Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas bērnunamu audzēkņiem noziedotas 1,2 tonnas iedzīvotāju sašķirotā kvalitatīvā apģērba, apavu un mājas tekstila

Sadarbojoties biedrībai “Taureņa efekts” un vides apsaimniekošanas uzņēmumam SIA “Eco Baltia vide”, kopš 2020.gada janvāra bērnunami visā Latvijā saņēmuši 1,2 tonnas iedzīvotāju sašķirotā labā un kvalitatīvā tekstila – dažāda veida sezonālā un ikdienā nepieciešamā apģērba, apavu un mājas tekstilizstrādājumu. Lai veicinātu ilgtspējīgu apģērbu ziedošanas kultūru un parūpētos, ka bērnunami saņem tikai nepieciešamos tekstilizstrādājumus, SIA “Eco Baltia vide” tos pēc pieprasījuma sašķiro atbilstoši biedrības “Taureņa efekts” sagatavotajam iestāžu vajadzību sarakstam.

Kā liecina “Latvijas Zaļā punkta” veiktā aptauja, 2021. gadā katrs piektais (21%) Latvijas iedzīvotājs izmantojis iespēju nodot lietoto apģērbu tekstila šķirošanas konteineros. Savukārt puse (51%) iedzīvotāju norādījis, ka šādu izvēli izdarījis ziedošanas nolūkos. Iedzīvotāju aktivitāte šķirot tekstilu gadu no gada palielinās. SIA “Eco Baltia vide” savāktais tekstila apjoms speciālajos tekstila šķirošanas konteineros 2020.gadā bijis aptuveni 500 tonnas, savukārt 2021.gadā no janvāra līdz oktobrim - 853,4 tonnas. 


“Latvijā mantu ziedošanas kultūra vēsturiski nozīmē to, ka iedzīvotāji atdod bērnunamiem lietas, kuras pašiem vairs nav vajadzīgas. Diemžēl, nereti tas nozīmē to, ka tiek ziedotas lietas ļoti sliktā stāvoklī. Jau vairākus gadus mēs cenšamies ieviest cieņpilnu ziedošanas kultūru un aicinām aprūpes namu bērnus iepriecināt ar jaunām mantām, savukārt, tos, kuri vēlas ziedot lietotus apģērbus, aicinām izmantot SIA “Eco Baltia vide” tekstila šķirošanas konteinerus, tādā veidā nodrošinot, ka bērnunami saņems viņiem nepieciešamās mantas, turklāt, tikai kvalitatīvas,” saka biedrības “Taureņa efekts” valdes locekle Olga Kazaka. 


Savukārt SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts pauž: “Mēs apzināmies, cik būtiski bērniem un pusaudžiem nodrošināt kvalitatīvu apģērbu. Esam priecīgi sadarboties ar biedrību “Taureņa efekts”, tādējādi veicinot, ka vislabākie tekstilizstrādājumi nonāk atkārtotā apritē arī caur labdarību. Pašreiz sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu un citiem partneriem reģionos esam uzstādījuši un apkalpojam vairāk nekā 100 speciālos tekstila šķirošanas konteinerus, kas atrodas Rīgā, Pierīgā, Ziemeļvidzemē, Liepājā, Bauskā, Saldū un cituviet. Iedzīvotāju šķirošanas aktivitāte palielinās ar katru gadu un attiecībā uz tekstila šķirošanu arī pandēmija devusi sava veida motivāciju. Cilvēki vairāk laika pavada mājās, līdz ar to arī biežāk pievēršas mājas darbiem - arī skapju satura pārskatīšanai, atbrīvojoties no liekajiem apģērbiem un apaviem.” 


Biedrība “Taureņa efekts” katru ceturksni aptaujā bērnunamus visā Latvijā, lai veidotu vajadzību sarakstu, kas iedalās materiālajās un nemateriālajās vērtībās. Pēc šī saraksta ikviens ziedotājs var uzzināt, kādas konkrētas vajadzības ir bērniem un jauniešiem. Šajā sarakstā nemateriālajās vērtībās tiek uzskaitīti dažādi laika pavadīšanas veidi, piemēram, koncertu un pasākumu apmeklējumi, uz kuriem bērni labprāt dodas.


Aktuālais bērnunamu vajadzību saraksts pieejams šeit: https://taurenaefekts.lv/wp-content/uploads/2021/11/Latvijas_bernunamu-vajadzibu_saraksts_2021_novembris.pdf.


Tekstila šķirošanas konteineru atrašanās vietas pieejamas šeit: https://www.zalais.lv/lv/kur-izmest/.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas