Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Līdz jaunā mācību gada sākumam slēgs 17 izglītības iestādes

Līdz jaunā mācību gada sākumam tiks slēgtas 17 izglītības iestādes, aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

2016.gadā ministrija jau saskaņojusi 15 izglītības iestāžu likvidēšanu, taču viena no tām paredzēta 2017.gada augustā. Turklāt vēl pagājušajā gadā IZM Alūksnes novadā saskaņoja Mārkalnes pamatskolas slēgšanu, savukārt Ventspils novadā - Jūrkalnes pamatskolas slēgšanu, kas notiks šovasar. Savukārt Jelgavas novadā tiks likvidēta arī Elejas vidusskolas Lielplatones filiāle, to pievienojot Elejas pirmsskolas izglītības iestādei Kamenīte.

Tādējādi šis mācību gads būs pēdējais 17 izglītības iestādēm - jūlijā Bauskas novadā tiks likvidēta Mežotnes internātvidusskola. Vasaras vidū Gulbenes novadā tiks likvidēta arī Daukstes pamatskola, savukārt Ventspils novadā augustā lemts slēgt Zlēku pamatskolu.

Jūlija beigās tiks likvidēta arī Sadus 1.vidusskola un Saldus 2.viusskola. Saldus novadā tiks slēgta arī Nīgrandes pamatskola, to pievienojot Saldus novada pašvaldības Kalnu vidusskolai, Nīgrandes pirmsskolas izglītības iestāde Griezīte, to pievienojot Nīgrandes pirmsskolas izglītības iestādei Straumīte. Saldus 1.vidusskolas struktūrvienības Sātiņu pamatskola izglītības programmu īstenošana līdz ar iestādes slēgšanu tiks nodota Saldus pirmsskolas izglītības iestādei Sienāzītis.

Krāslavas novadā augusta sākumā tiks slēgta Kalniešu pamatskola, Skaistas sākumskola un Sauleskalna sākumskola, bet Rēzeknes novadā augusta otrajā pusē tiks slēgta Kalnezeru Katoļu pamatskola.

Augusta beigās Daugavpils novadā durvis slēgs arī Tabores pamatskola, Birznieku pamatskola un Skrudalienas pamatskola, to pievienojot Silenes pamatskolai.

Šī gada sākumā jau tika slēgtas trīs izglītības iestādes.

IZM šogad arī saskaņojusi vēl 19 reorganizācijas procesus, 14 no kuriem notiks šogad. Vēl pērn ministrija saskaņoja arī Burtnieku Ausekļa vidusskolas reorganizāciju, to pārveidojot par Burtnieku Ausekļa pamatskolu. Līdz ar to 2016.gadā paredzēti 15 reorganizācijas procesi, kuros kopumā iesaistītas 22 izglītības iestādes.

Šogad Mazsalacas novadā Ramatas sākumskola un Mazsalacas vidusskola tiks reorganizētas, apvienojot tās un izveidojot Mazsalacas vidusskolu. Smiltenes vidusskola tiks izveidota, reorganizējot Smiltenes ģimnāziju, Smiltenes Centra vidusskolu un Smiltenes Trīs pakalnu sākumskolu. Jūlijā Ķemeru vidusskola tiks reorganizēta par Ķemeru pamatskolu, savukārt Jūrmalā Lielupes vidusskola tiks reorganizēta par Lielupes pamatskolu. Līdz ar 1.septembri notiks Aizkraukles novada ģimnāzijas reorganizācija, apvienojot to ar Aizkraukles 1.vidusskolu un Aizkraukles pilsētas sākumskolu, tādējādi izveidojot Aizkraukles novada ģimnāziju.

Līdz ar jauno mācību gadu lemts reorganizēt Mākoņkalna pirmsskolas izglītības iestādi, to pārveidojot par Kaunatas pirmsskolas izglītības iestādes Zvaniņš Mākoņkalna struktūrvienību. Tukuma novada pirmsskolas izglītības iestāde Vālodzīte tiks reorganizēta, izveidojot divas pirmsskolas izglītības iestādes.

Madonas novadā Mārcienas pamatskola tiks reorganizēta par Mārcienas sākumskolu, bet Preiļu novadā Priekuļu pamatskola - pat Priekuļu sākumskolu. Par pirmsskolas izglītības iestādi Cimdiņš tiks reorganizēta Vārkavas pamatskola, bet Nīcgales pamatskola kļūs par sākumskolu. Alojas novada pirmsskolas izglītības iestāde Auseklītis tiks izveidota, Auseklītim pievienojot struktūrvienību Vilzēnos (pievienojot Alojas Ausekļa vidusskolas, Ozolmuižas pamatskolas un Staiceles vidusskolas pirmsskolas izglītības grupas).

Saldus novadā Ezeres vidusskola pārtaps par Ezeres pamatskolu, bet Baltinavas novada pirmsskolas izglītības iestāde tiks reorganizēta, to pievienojot Baltinavas vidusskolai.

Vēl pagājušajā gadā saskaņota arī Burtnieku Ausekļa vidusskolas reorganizācija, pārveidojot to par Burtnieku Ausekļa pamatskolu.

Ministrija saskaņojusi arī vairāku izglītības iestāžu reorganizāciju, kas notiks arī nākamajos gados. 2017.gada vasaras beigās tiks reorganizēta Striķu pamatskola, to pārveidojot par sākumskolu, kā arī par sākumskolu tiks reorganizēta arī Ozolu pamatskola. Savukārt 2018.gadā notiks Uzvaras vidusskolas reorganizācija par Uzvaras pamatskolu, Īslīces vidusskolas reorganizācija par Īslīces pamatskolu, kā arī Staiceles vidusskolas reorganizācija par pamatskolu.

Ministrijā norādīja, ka vēl saskaņošanā atrodas Apes novada pašvaldības iesniegums par trīs izglītības iestāžu reorganizāciju un Jelgavas novada pašvaldības iesniegums par divu izglītības iestāžu reorganizāciju.

Šogad IZM jau saskaņojusi arī četru jaunu izglītības iestāžu dibināšanu. Ventspils novadā dibināta Zlēku pirmsskolas izglītības iestāde Rūķītis, Saldus novadā - Saldus vidusskola, Tukuma novadā - pirmsskolas izglītības iestāde Lotte, bet Daugavpils novadā - Laucesas pamatskola.

Lēmumu par izglītības iestāžu reorganizāciju, slēgšanu vai dibināšanu pieņem pašvaldība kā izglītības iestādes dibinātāja. Par savu lēmumu pašvaldības informē IZM, iesniedzot nepieciešamos dokumentus un informāciju, lūdzot ministrijai šo lēmumu saskaņot. Atbilstoši noteiktajai kārtībai ministrija saņemto informāciju izvērtē un sniedz atbildi par to, vai saskaņo vai nesaskaņo pašvaldības lēmumu par izglītības iestādes reorganizāciju, slēgšanu vai dibināšanu.

Izskatot jautājumus par pašvaldības lēmuma saskaņošanu, IZM ņem vērā vairākus kritērijus, piemēram, izglītības iestādes darba kvalitāti, skolēnu mācību rezultātus un sekmības dinamiku un izglītības programmu piedāvājumu. Tiek arī izvērtēta izglītības pieejamība - sākumskola (1.-6.klase) iespējami tuvāk bērna dzīvesvietai, transporta nodrošinājums, kā arī izglītības iestādes tīkla attīstības koncepcija novadā (pieejamie finanšu resursi, izglītības iestāžu ēku piepildījums un noslogojums, teritorijas demogrāfiskās tendences, pašvaldības ekonomiskās attīstības potenciāls). Svarīga ir arī iesaistīto pušu (skolēnu, pedagogu, vecāku) informētība un viedoklis, norādīja ministrijā.

Ja pašvaldības atsūtītais lēmums par izglītības iestādes reorganizāciju vai slēgšanu ir nepilnīgs, IZM pieprasa papildu informāciju un iesniegtos dokumentus vērtē atkārtoti. Šādi gadījumi ir bijuši vairākkārt. Pēc nepieciešamo dokumentu iesniegšanas pašvaldības lēmums parasti tiek saskaņots.

IZM vairākkārt ir uzsvērusi, ka tikai matemātiski aprēķini un īslaicīgi ekonomiski ieguvumi nevar kalpot par pamatu lēmumu pieņemšanai likvidēt izglītības iestādi. Skolu tīkla sakārtošana jāskata kopsakarā ar novadu attīstības stratēģiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas