Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas vēstniece Ķīnā: Pekinā darbu atsāks aptuveni 60% iestāžu un uzņēmumu

Nākamajā nedēļā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā atsāks darbu aptuveni 60% iestāžu un uzņēmumu un patlaban nav skaidrs, kā un vai tas ietekmēs jaunā koronavīrusa izplatību, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas vēstniece Ķīnā Maija Manika.

Lai gan Ķīnā jau mēnesi pastāv visai drastiski pārvietošanās un citi ierobežojumi, tos pakāpeniski samazina, nevis pastiprina, jo pēdējā laikā no jauna inficētu cilvēku skaits pastāvīgi samazinās.

"Situācija var mainīties, jo nav zināms, vai ir novērsti lielākie draudi. Nākamajā nedēļā aptuveni 60% iestāžu un uzņēmumu Pekinā atsāks atkal strādāt. Tas nozīmē, ka darbā atgriezīsies cilvēki, kas uzturējušies citās vietās, un patlaban nevar prognozēt, kā vīruss izplatīsies tālāk," sacīja vēstniece.

Manika norādīja, ka kopš 24.janvāra Ķīnā ir aizliegti publiski pasākumi un tiek prognozēts, ka tā arī paliks vēl visu martu. "Ķīnā ir noteikts slieksnis. Ja 28 dienas nav neviena jauna inficēšanās gadījuma, publiski pasākumi varētu atkal notikt. Patlaban Pekinā desmit dienas nav reģistrēts neviens jauns gadījums," pastāstīja vēstniece.

Runājot par Latvijas valstspiederīgajiem Ķīnā, vēstniece uzsvēra, ka situācija valstī ļoti atšķiras no tā, kāda ir citviet. "Ir spēkā ceļošanas brīdinājums un cilvēkus aicina nebraukt uz Ķīnu. Pie mums uz ielām tūristu nav jau sen," norādīja Manika.

Pēc vēstniecības aplēsēm apmēram puse - aptuveni 150 cilvēku - Latvijas valstspiederīgo varētu būt atstājuši Ķīnu jau jaunā vīrusa uzliesmojuma laikā. Tie, kas atrodas Ķīnā savā starpā un ar vēstniecību sazinās sociālā tīkla WeChat grupas Latvieši Ķīnā sarakstē, kur var saņemt aktuālo informāciju, kas ir vēstniecības rīcībā.

"Latvieši uztur savu garu, sazinoties šajā grupā. Tas palīdz arī psiholoģiski, jo pastāv neskaidrība un bažas. Vairums mēra temperatūru sev paši, lai nenonāktu problemātiskā situācijā. Ilgstoši nekas cits, izņemot pārtikas veikalus, nestrādā un tas rada ļoti nospiedošu sajūtu," sacīja Manika.

Viņa apstiprināja, ka cilvēki uz vēstniecību zvana un lielākoties prasa informāciju, kas viņus sagaida atgriežoties Latvijā, vai, piemēram, viņiem būs noteikta karantīna. "Mēs viņiem sniedzam jaunāko Veselības ministrijas sniegto informāciju. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēki jautā, kas notiks ar diplomu izsniegšanu, ja universitātē mācības nenotiek. Tie ir jautājumi, kas ir Ķīnas varas iestāžu pārziņā un katrā vietā tie ir atšķirīgi. Tāpēc Latvijas valstspiederīgajiem ir jāseko līdzi tam, kādus noteikumus izdod katras konkrētās provinces vietējā vara," norādīja vēstniece.

LETA jau ziņoja, ka jaunā koronavīrusa upuru skaits Ķīnā ir pieaudzis līdz 2788, pēdējo 24 stundu laikā ar šo vīrusu nomirstot 44 cilvēkiem, šodien paziņoja Nacionālā veselības komisija.

Gandrīz visi jaunie nāves gadījumi ir reģistrēti uzliesmojuma epicentrā Hubei provincē, izņemot divus nāves gadījumus Pekinā.

Infekcijas gadījumu skaits pēdējo 24 stundu laikā ir pieaudzis par 327 un sasniedzis 78 824. Tas ir mazākais jaunu infekcijas gadījumu skaits kopš 24.janvāra, kad bija reģistrēti 259 jauni infekcijas gadījumi. 

Kamēr Hubei province ir nošķirta no ārpasaules, pārējās Ķīnas lielpilsētās lēni atsākas darbs, lai gan skolas vēl arvien ir slēgtas un Pekina pieprasa cilvēkiem, kas atgriežas galvaspilsētā, ievērot personīgu karantīnu uz 14 dienām.

Top komentāri

PVO
P
PVO ziņo, ka Ķīna ir "eksportējusi" 97 inficētos uz 11 valstīm, bet Itālija - 24 inficētos uz 14 valstīm.
st
s
Francijā epidēmijas epicentrs ir nevis Parīze, bet gan Uāzas departaments Pikardijā.
jautājums
j
Kurā brīdī pie varas esošie būs sapratuši, ka robežas bija jāslēdz?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas