Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LDz vadības algu palielināšana piesaistījusi KNAB uzmanību

Uzņēmuma Latvijas Dzelzceļa (LDz) vadības algu palielināšana piesaistījusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzmanību, tomēr pagaidām nav zināms, vai birojs uzsāks pārbaudi par iespējamiem pārkāpumiem.

"Mūsu uzmanību ir piesaistījis LDz vadības atlīdzības jautājums, taču mums ir jāsaņem papildu informācija, lai izlemtu par [..] pārbaudes uzsākšanas lietderību," aģentūrai LETA teica KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Patlaban KNAB informāciju par LDz vadības atalgojumu ieguvis tikai no plašsaziņas līdzekļiem. Tagad birojam pašam jāsavāc sākotnējais faktu apjoms.

Pēc Jurčas teiktā, KNAB uzmanību piesaista un vērtējama būtu "īpatnējā situācija par divām atlīdzībām un par Ministru kabineta noteikumu piemērošanu dzīvē".

"Otrs jautājums ir interešu konflikts, jo jautājums ir par to, vai tomēr nav jāuzrauga amatpersonu darbības tiesiskums un atbilstība valdes lēmumiem," sacīja Jurča. Proti, LDz valdes locekļi tagad saņem atalgojumu arī par prezidenta un viceprezidentu pienākumu pildīšanu.

Šos divus pamatjautājumus KNAB izvērtēs un tuvākajā laikā izlems par tālāko rīcību, norādīja Jurča. Ja birojs nolems sākt pārbaudi, tad, visticamāk, tā tiks sākta par iespējamu administratīvu pārkāpumu.

Jau ziņots, ka Satiksmes ministrija (SM) kā LDz akcionārs atļāva četriem šī uzņēmuma valdes locekļiem saņemt atalgojumu arī par amatu kapitālsabiedrībā, balstoties uz paša uzņēmuma pasūtītu neatkarīgu pētījumu par atalgojuma līmeni līdzīgās privātās kapitālsabiedrībās, kā arī ievērojot Satversmes tiesas (ST) 2012.gada 8.novembra lēmumu.

LTV raidījums Panorāma iepriekš ziņoja, ka LDz prezidenta Uģa Magoņa alga paaugstināta no 2600 latiem līdz 8500 latiem. LDz valdes locekļi un vienlaikus viceprezidenti Edvīns Bērziņš, Aivars Strakšas un Ēriks Šmuksts līdzšinējo 2400 latu vietā turpmāk saņems 6800 latu mēnesī.

Pats Magonis otrdien paziņoja, ka biznesa loģika prasīja, lai LDz vadībai tiktu palielināta alga, jo uzņēmuma vadošie speciālisti saņēmuši 2,5 reizes lielākas algas nekā vadība kopš 2008.gada, kad viņu algas tika samazinātas par 56%.

Magonis skaidroja, ka pirms krīzes viņa alga ir bijusi aptuveni 6000 latu un tad tā samazināta, lai gan uzņēmuma darbiniekiem tā pat esot pieaugusi, jo uzņēmuma vadība nav pakļāvusies valdības ieteikumam samazināt krīzes laikā algas visiem darbiniekiem par 15%.

Ja LDz vadītāja alga netiktu paaugstināta, algas būtu jāsamazina visiem darbiniekiem, jo biznesa loģika prasa, lai uzņēmuma vadītājam būtu augstākais atalgojums kompānijā, un tālāk tā tiek noteikta pēc piramīdas principa, skaidroja Magonis. Līdz šim tā bijusi neadekvāti zema - ap 2800 latu.

Savas algas pašreizējo lielumu viņš neatklāja, tāpat netika atklāti konkrēti nosacījumi, pēc kādiem jaunā alga tiek aprēķināta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas