Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas kritērijiem atbilstošus bēgļus atrast grūti - var nākties uzņemt citus

Kaut gan Latvija skaidri pateikusi, kādus patvēruma meklētājus kvotu ietvaros tā ir gatava uzņemt, šādu personu atrašana kļuvusi par pamatīgu izaicinājumu. Kā Dienai atzīst Iekšlietu ministrijā, personu skaits, kuras piesakās uz pārvietošanas programmu, nav liels, līdz ar to Grieķijai un Itālijai ir sarežģīti izpildīt konkrēto dalībvalstu prasības.

Arī paši patvēruma meklētāji īsti nevēlas piedalīties programmā un labprātāk izvēlas brīvi pārvietoties uz sev vēlamajām valstīm.Uz jautājumu, vai Latvijai nedraud kādas sankcijas gadījumā, ja mēs ar stingrajiem kritērijiem nespējam piesaistīt noteikto patvēruma meklētāju skaitu, atbildīgā ministrija skaidru atbildi nesniedz. "Latvijas vēlamie kritēriji ir ģimenes ar bērniem, kurās pieaugušie ir ar specialitāti un kādu svešvalodu zināšanām, bet mums teorētiski jābūt gataviem uzņemt jebkuru no pārvietošanas programmai piedāvātajām personām," atzīst ministrijas pārstāve Gunta Skrebele.Gana samocīti, bet patlaban procesu diriģē Itālija un Grieķija. "Tas ir atkarīgs no tā, kā viņi ir gatavi piedāvāt šo personu lietas izskatīšanai. Patlaban uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm pārvietoti nedaudz vairāk nekā 400 cilvēku. Pārvietošanas procesu ietekmē arī cilvēku esamība šajos atlases punktos, tāpēc Itālijas un Grieķijas amatpersonām jāveic nopietns darbs, lai patvēruma meklētāji piedalītos šajās programmās," skaidro Skrebele.Latvijā pagājušajā nedēļā kvotu programmas ietvaros ieradās pirmās divas ģimenes. Tām jāpiedzīvo tieši tās pašas procedūras, kas citiem patvēruma meklētājiem.Par to, kāda atmosfēra valda centrā Mucenieki, uzzināt ir visai grūti. Arī to, kā centrā iejūtas jaunās ģimenes, neviens nevēlas stāstīt. "Ko tur daudz stāstīt, ja viņi tur uzturas tikai divas trīs dienas. Vēl visas pārbaudes no robežsardzes un PMLP nav veiktas, un es īsti neredzu, ko tur varētu nokomentēt," teic Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Undīne Priekule. Agrāk patvēruma meklētāju bija maz un personāls viņus visus pazina, tagad ir citādi. Centrā ir daudz iemītnieku, un tie ļoti bieži mainās. Priekule teic, ka sazināties ar centra vadītāju Pēteri Grūbi neesot jēgas, plašāka informācija varētu būt nedēļas beigās. Jaunajām ģimenēm ir pietiekami daudz pienākumu un pārbaužu, kas jāveic.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 9.februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas