Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lindermans: Šaubos, ka SC biedri Latgalē varēs neatbalstīt pilsonības referendumu

Pēc nelielas aizķeršanās paprāvajai kaudzītei ar parakstiem referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem otrdien vajadzētu nonākt Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) pirmdienas rītā izplatītais paziņojums, ka šo ierosinājumu viņš neatbalsta, parakstu vācējus kustību Par vienlīdzīgām tiesībām nav pārliecinājis. «Ja situācija būs tāda, ka vēlams atbalstīt, tad Ušakova kungs atbalstīs,» uzskata kustības pārstāvis Jurijs Petropavlovskis. Saskaņas centra Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs sakās N. Ušakovu atbalstām, taču kopējo politiskās apvienības nostāju patur noslēpumā.

Kustība Par vienlīdzīgām tiesībām parakstus sākotnēji plānoja iesniegt pagājušajā ceturtdienā. Taču šo termiņu nācās atlikt, jo kustība nebija norēķinājusies ar notāriem par visu savākto parakstu apstiprināšanu. Proti, no aptuveni 12 600 apkopotajiem parakstiem notariālais apstiprinājums nebija apmaksāts 1115 no tiem. Taču šobrīd kustībai ar notāriem izdevies vienoties, ka par atlikušajiem parakstiem varēs norēķināties vēlāk, tādēļ CVK tos varēs iesniegt jau otrdien.

Pirmdien izplatītā N. Ušakova paziņojuma saturs liecina, ka Rīgas mērs savu parakstu par referenduma ierosināšanu neatdos. «Mēģinājums šobrīd organizēt otro referendumu par šo jautājumu nekādi nemainīs nepilsoņu stāvokli Latvijā. [...] Iepriekšējā referendumā es piedalījos ar vienu vienīgu mērķi: pārliecināt valdošās partijas - ir jāmaina nacionālā politika. [...] Bija cerība, ka vadošie politiķi izdzirdēs un sapratīs. Taču viņi neizdzirdēja un nesaklausīja,» savā paziņojumā pauž N. Ušakovs. Tāpat viņš norāda, ka no tā iegūs tikai partija Vienotība, kas referendumā saredzēs iespēju «izprovocēt jaunu nacionālās spriedzes uzliesmojumu».

«Tas ir viņa personīgais viedoklis, bet saskaņots ar SC valdi. Es zināju par Nila viedokli, un es viņu atbalstu,» Rīgas mēra paziņojumu komentē SC Saeimas frakcijas vadītājs J. Urbanovičs. Kopējo politiskās apvienības nostāju viņš sola paziņot otrdien. Viedokļu dažādība apvienības iekšienē parādās jau šobrīd - piemēram, Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC) plāno parakstīties par referenduma ierosināšanu. J. Urbanovičs uzskata, ka tas netraucēs noformulēt vienotu nostāju. «Mēs nekautrējamies paust atšķirīgu viedokli ierindas biedru vai līderu vidū. Bet, kaut arī esam ļoti demokrātiski, tomēr protam atrast kopsaucēju.»

J. Petropavlovskis nav pārliecināts par mēra paustā viedokļa nelokāmību. Viņš uzskata, ka N. Ušakovs rīkojas «pragmatiski filozofiski» un, ja tas būs izdevīgi, savu viedokli viņš varētu arī mainīt. J. Petropavlovskis atgādina neseno vēsturi - parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par krievu kā otro valsts valodu -, kad N. Ušakovs sākotnēji šo ierosinājumu neatbalstīja, taču pēcāk par to parakstījās.

N. Ušakova paziņojums nav pārliecinājis arī partijas Par dzimto valodu līderi Vladimiru Lindermanu, kurš pagājušajā nedēļā Dienai pauda apņemšanos ar propagandas palīdzību panākt SC atbalstu referendumam. «Ja mūsu propaganda un darbība būs aktīva, es neredzu, kādas SC būs iespējas tajā nepiedalīties. Ļoti šaubos, ka tie SC biedri, kas dzīvo un darbojas Latgalē, varēs ignorēt un neatbalstīt referendumu,» pauž V. Lindermans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas