Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Legālo narkotiku upuris: Man uzbruka drēbes. Izsūca enerģiju

Koļam nesen uzbrukušas viņa drēbes. «Sāku tās raut nost, tās izsūca no manis enerģiju,» pamazām vārdus rindo Koļa (28), palēnināti žestikulējot ar lielajām rokām. Vispostošāk uzvedušies zābaki, tāpēc puisis tos uz ielas norāva un basām kājām devās tos nodot garantijas remontā.

Uzreiz juties labāk. Koļa spriež - laikam zābaki noburti. Pirms divām dienām mamma viņu atveda uz Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru (RPNC). Kad puisis pilnībā būs izgājis no «legālo narkotiku» iedarbības un vai šīs vielas nebūs izprovocējušas snaudošus psihiskus traucējumus, vēl nav skaidrs.

Šogad jau vairāki pacienti, kas RPNC narkoloģijas nodaļā nokļuvuši pēc šo apreibinātāju - augu maisījumu - pīpēšanas, pārvesti tālākai ārstēšanai uz psihiatrijas nodaļām. «Vismaz seši septiņi noteikti pārvesti, jo traucējumi - murgi - nav izzuduši,» saka Sarmīte Skaida, RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste. Šiem pacientiem apreibinošās vielas atmodinājušas psihozes un psihiskus traucējumus, kas, ļoti iespējams, bez vielu lietošanas vēl ilgstoši vai pat visas dzīves laikā nebūtu izpaudušies. «Tagad pētām pacientus ar psihisku simptomātiku. Lietošana izsauc psihisku simptomātiku, halucinācijas, apziņas traucējumus,» stāsta Astrīda Stirna, RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja. Mēdz būt, ka lietotājiem ir ļoti grūti iziet no šiem psihozes stāvokļiem. Nav izslēgts, ka izprovocē, piemēram, šizofrēniju. Tā var iegūt slimību uz visu mūžu. «Ja nav šīs psihiatriskā fona, var iziet dienas vai divu laikā no šī stāvokļa, tad, ja ir šis fons, - var pat nedēļu neiziet no psihozes,» skaidro A. Stirna. Mediķi «legālo narkotiku» postu akcentējuši jau vismaz trīs gadus, taču apreibinātāju tirgotāji, kioski un veikaliņi, atrod arvien jaunas vielas, kas nav aizliegto vielu sarakstā, un turpina biznesu. Šovasar gan ar 33 jaunām vielām papildināts narkotisko un psihotropo vielu saraksts.

Nodedzināt

30 gadu vecais dizainers zaļganā pidžamā, kurš sevi lūdz rakstā minēt kā Juru Košečkinu, šeit, RPNC narkoloģijas nodaļā, nonācis jau otro reizi. Pirmoreiz viņu atveda ātrā palīdzība pēc tā sauktā spaisa jeb apreibinošā augu maisījuma smēķēšanas. Tagad viņš atgriezies tieši ar tādu pašu simptomātiku, tikai šoreiz pēc pārdzeršanās. Pilnīgi neadekvāts un vairākas dienas klusām runā bez apstājas - tā par viņu teikuši mediķi abās reizēs. Košečkins dievojas - šoreiz bija tikai alkohols. «Spaisus» kopš pirmās reizes RPNC neesot lietojis, marihuānu gan vēl uzpīpējis. Vai alkohols izsaucis tādu pašu efektu kā apreibinošais maisījums, mediķiem grūti spriest. Nav izslēgts, ka arī bez legālajiem apreibinātājiem atkārtojas tās pašas psihozes, kas nu izprovocētas, vai arī puisis neatceras, ko lietojis. «Godīgi sakot, pēc tās pirmās reizes es gribēju nodedzināt to veikalu Birznieka-Upīša ielā, kas to draņķi tirgo,» saka puisis. Taču Košečkins labi zinot likumu, tāpēc neko tādu nedarīja.

«Spaisa» ceļojums jeb «trips», pēc kura viņš pirmoreiz nonāca RPNC, bijis ļoti smags un ilgs. «Tripa laikā es runāju un runāju, trīs diennaktis no vietas. Vispār negulēju. Visa pasaules aina bija savilkusies tādā kā lielā dialogā ar mani, kā lielā bumbā. Un tu esi galvenais, karalis, un visa pasaule tieši ar tevi runā,» saka Košečkins. Tas esot bijis kas līdzīgs vājprātam. No marihuānas uz šiem augu «legalaizeriem» pārgājis, jo tie ir vieglāk pieejami - izej tikai uz ielas un nopērc veikalā kā maizi. «Legalaizerus» Košečkins smēķējis aptuveni trīsreiz dienā pāris mēnešu no vietas. «Mozg tupejet. (truls paliec - krievu val.),» viņš raksturo ietekmi. Esot apreibinājies, lai nomierinātu nervus. Viņš pieļauj - šis apreibinošais augu maisījums varētu būt apspricēts ar kaut ko ķīmisku, un tas dod ļoti spēcīgu sitienu, daudz stiprāku nekā zāle. «Pat alkohols kopā ar zāli nedod tādu otupeņije (trulumu - no krievu val.). Varētu būt kas līdzīgs līmes ostīšanai,» pieļauj Košečkins. Lai pilnībā atietu, vajagot apmēram nedēļu. Jautāts, vai nebaidās no tā, ka tā var kļūt par psihiatrijas pacientu, Košečkins attrauc: protams, tagad baidos. Visvairāk gan viņu šokējot pusaudži, kuri par latu vai diviem pērk šos apreibinātājus. «Tas ir noziegums, ka ļauj ko tādu tirgot, turklāt nenobriedušiem prātiem, tās ir visīstākās narkotikas,» Košečkins saka.

Bojā sev dzīvi

«Es nesaprotu, kāpēc nevar šos veikalus joprojām aizvērt ciet. Kā man pacients nesen stāstīja - tur tā kā točkā dod uz parāda, kā tādā kārtīgā narkotiku tirgotavā,» saka S. Skaida. RPNC novērojis, ka apreibinātāju lietotāji lielākoties ir pusaudži un jaunieši vidēji līdz 25 gadiem. Eiropas pētījumā ESPAD atklāts, ka Latvijā 2011. gadā smēķējamo maisījumu jeb tā saucamos Spice produktus dzīves laikā vismaz vienu reizi pamēģinājis katrs desmitais 15-16 gadu vecs jaunietis.

(Vairāk lasiet 12.septembra laikrakstā Diena)

Top komentāri

paskat
p
Matikainens, redz, ir spiests lietot. Nariks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas