Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lauksaimnieki sausuma atzīšanu par valsts mēroga dabas katastrofu novērtē kā optimālu risinājumu

Lauksaimnieki Krīzes vadības padomes lēmumu atzīt pavasara sausumu par valsts mēroga dabas katastrofu vērtē kā optimālāko risinājumu lauksaimniecībai attiecīgajā situācijā, aģentūrai LETA sacīja aptaujātie lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ģenerāldirektors Guntis Vilnītis aģentūrai LETA teica, ka attiecīgais Krīzes vadības padomes lēmums ir viens no optimālākajiem risinājumiem, palīdzot lauksaimniekiem situācijās, kad sausuma dēļ nav iespējams izpildīt atsevišķas līgumsaistības, piemēram, attiecībā pret Lauku atbalsta dienestu.

Vilnītis piebilda, ka ir pabijis Kurzemē un Vidzemē, lai novērtētu lauksaimniecības platību stāvokli sausuma dēļ, un lauksaimniecības kultūru stāvoklis atšķirīgs. "Ir lauki, tostarp Kurzemē, kur ļoti labs rapsis izaudzis, un ir tādi lauki, kur cita kultūra - rudzi knapi attīstījušies. Grūti pateikt, vai lietus kaut kā līdzēs," viņš sacīja, atzīmējot, ka radušos zaudējumus nevar aplēst iekams lauksaimniecības kultūru raža nav ienākusies.

Arī biedrības Zemnieku saeima pārstāvis Mārtiņš Trons aģentūrai LETA teica, ka Krīzes vadības padomes lēmums palīdzēs lauksaimniekiem. Tāpat viņš atzinīgi izteicās par Krīzes vadības padomes operativitāti, lemjot par šo jautājumu.

Trons piebilda, lai arī ārkārtas situācijas izsludināšana lauksaimniecībā būtu juridiski "stingrāks" statuss, lēmums situāciju lauksaimniecības sektorā atzīt par valsts mēroga dabas katastrofu ātrāk palīdz lauksaimniekiem sākt pārrunas ar bankām, graudu pircējiem un citiem sadarbības partneriem, piemēram, agrotehnikas piegādātājiem, ja nav iespējams laikā izpildīt līgumsaistības.

Tāpat viņš norādīja, ka sausuma dēļ radušos zaudējumus lauksaimniecības sektorā nevar nosaukt kamēr nav ievākta raža.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Krīzes vadības padome otrdien, 26. jūnijā, nolēma neizsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā saistībā ar sausumu, bet tā vietā to noteikt kā valsts mēroga dabas katastrofu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) skaidroja, ka Krīzes vadības padome neatbalsta ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā, jo tas nav nepieciešams, ņemot vērā, ka ilgstošā sausuma izraisīto seku dēļ nav jāpiemēro atbalsta instrumenti ārpus spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Tā vietā, iepazīstoties ar aktuālo situāciju nozarē, nolemts izsludināt valsts mēroga dabas katastrofu lauksaimniecībā. Šāds statuss ļauj rīkoties un palīdzēt lauksaimniekiem atbilstoši konkrētajai situācijai.

Krīzes vadības padomes lēmums lauksaimniekiem, kuru sadarbības līgumos būs paredzētas atkāpes saistību izpildē saistībā ar nepārvaramas varas vai "force majeure" apstākļiem, atvieglos šīs nepārvaramās varas vai "force majeure" apstākļu iestāšanos pamatošanu. Tāpat arī iestādes, kuras administrē un kontrolē, kā lauksaimnieki ievieš valsts un Eiropas Savienības atbalsta pasākumus, ņems vērā situāciju un lauksaimniekiem nepiemēros soda sankcijas.

Tāpat vēstīts, ka no sausuma cietušas lopkopības, graudkopības, augļkopības un dārzeņkopības saimniecības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas