Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijai būs jāizmaksā kompensāciju par pārmērīgi ieilgušu tiesvedību

Latvijai jāmaksā 6000 eiro kompensāciju sievietei par pārmērīgi ieilgušu tiesvedību, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Komiteja trīs tiesnešu sastāvā ceturtdien pasludinājusi spriedumu lietā Andersone pret Latviju, vienbalsīgi atzīstot, ka ir pieļauts Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas punkta, kas paredz tiesības uz taisnīgu tiesu, pārkāpums.

Sieviete 2011.gadā ECT sūdzējās par vairāk nekā 12 gadus ilgušo civillietas izskatīšanu nacionālajās tiesās, lūdzot piespriest viņai kompensāciju 71 144 eiro apmērā par morālo kaitējumu.

Spriedumā ECT atgādināja, ka katras tiesvedības ilgums ir jāvērtē konkrētās lietas faktu gaismā un ņemot vērā tādus kritērijus kā lietas sarežģītība, iesniedzēju un kompetento iestāžu rīcība un procesā skartās intereses.

Tiesa secināja, ka minētā lieta nebija sarežģīta.

Tāpat, lai gan iesniedzēja un viņas pārstāvis vairākas reizes neattaisnoti neieradās uz tiesas sēdēm, ECT ieskatā tas īpaši neietekmēja procesa kopējo ilgumu. Tāpat iesniedzējai bija jāparedz, ka, grozot sākotnējo prasības pieteikumu, lieta tiks skatīta no jauna. Iesniedzēja arī nebija ievērojusi likumā noteikto kārtību ekspertīzes nozīmēšanai un eksperta izdevumu apmaksai, kas nedaudz paildzināja lietas virzību tiesā.

Vērtējot kompetento iestāžu rīcību, ECT atzīmēja, ka nacionālās tiesas atlika lietas izskatīšanu deviņas reizes, kas pagarināja procesu par vairāk nekā trīs gadiem. Tiesa arī konstatēja vairāk nekā trīs gadus ilgus posmus, kad apelācijas un kasācijas instancēs lietā nenotika nekādas darbības, kas ievērojami paildzināja lietas izskatīšanu.

Ņemot vērā šos apsvērumus, ECT secināja, ka tiesvedība iesniedzējas gadījumā bija pārmērīgi ieilgusi un netika izskatīta saprātīgā termiņā. Šie secinājumi bija pietiekami, lai Tiesa konstatētu, ka noticis Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpums.

Tagad Latvijai būs jāmaksā iesniedzējai kompensācija 6000 eiro apmērā.

Tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

 

Top komentāri

ērce
ē
Vajag likt maksāt atbildīgiem tiesnešiem un birokratiem (bijušajiem). Citādi nekas nemainīsies.
Derglis
D
Par Hūtes tiesvedību nekas nav jāizmaksā? Padsmit gadus viņam mēģina piešūt visu ko, bet nesekmīgi. Pārāk gudrs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas