Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Lētākais siltums šosezon Aizkrauklē, dārgākais - joprojām Ķegumā

Gandrīz visās Latvijas pilsētās un novados pamazām sākas apkures sezona, un tieši rēķinus par apkuri iedzīvotāji gaida ar vislielākajām bažām. Lai arī maksa par siltumu šajā apkures sezonā lielākajā daļā pilsētu un novadu samazināta par 10-20%, vismaz piektā daļa iedzīvotāju baidās, ka samazināto ienākumu dēļ pilnā apmērā par to norēķināties nevarēs un parādi siltuma piegādātājiem tikai pieaugs. Savukārt siltuma ražotāji cer, ka samazinātie tarifi kaut nedaudz vieglāk ļaus cilvēkiem pārlaist ziemu un iepriekšējā apkures sezonā radušies parādi būtiski nepalielināsies.

Līdz atslēgšanai nenonāks

Pašvaldību savienības padomnieks enerģētikas jautājumos Paulis Barons gan pieļauj, ka problēmas būs ļoti lielas, jo iedzīvotāju maksātspēja ir cieši saistīta ar siltuma ražotāja spēju norēķināties ar saviem piegādātājiem, un tie var pārtraukt dabasgāzes, šķeldas vai cita kurināmā piegādi. Uzņēmuma Latvijas gāze, kas ir kurināmā piegādātājs trīs ceturtdaļām siltuma ražotāju, preses sekretārs Vinsents Makaris stāsta, ka pašlaik visi siltuma ražotāji par piegādāto gāzi ir norēķinājušies un nav pamata satraukties par iespēju pārtraukt tās piegādi. Pat pagājušās sezonas lielākā parādniece - Daugavpils -, kas nebija norēķinājusies par gāzi aptuveni 1,3 miljonu latu apmērā, tagad parādu samaksājusi. Latvijas Siltumražotāju uzņēmumu asociācijas (LSUA) valdes priekšsēdētājs, SIA Ludzas Bio-Enerģija direktors Edgars Vīgants uzsver, ka lielākie ieguvēji ir to pilsētu iedzīvotāji, kurās siltuma ražošanā izmanto dabasgāzi, jo uzņēmums Latvijas gāze, salīdzinot ar pagājušo gadu, tās piegādes tarifu samazinājis aptuveni par 30%. Nezaudēs arī to pilsētu un novadu cilvēki, kas apkurē izmanto šķeldu, jo atšķirībā no dabasgāzes cenas tā pagājušajā apkures sezonā nepacēlās par 30%, bet šosezon samazinājusies vēl vidēji par 10%.

Ieguvums ievērojams

Vislētākais siltums saskaņā ar LSUA datiem ir Aizkrauklē, kur siltuma ražošanā izmanto dabasgāzi un viena megavatstunda siltumenerģijas, sākot jauno apkures sezonu, maksā Ls 29,98, kas ir vairāk nekā par 20% lētāk nekā šī gada sākumā, kad Aizkraukle ierindojās tikai ceturtajā vietā. SIA Aizkraukles siltums valdes priekšsēdētājs Aivars Aldermanis stāsta, ka tas panākts, sakārtojot siltumtrases, siltummezglus, katlumājas, samazinot siltuma zudumus, optimizējot darba kolektīvu un samazinot algu strādājošajiem. «Apkures tarifā dabasgāzes cena veido 84%, un tās samazinājums jūtami ietekmē arī tarifu kopumā. Vietās, kur kurināmā cena sastāda mazāku tarifa daļu, tā izmaksu samazinājums arī mazāk jūtams,» A. Aldermanis skaidro, kāpēc vienā pilsētā tarifs samazināts par 10%, citā par 20%, un piebilst - lai arī gāzes cenas samazinājuma dēļ pašlaik ir ieguvēji, kopumā tomēr ir nedrošākā situācijā nekā uzņēmumi, kur izmanto šķeldu vai ir koģenerācijas iekārtas. Gāzes cena svārstās krietni ievērojamāk nekā cita kurināmā izmaksas.

Ievērojams apkures tarifa samazinājums ir Rēzeknē, kur rēķini pagājušajā sezonā šokēja ne vienu vien pilsētnieku - piemēram, par trīsistabu dzīvokļa apkuri bija jāmaksā 70-90 latu. Sākot jauno apkures sezonu, tarifs no 53,19 latiem par megavatstundu samazināts līdz 44,15 latiem. Rēzeknes enerģijas valdes loceklis Viktors Barovskis stāsta, ka tas panākts ne tikai samazinātās gāzes cenas dēļ, bet arī remontējot siltumtrases un rūpīgāk kontrolējot patērētājus. Atjaunojot uzņēmumā abonentu daļu un algojot cilvēkus, kas strādā ar parādniekiem, izdevies iegūt gandrīz pusi summas, ko iedzīvotāji bija palikuši parādā, beidzoties iepriekšējai sezonai. Arī Liepājā, pazeminot gan kurināmā cenu un veicot uzlabojumus siltuma ražošanas tehnikas modernizācijā, panākts ievērojams tarifa samazinājums - aptuveni par 30%.

Savukārt dārgākais siltums Latvijā tāpat kā pagājušajā sezonā ir Ķegumā, kur pērnruden darbu sāka jaunā ar šķeldu kurināmā Latvenergo katlumāja. Lai gan Latvenergo siltuma ražošanas izmaksas samazinājis gandrīz par 20% un maksa par apkuri iedzīvotājiem kopumā sarukusi no 68 līdz 59 latiem, tā joprojām ir lielākā valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas