Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Likums autoratlīdzību liek iekasēt arī pret autora gribu

Pirms pāris nedēļām reperis Gacho kļuva par pirmo izpildītāju, kurš lauzis līgumu ar Latvijas Izpildītāju un producentu apvienību (LaIPA), lai viņa mūziku varētu klausīties par brīvu. Iespējams, tas bijis precedents ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē, jo intervijā Dienai LaIPA iepriekš norādīja, ka nekas tāds nav dzirdēts.

Tiesa, bezmaksas viņa albumi drīkstēs skanēt tikai pusgadu pēc līguma laušanas, pauž LaIPA pārstāvis Artūrs Vītiņš. Savukārt autortiesību pārvaldītāji, ar kuriem reperis savas juridiskās saistības pārtraucis jau pirms trīs gadiem, atlīdzību par viņa darbiem iekasē joprojām, jo to par pienākumu uzliek Autortiesību likums.

«Mums neliekas ētiski, ja LaIPA pusgadu pēc tam, kad līgums ir lauzts, vēl turpinās prasīt naudu. Mēs negribam meklēt, kā juridiski pareizi to visu traktēt. Vienkārši gribam, lai cilvēki «necepās» un klausās mūziku. Mums to naudiņu tiešām nevajag. Latvijas tirgus nav tik liels, lai šeit saņemtu baigās naudas,» Dienai Gacho lēmumu lauzt līgumu ar blakustiesību pārvaldītāju pamato viņa menedžeris Kaspars Jansons. Viņš norāda, ka nedz LaIPA, nedz AKKA/LAA nespēj izsekot līdzi tam, ko konkrēti un cik daudz atskaņo kafejnīcas.

«Mēs uz to neiespringstam - nesāksim tagad paši staigāt pa kafejnīcām un piestādīt latu piecdesmit katram, kurš klausās Gacho,» par līguma laušanu ar AKKA/LAA piebilst K. Jansons. Tomēr sarunā ar AKKA/LAA pārstāvi Anitu Sosnovsku atklājas, ka, neskatoties uz lauzto līgumu, autortiesību pārvaldītāji joprojām turpina iekasēt atlīdzību par Gacho darbu publisku izpildīšanu. «Ir atsevišķi izmantojuma veidi, kas mums ir jāadministrē obligāti. Neskatoties uz to, vai mums ir līgums ar autoriem vai nav. Mums ir pienākums sadalīt un izmaksāt atlīdzības bez līguma. Mums to uzliek par pienākumu, lai pasargātu kafejnīcas un veikalus, jo nekad mūžā viņi nevarēs saņemt individuālas atļaujas no visiem autoriem, kuru darbi skanēs kafejnīcā. Ja tajā radio programmā Gacho būs skanējis, naudu viņš saņems,» viņa stāsta, atsaucoties uz Autortiesību likumu.

Pārvaicāta, vai juridiski tiešām nekādā veidā nav iespējams īstenot autora vēlmi un atlīdzību neiekasēt, A. Sosnovska, atzīst: «Ja viņš ļoti negrib, tad var pieprasīt, lai mēs viņa vārdu izņemam no savām licencēm.» Autora vārda izņemšana no licenču saraksta nav tas pats, kas līguma laušana. Spriežot pēc tā, ka līdz šim to lūgušas izdarīt vien divas personas, autori par šo iespēju visdrīzāk ir slikti informēti. A. Sosnovska apšauba, ka tādējādi būtu iespējams legāli bezmaksas publiski izpildīt mūziku, jo «ne ar Gacho, es pat domāju, ka ne ar Prāta Vētru, neviena kafejnīca savu repertuāru gadu no gada nespēs aizpildīt».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas