Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

LTV: Facebook īpaša komanda vētīs informāciju pirms Saeimas vēlēšanām Latvijā

Valdības paspārnē ir izveidota vēlēšanu drošības koordinācijas grupa. Tās mērķis - sagatavoties iespējamiem informācijas telpas apdraudējumiem pirms Saeimas vēlēšanām, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums de facto.

Koordinācijas grupā ietilpst visu ministriju, Satversmes aizsardzības biroja, Drošības Policijas pārstāvji. LTV skaidro - tagad katrs atbild par savu aizsardzības jomu, bet komplicēto kampaņu atspēkošanai nepieciešams darbus koordinēt un apmainīties ar informāciju.

Grupas veidošanas uzticēta Gunai Šnorei, kura jau gadu sniedz stratēģiskās komunikācijas padomus premjeram. Viņa skaidro – papildu finansējums no nodokļu maksātāju naudas nav paredzēts, arī papildus darba laika stundas valsts iestāžu darbiniekiem apmaksāt nav plānots. Par prioritāti nosauc darbu ar sociāliem tīkliem un interneta meklētājiem. de facto zināms, ka sociālā tīkla Facebook administrācijā ir izveidota komanda, kas pievērsīs īpašu uzmanību tieši Latvijas Saeimas vēlēšanām. Tāpat par lielu risku uzskata iespējas manipulēt ar Google un to, kādi meklēšanas rezultāti tur parādās.

Līdzīgas koordinācijas grupas eksistē arī citas valstīs, piemēram – Somijā. Tā pasaules mediju uzmanībā regulāri nonāk kā valsts, kas sekmīgi cīnās ar Krievijas informācija kampaņām.

Čehijas domnīcas Eiropas vērtības pētnieks Jakubs Janda, kurš konsultējis arī Latvijas iestādes, skaidro, ka jau tagad var sagatavoties potenciālajiem uzbrukumiem.

“Krievija pašlaik visur izmanto vienus un tos pašus paņēmienus, jo tie strādā. Tā ir datoru sistēmu uzlaušana un materiālu nopludināšana (valsts iestādes, politiskās partijas), vienas konkrētās partijas atbalstīšana, un uzbrukumi pretkremliskajām partijām. Un ir tikai laika jautājums, līdz mēs ieraudzīsim viltotus video. Līdz šim mēs redzējām nepatiesu informāciju, viltotus foto, bet tehnoloģijas, lai viltotu video, eksistē. Teiksim, video, kā jūsu prezidents vai premjers saka kaut ko, ko viņi nav teikuši," viņš pauž.

Eksperti uzskata, ka vislielākais risks rastos, ja informācijas kampaņā vēlēšanām notiktu mēģinājums graut ticību pašam vēlēšanu procesam – tam, ka Saeima netiek demokrātiski ievēlēta. NATO Stratēģiskās komunikācijas centrā iezīmē scenāriju, kā tas varētu notikt un kā darbotos koordinācija grupa.

NATO Stratēģiskās komunikācijas centra direktors Jānis Sārts uzsver - "ja tās ir pāris provokācijas kaut kādos vēlēšanu iecirkņos un masīva kampaņa sociālajos tīklos, ka, lūk, es te redzēju [tas ir iespējams]. Pretdarbība tad prasa sadarbību starp CVK, Cert.lv, (lai reālā laikā ziņo, kas noticis un kas nav), Drošības policiju, Facebook platformas (kur visdrīzāk šāda kampaņa varētu tikt realizēta), iejaukšanos - pateikt, ka šis ir organizēts, un noslāpēt šīs informācijas izplatību.”

Top komentāri

it kā sabiedriskais medijs
i
Tas, kā LTV parādīja šo sižetu vizuāli, ir tiešām analīzes vērts. Tā saucas sabiedriskā televīzija . Lai gan nav brīnums, ja zina, ka to vada PBK un Rosijskij bank mediju bijušais darbinieks.
Smiekli nāk
S
Beidzat zosis dzīt.Kāda interese Favebook gar kādas banānu republikas vēlēšanām.Tāpat jenotu mafija un zs komunisti būs pie varas.Balsojat par ko gribat-pie varas būs tie paši bandīti.
Antonija Spura
A
Izskatas, ka Latvanijas politiskaja establesmenta, saima, valdiba, ierednieciba, skelistos, sleseristos, lembistos.... valda histerija, jo jut, ka Latvijas pilsoni par siem un bijusajiem Latvijas valsts izlaupitajiem un latviesu tautas slepkavam nevelas vairs balsot. Latvanijas pilsonu aprindas valda apjukums, jo neviens nezina par ko velet kad pienaks velesanu diena, jo nav jau par ko velet....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas