēt, lietošanai gatavos produktus glabāt atsevišķi no jēliem produktiem, kā arī izmantotos virtuves priekšmetus rūpīgi nomazgāt.

Speciālisti norāda, ka izvairīties no infekcijas iespējams, ja uzturā nelieto jēlas olas, dzer tikai vārītu vai pasterizētu pienu. Iegādājoties produktus, noteikti jāpievērš uzmanība derīguma termiņiem.

Ja cilvēkam parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, ēstgribas zudums, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēdera, ir jāmeklē ārsta palīdzība, kurš noteiks diagnozi, izvēlēsies pareizu ārstēšanu un izskaidros, kādi piesardzības pasākumi veicami, lai infekcija neizplatītos tālāk.

LIC statistikas dati liecina, ka 2011.gada pirmajā pusgadā cilvēki slimojuši ar salmonelozi biežāk nekā iepriekšējā gadā. Šogad ir reģistrēti 438 saslimšanas gadījumi, kas ir par 33,5% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas