Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijai piegādātas pirmās 7200 AstraZeneca vakcīnas pret Covid-19

Latvija svētdien saņēmusi ražotāja AstraZeneca vakcīnas Covid-19 Vaccine AstraZeneca pirmo daļu jeb 7200 devas, aģentūru LETA informēja Nacionālajā veselības dienestā.

Tas gan ir mazāk nekā sākotnēji plānots. Vēl piektdien dienests informēja, ka paredzēta 13 439 devu piegāde, bet sestdien precizēja, ka pirmajā pievedumā tiks saņemtas 7200 devas.

Nākamās vakcīnas devu piegādes plānotas 13.februārī - 9600 vakcīnu devas, 20.februārī - 22 621 un 3.martā - 32 896 vakcīnu devas. Jārēķinās ar to, ka plānotās Covid-19 vakcīnu devu piegādes ir mainīgas un atkarīgas no ražotāja spējas nodrošināt vakcīnu pieejamību, uzsver dienestā.

Ražotājs AstraZeneca Latvijai šī gada pirmajā ceturksnī solījis piegādāt 172 317 vakcīnu devas, otrajā ceturksnī - 845 179, bet trešajā 254 374 vakcīnu devas.

Par vakcīnas uzglabāšanu un loģistiku Latvijā atbildīgs uzņēmums SIA Vakcīna. Uzņēmums veic vakcīnu izvadāšanu uz konkrētiem vakcinācijas kabinetiem.

Kopumā Latvijai līdz šim piegādātas 41 025 vakcīnu pret Covid-19 devas - 30 225 ražotāja Pfizer-BioNTech vakcīnas Comirnaty, 3600 ražotāja Moderna Biotech Spain, S.L. vakcīnas Moderna un 7200 ražotāja AstraZeneca vakcīnas.

Kā vēstīts, Latvijas Imunizācijas valsts padomes eksperti rekomendējuši AstraZeneca vakcīnas lietošanu Covid-19 slimības novēršanai visu vecuma grupu cilvēkiem, sākot no 18 gadiem.

Latvijas Zāļu valsts aģentūrā norāda, ka, lai gan klīniskajos pētījumos apmēram iegūtie dati par vakcīnas ietekmi uz cilvēkiem virs 65 gadu vecuma vēl nav pietiekami, aizsardzība ir sagaidāma, ņemot vērā šajā vecuma grupā novēroto imūno atbildi un ar citām vakcīnām iegūto pieredzi. "Tā kā ir iegūta ticama informācija par drošumu šajā pacientu grupā, Eiropas Zāļu aģentūras zinātniskie eksperti uzskata, ka šī vakcīna var tikt lietota arī gados vecākiem pieaugušajiem. Plašāka informācija tiek gaidīta no pašreiz noritošajiem pētījumiem, kuru dalībnieku vidū ir lielāka daļa gados vecāku personu," norāda aģentūrā.

Vienlaikus klīniskajos pētījumos kopumā vakcīna uzrādījusi aptuveni 60% efektivitāti.

Kā iepriekš informēja Veselības ministrijā, pirmās Latvijā nogādātās AstraZeneca vakcīnas devas būs paredzētas pirmajām potēm sociālās aprūpes centros.

No 28.decembra kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas.

18.janvārī vakcinācijas otro devu pret Covid-19 sāka saņemt mediķi, kuri pirmo poti saņēma pagājušā gada beigās.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - Pfizer/BioNTech, Moderna un AstraZeneca, taču visu šo medikamentu piegādes kavējas un ir nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas