Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas pasta asinsrite un mugurkauls

Svinīgā pasākumā godināti Latvijas pasta rīkotā konkursa Mans pastnieks 2017 klientu par labākajiem atzītie desmit pastnieki un pasta operatori.

Atsaucība, komunikācijas spējas, laipna izturēšanās, precizitāte un zināšanas – šādas profesionālās īpašības izcēluši Latvijas iedzīvotāji savās iesūtītajās anketās, piedaloties Latvijas pasta jau septīto gadu organizētajā konkursā Mans pastnieks 2017, kur tika aicināti noteikt labāko pastnieku un pasta nodaļas operatoru.

"Paldies, ka tu mums esi," šis ir visaizkustinošākais kompliments, ko savās darba gaitās saņēmusi pastniece Liene Balode no Jaunpils novada Jaunpils pasta nodaļas. Viņa šogad ir atzīta par vienu no desmit labākajām šī amata pratējām.

 

Uzsver cilvēciskās īpašības
Konkursa gaitā klientu vērtējumā tika noskaidroti uzticamākie, izpalīdzīgākie un zinošākie šī uzņēmuma darbinieki katrā Latvijas reģionā, akcentējot pasta darbinieku būtisko lomu daudzu klientu sadzīves paradumu nodrošināšanā. Kopumā šogad nominācijām tika izvirzīti 1339 Latvijas pasta darbinieki.

Kā norāda Latvijas pasta pārstāvji, neraugoties uz mūsu dinamisko ikdienas ritmu, klientu atsaucība konkursam bijusi augsta – šogad uzņēmums saņēmis 7000 klientu anketu, no kurām vairāk nekā 1600 anketu aizpildīts tiešsaistē, izmantojot Latvijas pasta interneta vietni. Jāatzīmē, ka Latvijas pastā strādā aptuveni 3000 pastnieku un pasta nodaļu darbinieku, kuri ik dienas apkalpo klientus vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietās visā Latvijā.

Lauku reģionos pastnieks nereti ir kā saikne ar ārpasauli

Iepazīstot pastnieku ikdienas gaitas, Diena šoziem viesojās katrā no Latvijas reģioniem, atspoguļoja tās laikrakstā un pārliecinājās, ka daudzviet pastnieka darbs nenozīmē tikai profesionāli veiktu pienākumu izpildi, bet arī ko papildus – gan sociālo funkciju, gan vienkārši cilvēcisku sirsnību un labestību. Darbinieku cilvēciskās īpašības klienti novērtējuši īpaši, jo lauku reģionos pastnieks nereti ir kā saikne ar ārpasauli, kurš arī uz vistālāko lauku viensētu piegādā vēstules, preses izdevumus, vecāka gadagājuma ļaudīm palīdz apmaksāt rēķinus un sniedz dažādus citus pasta pakalpojumus. 

"Jūs esat pasta asinsrite un mugurkauls," runājot par labākajiem sava uzņēmuma pastniekiem un pasta operatoriem, atzīst Latvijas pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns. Viņš uzsver, ka ikgadējais konkurss Mans pastnieks palīdz uzņēmumam stiprināt pasta darbinieku profesiju prestižu un apzināties katra darbinieka vērtību: "Vislielākais paldies mūsu lepnumam – Latvijas pasta labākajiem darbiniekiem –, kā arī visiem klientiem, kas nežēloja laiku, lai paustu savu atzinību. Daudzās anketas sniedz gandarījumu, ļauj novērtēt mūsu darbu no malas un motivē censties arvien vairāk." 

 

Sava amata vēstneši
Nozarē par labākajiem atzītie Latvijas pasta profesionāļi šī gada 9. martā tika aicināti uz apbalvošanas ceremoniju Satiksmes ministrijā pie satiksmes ministra Ulda Auguļa. "Latviešiem ir sakāmvārds: darbs dara darītāju! Un jūsu darbu, sasniegumus ir vērtējuši jūsu līdzcilvēki. Lauku reģionos pastnieks nav tikai pastnieks – viņš ir arī kā palīgs sociālajam darbiniekam," savā uzrunā norādīja ministrs.

Jaunpils pasta nodaļas pastniece Liene Balode apstiprina – darbs prasa personisku attieksmi pret klientiem: "Nesu viņiem maizīti, zāles, uzklausu. Katrs grib parunāties. Klienti zvana arī pēc darba, vakarā – nekad neesmu atteikusi. Man nav grūti izpalīdzēt un uzklausīt, turklāt manā pasta sūtījumu piegādes maršrutā dzīvo ļoti labi cilvēki." Lienes mamma šajā profesijā savulaik nostrādājusi 20 gadu, bet Liene strādā septīto gadu un, jau uzsākot pastnieces gaitas, sapratusi, ka darbs ļoti patīk: "Esmu laimīga. Man patīk braukt ar auto un strādāt ar cilvēkiem." Pastniece neslēpj – augstais klientu novērtējums nācis kā patīkams pārsteigums: "Patiesībā ikreiz, kad cilvēks pasaka paldies un novērtē centību, ir ļoti patīkami."

Pastniece Valija Skadiņa no Neretas novada Ērbērģes pasta nodaļas neslēpj – arī viņai patīk darbs ar cilvēkiem, kustībā, bet sākumā neticējies, ka viņas veikums tik augstu novērtēts: "Es vienkārši daru savu darbu un uzskatu, ka cilvēcīgai attieksmei ir liela nozīme. Galvenais ir padarīt darbu pēc labākās sirdsapziņas un izturēties pret klientiem tā, kā es gribētu, lai izturas pret mani."

Prieks censties – tā savukārt saka Kandavas pasta nodaļas pasta operatore Kristīne Ķēniņa. Īpašs prieks par atzinību bijis Kristīnes mammai, kura pastā nostrādājusi visu mūžu, Kristīne stāsta: "Es uzaugu pastā. Atceros, manā bērnībā pastā strādāja ļoti foršas tantes." Nu jau Kristīne pastā nostrādājusi 25 gadus un atzīst: "Pasta operatoram ir jāzina ļoti daudz. Mēs visu laiku mācāmies, lai varētu atbildēt uz visiem klientu jautājumiem."

Būt pastniekam nav tikai darbs

"Jūs esat profesionāļi, šī amata vēstneši," svinīgajā pastnieku apbalvošanas pasākumā atzina SIA Izdevniecība Dienas mediji valdes loceklis Edgars Kots. Viņš pauda pārliecību, ka būt pastniekam nav tikai darbs: "Tas ir dzīvesveids. Iepazīstot pastnieku darbu, it īpaši lauku reģionos, ir saprotams, ka būt pastniekam – tas ir aicinājums palīdzēt. Palīdzēt līdzcilvēkiem. Reģionos jūs esat pirmie, kas lauku cilvēkus sastop gan priekos, gan bēdās. Pirmie, kas pamana tos, kam vajadzīga palīdzība. Ja tagad moderni ir teikt "e-komercija" un "internets", tad internets nekad tiešā kontaktā neieraudzīs, neaprunāsies un nepalīdzēs cilvēkam. Jūs esat tas dzīvais internets! Tāpēc, manuprāt, Latvijas pastnieks ir kā viena neredzama, īpaša, valstiska enerģija, kas cilvēkus savieno vienā lielā kopumā." 


Labākie Latvijas pasta darbinieki 2017. gadā

Pastnieki
Rīgas reģionā – Iveta Silkalne no Rīgas 6. pasta nodaļas.
Kurzemes reģionā – Liene Balode no Jaunpils novada Jaunpils pasta nodaļas.
Vidzemes reģionā – Rudīte Eglīte no Limbažu novada Skultes pasta nodaļas.
Zemgales reģionā – Valija Skadiņa no Neretas novada Ērberģes pasta nodaļas.
Latgales reģionā – Ineta Voiciša no Rugāju novada Rugāju pasta nodaļas. 

Pasta operatori
Rīgas reģionā – Inga Puķīte no pasta centra Sakta Rīgā.
Kurzemes reģionā – Kristīne Ķēniņa no Kandavas pasta nodaļas.
Vidzemes reģionā – Līga Rakecka no Rūjienas pasta nodaļas.
Zemgales reģionā – Anita Lazovska no Dobeles novada Penkules pasta nodaļas.
Latgales reģionā – Anna Lucijanova no Rēzeknes 1. pasta nodaļas.


Vislatvijas akcijas Mans pastnieks ietvaros ikviens Latvijas iedzīvotājs ik gadu aicināts iesniegt anketu par uzticamāko, zinošāko un izpalīdzīgāko pastnieku, kā arī pasta nodaļu operatoru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas