Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LIZDA pieteiks 2500 pedagogu piketu

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) trešdien, 6.martā, dosies iesniegt pieteikumu pedagogu protestu akcijai, aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga pauda, ka valdības nostāja, nepildot iepriekš apstiprināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, spiež skolotājus doties ielās. Tāpēc rīt LIZDA pārstāvji dosies uz Rīgas pašvaldību, lai iesniegtu pieteikumu par protesta akciju, kura paredzēta 20.martā plkst. 8.30 pie Saeimas.

Plānots, ka protesta akcijā piedalīsies vismaz 2500 pedagogu, neizslēdzot iespēju, ka protestā varētu piedalīties vairāk cilvēku.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien, izskatot 2019.gada budžetu, neatbalstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšlikumu paredzēt papildu līdzekļus pedagogu algām.

Vanaga aicināja valdību paredzēt līdzekļus pedagogu darba samaksas palielināšanai un pārtraukt retoriku, ka izglītībā netiek veiktas reformas, kas tiek piesauktas kā iemels pedagogu darba samaksas pieauguma nenodrošināšanai. Vanaga norādīja uz kopumā 15 veiktām vai procesā esošām reformām.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) tomēr norādīja, ka reformas izglītībā netiek veiktas. Turklāt ministre aicināja vērtēt, vai situācija ar pedagogu darba samaksu tiešām ir tik kritiska, norādot uz statistiku, kad skolās, kur pedagogu ir vairāk nekā skolēnu, vidēji tiek maksāti 710 eiro vai pat vairāk.

Tajā pašā laikā Šuplinska atzina, ka joprojām tiek meklēti risinājumi, lai izglītības reformu īstenošanas gadījumā varētu rast finansējumu pedagogu darba samaksas palielināšanai. Kā piemēru ministre minēja Izglītības un zinātnes ministrijas īpašumu lietderības pārskatīšanu.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka finansējuma pieaugumu iespējams nodrošināt tikai reformu ceļā.

"Ja vēlamies pieaugumu, to var panākt vienīgi reformējot. Šo valdību sagaida vairākas reformas un viena no tām ir administratīvi teritoriālā reforma, kas ļaus sakārtot arī izglītības sistēmu. Tāpēc izglītības un zinātnes ministrei būs liels izaicinājums izveidot tādu izglītības modeli, kas nodrošinās kvalitatīvu izglītību. Lai varētu maksāt pedagogiem atbilstošas algas, vispirms ir jāsakārto sistēma," uzsvēra premjers.

Vanaga pēc valdības sēdes aģentūrai LETA atzina, ka pedagogi pret šādu valdības lēmumu piketēs pie Saeimas, un gadījumā, ja arī parlaments nesadzirdēs pedagogu prasības, tie streikos.

Top komentāri

Atkal
A
Bet PIZDA atkal pieteiks streiku.
Neslāvs
N
Šausmas kāda bezkaunība! Laikā kad Kariņa kunga valdība cīnās pret Maskavas roku, kad ir jānojauc piemineklis, bet Latvija sev uzstādījusi ambiciozu mērķi kļūt par zaļāko valsti ar zaļāko enerģiju, skolotāji bezkaunīgi šūpo valsts laivu. Jums neviens neko nav solījis un jums nekas nepienākas. Turklāt lai prasītu naudu jāspēj pārliecinoši pierādīt savu latvietību
Rimpašēvics&KNAB
R
Tās bada dziesmas var pagaudot tikai kaifa pēc. Kariņš taču skaidri pateica, ka piķis vajadzīgs gan kompensācijām par atstādināšanām gan citām bandītbūšanām. Učikiem tā nebūs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas