Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Latvijas pensionāri pārsvarā dzīvo kopā ar dzīvesbiedru vai plašākā ģimenē

Vairums Latvijas iedzīvotāju, kas vecāki par 65 gadiem, dzīvo kopā ar dzīvesbiedru vai plašākā ģimenē ar bērniem un citiem tuviniekiem, liecina Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja Eurostat apkopotie dati par 2008.gadu.

No sievietēm, kas sasniegušas 65 gadu vecumu, ģimenē ar tuviniekiem dzīvo 46,4%, bet no vīriešiem 40,4%, kas ir augstākais īpatsvars starp ES valstīm.

Kopā tikai ar dzīvesbiedru dzīvo 17% sieviešu vecumā no 65 gadiem, bet no vīriešiem 40,5%, kas ir mazākais rādītājs starp ES valstīm.

Vienatnē dzīvo 36,6% sieviešu vecumā no 65 gadiem, kas ir septītais augstākais rādītājs blokā, bet no vīriešiem vienatnē dzīvo 19,1% pensionāru, kas atbilst vidējiem rādītājiem.

Eiropas Savienībā (ES) vidēji vīrieši vecumā no 65 gadiem visbiežāk dzīvo divatā kopā ar savu dzīvesbiedri, savukārt sievietes šajā vecuma grupā visbiežāk vienatnē.

ES vidēji 60% no vīriešiem šajā vecuma grupā 2008.gadā dzīvoja ar savu dzīvesbiedreni, 20% dzīvoja vienatnē un vēl 20% dzīvoja ģimenē ar bērniem vai citiem tuviniekiem ar vai bez dzīvesbiedrenes.

Savukārt par 65 gadiem vecākas sievietes 41% gadījumu dzīvoja vienatnē, 37% dzīvoja ar dzīvesbiedru un 21% dzīvoja ar tuviniekiem.

Vairāk nekā puse Ziemeļvalstu sieviešu vecumā virs 65 gadiem dzīvo vienatnē - 57% Dānijā, 52% Somijā un 51% Zviedrijā.

Divatā ar savu dzīvesbiedru visvairāk dzīvo pensionēti nīderlandieši - 75% vīriešu un 47% sieviešu, vācieši - 71% vīriešu un 53% sieviešu un zviedri - 71% sieviešu un 47% vīriešu.

Plašākās mājsaimniecībās ar tuviniekiem ar vai bez dzīvesbiedra visbiežāk dzīvo Latvijas sievietes - 46%, kam seko Bulgārija un Spānija ar 44%.

No vīriešiem vecumā virs 65 gadiem kopā ar ģimenes locekļiem visvairāk dzīvo spāņi - 41%, kam seko Latvija ar 40% un Grieķija ar 39%.

Eurostat norāda, ka, vērtējot pensionāru dzīves apstākļus, jāņem vērā dažādie sieviešu un vīriešu vidējie mūža ilgumi, kas sievietēm ir lielāks.

Pētījumā nav iekļauti dati par personām, kas dzīvo pansionātos un sociālās aprūpes mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas