Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lielajā talka šogad atgādinās - tīra jūra sākas vannasistabā

Tīra Baltijas jūra sākas tavā vannasistabā – ar šādu saukli 1453 oficiāli pieteiktajās talkošanas vietās sestdien, 26. aprīlī, norisināsies Lielā Talka. Ņemot vērā lielo talkošanas vietu skaitu un gaidāmos labos laikapstākļus, pasākumu organizatori cer sasniegt jaunu rekordu. Savukārt līdz 2018. gadam, kad oficiāli tiks pārtraukts organizēt Vislatvijas talku, jāsasniedz izvirzītais mēkis - Latvija kā tīrākā un sakoptākā vieta pasaulē.

Sauklis - tīra Baltijas jūra sākas tavā vannasistabā – izvēlēts, lai cilvēki aizdomātos par to, ka ikdienas darbības ieteikmē apkārtējo vidi, Dienai skaidroja Lielās Talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme. "Talku šogad veltam Baltijas jūrai, bet nevis tajā vienkāršajā izpratnē - brauksim un vāksim jūras piekrasti, bet domāsim, ko mēs caur savu individuālo kanalizāciju iepludinam jūrā. Talka ir vienreiz gadā, bet ikdienas paradumi ir pat svarīgāki, kā šī viena diena," norādīja V. Jaunzeme. Tāpat liela uzmanība šogad pievērsta ūdenstipju tīrīšanai, jo piesāņojums no upēn nonāk arī līdz jūrai.

Talkas organizatori norāda arī uz pozitīvu tendenci – jau otro gadu pieteiktās talkošanas vietas ir vairāk par piesārņotajām vietām kartē. Ja pērn šis pārsvars bijis neliels, tad šogad tas sasniedz jau vienu trešdaļu. Tāpat prognozes liecina, ka savāktais atkritumu daudzums nebūs tik liels kā citus gadus, jo piesārņoto vietu ir aizvien mazāk.

Lielā talka šogad notiks arī īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Kā Dienai norādīja Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve Rita Jakovļeva, talkot šogad varēs Ķemeru nacionālajā parkā, Slīteres nacionālajā parkā, Gaujas nacionālā parka teritorijā - Oliņķalnā jeb Karātavkalnā - un Rāznas nacionālā parka apkārtnē.

Lielā Talka gan oficiāli vēl notiks vien pāris gadus. V. Jaunzeme norādīja, ka līdz ar Latvijas Valsts 100. dzimšanas dienu 2018. gadā plānots oficiālos pasākumus pārtraukt. Līdz tam jāsasniedz izvirzītais mērķis - Latvija kā tīrākā un sakoptākā vieta pasaulē. Talkas organizatori gan pieļauj domu, ka līdz galam mērķis nebūs sasniegts, tomēr, ņemot vērā, ka pasākumu organizēšana prasa diezgan lielus finanšu līdzekļus, talku esošajā formātā nebūs iespējams turpināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas