Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits aicina vērtēt ilgo tiesas procesu iemeslus

Tieslietu padome varētu izveidot komisiju, kas izskatītu desmit ilgākos procesus Latvijā un sniegtu secinājumus par problēmām, uzruna Latvijas tiesnešu ikgadējā konferencē aicināja Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents atzina, ka tiesu sistēmas reputāciju veido tieši ļoti garie procesi, un, lai šo problēmu risinātu, iespējams, Tieslietu padome varētu izveidot komisiju, kas izskatītu, piemēram, desmit ilgākos procesus Latvijā.

"Proti, paņemt šos desmit ilgākos procesus un izanalizēt, kādēļ šie garie procesi varēja būt iespējami. Iespējams, ka tas ir likumdošanas jautājums, sistēmas jautājums. Iespējams, tas ir tiesnešu vadības, procesu vadības jautājums, bet es domāju, ka visiem būtu svarīgi uzzināt, kur ir problēmas, kādēļ šādi procesi pastāv. Tātad mans ierosinājums ir izveidot šādu komisiju, kas izpēta desmit ilgākos procesus Latvijā un sniedz secinājumus par problēmām," sacīja Valsts prezidents.

Tāpat Levits norādīja, ka neviena demokrātija nevar attīstīties bez neatkarīgām tiesām, kas garantē pamattiesību un pilsonisko brīvību aizsardzību.

"Tiesiskums tieši ietekmē ikviena cilvēka dzīvi - tas ir priekšnosacījums vienlīdzīgai attieksmei likuma priekšā un individuālo tiesību aizsardzībai. Savukārt tiesu autoritāte ir nepieciešama, lai tiesas varētu savas funkcijas veikt pilnvērtīgi. Tiesu autoritāti sabiedrībā veido divi galvenie faktori. Pirmais ir tiesu un tiesneša darba saturs jeb kvalitāte, un otrais ir vērtības, kas ir tiesu nolēmumu pamatā," klāstīja prezidents.

Politiķis atzina, ka tiesu vara izpilda un īsteno dzīvē sabiedrības kopējās vērtības, kas vistiešākā veidā izpaužas likumdošanā. Savukārt tiesnesim, piemērojot likumu, ir vienmēr jābūt skaidrām šīm vērtībām un jāredz cauri likuma tekstam, lai ar likuma tekstu spētu saskatīt šīs vērtības. Tas pieder pie tiesneša kvalifikācijas.

Valsts prezidents arī pauda, ka sabiedrības vērtējums par tiesu darbu lielā mērā veidojas ar mediju starpniecību. Taču izvērsta un patiesa vēstījuma pamatā ir spēja un prasme notikumus atspoguļot un uztvert, balstoties uz savstarpējo komunikāciju.

"Šeit arī iezīmējas tiesas un sabiedrības savstarpējās komunikācijas svarīgums un nepieciešamība. Tikai tiesnesis spēj objektīvā veidā paskaidrot, kāpēc ir nonācis pie konkrētā rezultāta, kāpēc viņa darbība vai bezdarbība ir attaisnojama un nepieciešama," sacīja Levits.

Jau ziņots, ka šodien Siguldā norisinās ikgadējā Latvijas tiesnešu konference, kura veltīta tiesu darba un tiesnešu pašpārvaldes institūciju aktualitātēm.

Konferencē tiesnešus uzrunā Valsts prezidents Egils Levits, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) un Eiropas Padomes Komisijas tiesu efektivitātei (CEPEJ) prezidents Ramins Gurbanovs.

Savukārt pamatziņojumu par Tieslietu padomes darbu aizvadītajā gadā un tiesu sistēmas aktualitātēm sniedz Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Top komentāri

bez-tiesiskums
b
Tā saucamais sacensību princips automātiski pusei, kurai nav tik lieli resursi - naudas vai administratīvie, vai to nav - liedz iespēju līdzvērtīgi aizstāvēt savu taisnību un līdz ar to - tiesības uz taisnu tiesu. Bez tam, privātpersona pret institūcijas (pašvaldības) juristiem ir bezspēcīga. Vēl - tiesa gadiem var nepieprasīt informāciju un pat, ja pieprasa, pašvaldība var to nesniegt vai sniegt selektīvi.
kas dārzā
k
Korupcija, korupcija un vēlreiz korupcija! Vai tad Latvijas tiesas nav kā pasūtāmais galds - kam vairāk naudas, tā arī notiek? Kā tiesneši var pieņemt prtelikumīgus lēmumus? Kā tiesneši varkonsultēties ar lietā iesaistitajiem advokātiem? Vai Latvijas tiesu sistēmā nedarbojas kartelis, kam maz sakara ar likumu un tiesiskumu?
senču ols
s
iemesls ir nauda , kam viņas daudz , čohā nemetīs , iemetīs kādu idiotu par zaptes burkas nopīz... pardon , nofenderēšanu no kaimiņa pagraba
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas