Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Latvijas IKP provizoriskais kritums pirmajā ceturksnī - 1,4%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pirmajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, samazinājies par 1,4%, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, Latvijas ekonomikā minētajā laika periodā bijis kritums par 1,5%.

Statistikas pārvaldē norādīja, ka IKP galvenokārt ietekmēja apmēra pieaugums ražojošajās nozarēs - par 3%, pēc provizoriskām aplēsēm, kā arī samazinājums pakalpojumu nozarēs par 2,6%. Samazinājies arī iekasēto produktu nodokļu apmērs. 

2020.gada pirmajā ceturksnī Latvijas IKP salīdzināmajās cenās bija 6,714 miljardu eiro apmērā.

Salīdzinot ar 2019.gada ceturto ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 2,9%.

Statistikas pārvaldē minēja, ka IKP ātrajā novērtējumā izmantotās aprēķinu metodes ir līdzvērtīgas iepriekšējos periodos pielietotajām. Atsevišķās nozarēs neatbildējušo respondentu datu imputācijas ir veiktas, izmantojot administratīvos datu avotus. 

Covid-19 krīze laikrindu analīzes jomā šobrīd tiek uzskatīta kā notikums, kas nav sezonāls. Attiecīgi, veicot sezonālo koriģēšanu, krīzes ietekme netiek izslēgta no datiem. 

Krīzes laikā jaunu informāciju par sezonālajiem un kalendārajiem efektiem Centrālā statistikas pārvalde nesaņem, jo krīzes ietekme neļauj tos novērot. Tāpēc sezonālie un kalendārie efekti tiek novērtēti, izmantojot tikai datus, kuri nav pakļauti krīzes ietekmei, un tiek izslēgti no laikrindas, veicot sezonālo koriģēšanu arī krīzes ietekmes perioda datiem.

Krīzes laikā gan nekoriģētie, gan sezonāli un kalendāri koriģētie dati potenciāli var tikt pakļauti lielākām datu revīzijām nekā tas ir bijis pirms krīzes periodā.

Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apmēru un izmaiņām 2020.gada pirmajā ceturksnī tiks publicēts 29.maijā.

Top komentāri

Jānis
J
Vienotība rullē!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas