Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas uzņēmēji, salīdzinot ar igauņiem un lietuviešiem, pieraduši strādāt ilgāk

Latvijas uzņēmēji salīdzinājumā ar kolēģiem Igaunijā un Lietuvā ir pieraduši strādāt ilgāk, viņi velta mazāk laika fiziskajām aktivitātēm nekā uzņēmēji Igaunijā, tomēr ir aktīvāki nekā uzņēmēji Lietuvā. Latvijas uzņēmēju vidū vispopulārākā fiziskā aktivitāte ir sporta zāles apmeklējums, Igaunijā – distanču slēpošana, bet Lietuvā – peldēšana, liecina KPMG Baltijas valstu uzņēmējdarbības vides pētījums Ekonomikas Pulss 2013.

Lielākajai daļai Baltijas valstu uzņēmēju darba dienas ilgums ir 9 -11 stundas, tajā skaitā Latvijā 9 -11 stundas ikdienā strādā 73% uzņēmēju, bet 7-8 stundas 22% uzņēmēju. Lietuvā 9-11 stundas strādā 69%, Igaunijā – 65%, savukārt 7-8 stundas Igaunijā un Lietuvā strādā ceturtā daļa jeb 25% uzņēmēju.

Līdzīga situācija bija novērojama arī 2012. gada pētījumā, kas parādīja, ka Latvijā uzņēmumu vadītāji strādā salīdzinoši visilgākās darba stundas – 68% Latvijas uzņēmēju darba dienas ilgums bija 9-11 stundas, savukārt turpat katrs desmitais uzņēmējs jeb 9% dienā nostrādāja pat 12-15 stundas. Salīdzinoši 9-11 darba stundas Igaunijā strādāja 55%, bet Lietuvā – 45% uzņēmēju, savukārt 12-15 stundas Igaunijā strādā 5%, bet Lietuvā – 4%. Līdz ar to varam secināt, ka uzņēmēji Lietuvā un Igaunijā ir sākuši strādāt vairāk nekā iepriekš, bet Latvijas uzņēmēju darba ilgums nav būtiski mainījies.

Pētījums parāda, ka sportiski visaktīvākie ir Igaunijas uzņēmēji – aptuveni 68% Igaunijas uzņēmumu vadītāju nodarbojas ar sportu vismaz 3 līdz 4 stundas nedēļā, Latvijā to dara tikai 44% un Lietuvā - 41% respondentu. Viskūtrākie fizisko aktivitāšu piekopēji ir Latvijas dienvidu kaimiņi, jo Lietuvā bija visaugstākais procents respondentu, kuri ar sportu nenodarbojas vispār - 21%. Latvijā to atzina 13%, bet Igaunijā tikai 2% uzņēmēju.

"Ikvienam uzņēmumam ir nopietni jāvērtē darbinieku spēja pilnvērtīgi atpūsties pēc saspringta darba. Ir svarīgi, lai darbinieki ir efektīvi un radoši, un jāapzinās, ka bez pilnvērtīgas atpūtas darbinieks "izdegs" ļoti ātri, ja nespēs atgūt emocionālo līdzsvaru brīvajā laikā. Diemžēl Latvijā uzņēmumi ne vienmēr novērtē šo darbinieku spēju pilnvērtīgi atpūsties un izlādēties," sacīja SIA KPMG Baltics partneris Ondrejs Fikrle.

Pētījuma dati liecina, ka visās trīs valstīs uzņēmēji visvairāk ir iecienījuši individuālos sporta veidus. Vispopulārākās aktivitātes Latvijā ir sporta zāles apmeklējums, riteņbraukšana un vingrošana, Igaunijā – distanču slēpošana, riteņbraukšana un skriešana, bet Lietuvā – peldēšana, teniss un skriešana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas