Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvija vēlas kļūt par tiltu starp Tadžikistānu un citām valstīm

Latvijas un Tadžikistānas ekonomikas sadarbība pēdējos desmit gados augusi ļoti lēni un esošais tirdzniecības apjoms ir tik neliels, ka vizītē Tadžikistānā esošajam Valsts prezidentam Andrim Bērziņam to pat negribas nosaukt, taču sadarbības potenciāls ir milzīgs, trešdien raksta Diena.

"Tadžikistānā, kā viņu prezidents jokoja, ir ne tikai visa Mendeļejeva tabula, bet arī vēl neatklātie elementi," izteicās Bērziņš. Viņš arī norādīja, ka tadžiku kolēģi varētu mācīties no Latviajs ne vienmēr veiksmīgās pieredzes atjaunojamās enerģijas jomā. Sadarbības iespējas starp abām valstīm attīstāmas arī izglītības jomā, farmācijas nozarē, kā arī no Latvijas turp eksportēt ne tikai koksni, bet arī stādu materiālus.

"Mēs nekonkurēsim, bet papildināsim viens otru," teica Bērziņš. Viņš pieļāvis, ka Latvija varētu būt saistošais lements attiecību veidošanās starp Tadžikistānu un Spomiju, iespējas, arī Poliju.

A/s Brīvais vilnis komercdirektors Kristaps Koškins paudis, ka uz Tadžikistānu plānots eksportēt šprotes un brēliņas un citu zivju konservu sortimentu. Šprotes būšot pārsvarā. Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība) Dienai norādīja, ka uz Tadžikistānu iespējams vest konservus, saldētu pārtiku, potenciāls ir arī Latvijā ražotā sausā piena eksportam uz šo valsti. Piena pārstrādes jomā Tadžikistānā ir gana liela konkurence, norāda Diena. Piemēram, uzņēmumam Kombinati širi Dušanbe reklāmas sauklis ir "Tievējiet saprātīgi", piedāvājot reizi nedēļā vai desmit dienās pievērsties kefīra diētai.

Biznesa foruma izstādē bijis pārstāvēti dažādu jomu uzņēmumi, piemēram, ar zīmolu Ni-Ni plašā sortimentā piedāvātas autiņbiksītes un šogad atvērtā ražotnē spējot saražot 300 pamperus minūtē. Turpat blakus savu stendu rādījis tualetes papīra, virtuves dvieļu un salvešu ražotājs. Tiesa, pašā viesnīcā Dušanbe Plaza, kur norisinājās biznesa forums, tualetēs ar papīru bija visai lielas problēmas.

Līdz ar Tadžikistānas apmeklējumu Latvija noslēdz iepazīšanās procesu ar Centrālāzijas valstīm un sadarbība ar šo reģionu iecerēta kā viena no Latvijas kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts prioritātēm nākamgad.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 11.jūnija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas