Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Daudzbērnu vecāki pensijā var doties agrāk, ja izaudzināti vismaz pieci bērni. Pensija gan tad ir mazāka. Turklāt tās apmēru ietekmē laiks, kas pavadīts dekrētā. Problēmai gadiem tā arī nav rasts risinājums

Liela ģimene – maza pensija

Izaudzināti septiņi bērni, mūžs nostrādāts pedagoga profesijā, bet pensija 85 eiro. Šis ir īss raksturojums konkrētai daudzbērnu mammai, bet situācija līdzīga ir arī citiem. Pavadītais laiks bērnu kopšanas atvaļinājumā cilvēkam nozīmē ierobežotu iespēju uzkrāt līdzekļus savai pensijai. Valsts gan šajā laikā veic nelielas iemaksas, bet pensija tāpat būs mazāka, salīdzinot ar citiem ar tādu pašu atalgojumu un bez bērniem. Par šo problēmu zināms jau gadiem, bet risinājums tā arī nav atrasts.

Pārāk naiva

Elizabete ir matemātikas skolotāja. Pulksten sešos vakarā viņa vēl ir skolā, jo tikai nesen beigušās mācību stundas. Bērniem diemžēl trūkst motivācijas matemātiku mācīties, jo skolas profils ir cits, taču šīs zināšanas ir nepieciešamas un skolotāja tiešām cenšas, jo darbs patīk. Drīz viņai būs 58 gadi, un pa šo laiku ir gan daudz strādāts, gan uzaudzināti septiņi bērni, kas nu jau visi ir pilngadīgi. Sieviete ar viņiem ļoti lepojas – bērniem ir laba izglītība, daļa jau strādā, un ģimene sevi sauc par Latvijas patriotiem. Elizabete gan ir dzimusi un augusi Lietuvā. Tur arī ieguvusi izglītību un sākusi strādāt, bet, piesakoties pirmajam bērnam un dodoties bērnu kopšanas atvaļinājumā, sieviete pārcēlusies uz Latviju pie bērna tēva, ar kuru arī apprecējusies. Tagad jau vairāk nekā puse dzīves pavadīta te, un arī visi bērni uzauguši Latvijā. Viņa rēķina, ka darba stāžs Lietuvā kopā sanāk 17 gadu un tikpat vēl Latvijā. Lai gan bijis arī laiks, kad sieviete nopietnu veselības problēmu dēļ strādāt nevarēja, kopš 2004. gada viņa skolā praktiski ir strādājusi pusotru slodzi. Un atzīst, ka tas nav viegli – rūpēties par tik lielu ģimeni un vienlaikus arī strādāt.

Valsts atbalsts daudzbērnu vecākiem ir arī iespēja pensionēties piecus gadus agrāk, ja ģimenē ir vismaz pieci bērni. Elizabete to gribējusi izmantot, jo strādāt kļuvis ļoti grūti. Interesējusies un saņemta atbilde – pensija viņai sanāktu 85 eiro mēnesī. Ja nostrādās vēl piecus gadus – 102 eiro. Sieviete ir neizpratnē – no vienas puses visi daudzina, ka nepieciešamas lielas ģimenes, jāveicina dzimstība, bet pretī šāda attieksme. "Naivi cerēju, ka pa šo laiku var paspēt bērnus izaudzināt un vēl nopelnīt kaut ko vecumdienām. Izrādās, domāju pārāk optimistiski," saka Elizabete. Viņa atzīmē, ka nekad nav izbaudījusi milzu labumus, biežāk nācies dzīvot no rokas mutē. Taču vainīga par izveidojušos situāciju sieviete nejūtas, jo godprātīgi strādājusi savā profesijā, un pieļauj, ka problēma ir sistēmā. Šobrīd viņai pat šķiet, ka nav bijis vērts šos gadus vispār strādāt – tā tikai sabojāta veselība un atņemts laiks ģimenei.

Pensija mazāka

Labklājības ministrijā (LM) Dienai konkrēto gadījumu detalizēti nekomentē, norādot uz likumiem, kas regulē pensijas aprēķināšanu. Te jāpiebilst, ka sieviete varēs saņemt pensiju arī par Lietuvā nostrādātajiem gadiem, bet pati Elizabete rēķina, ka tie varētu būt vien pāris desmiti eiro, jo tas iekritis vēl padomju laikos un tāpat lielākā daļa laika pavadīta bērnu kopšanas atvaļinājumos. Komentējot sistēmu kopumā, ministrijā uzsver galveno principu: jo lielākas sociālās apdrošināšanas iemaksas tiek veiktas šodien, jo lielāka būs pensija rīt. Elizabete to saprot kā skaidru norādi – pati vainīga.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 16.oktobra, numurā!

Top komentāri

Jānis Podnieks DaD
Par to jau ir runāts un runāts,bet mūsu begemotiem pie varas no tā nav ne silts ne auksts! Bieza āda un niecīgas smadzenes,un ne mazākas sirdsapziņas un līdzjūtības,kā jau begimotiem! Mums ar sieviņu pilnīgi tāds pats bēdu stāsts,izaudzināti septiņi savi bērni un viens audžu bērns,26,gadi stāža un rezultātā 113.eiro pensija! Tā nav pensija daudzbērnu mātei,bet gan klaja ņirgāšanās! Par kādu lojalitāti un patriotismu valstij vispār var runat šie taukmūļi!
Mirttante.
M
Vecākus,kas izskolojuši 5 un vairāk bērnus,apdala līdz pēdējam. Kā minimums 5 nodokļu maksātāji izaudzināti,kas dod savu artavu valsts kasē,bet paši vecāki,kam pienākas cilvēcīgas vecumdienas no valsts puses,paliek atstumti. Bērni jau vecākus atbalstīs,bet kur paliek valsts atbildība? Ieguldījums proporcionāli mazs.
bargais
b
Pie varas nelieši!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas