Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LU pētīs Covid-19 pandēmijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību

Latvijas Universitāte (LU) saņēmusi finansējumu pētījumam par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, aģentūru LETA informēja universitātē.

Latvijas Zinātnes padome piešķīrusi finansējumu LU pētniecības projektam Ekonomiskais, politiskais un juridiskais ietvars Latvijas tautsaimniecības potenciāla saglabāšanai un konkurētspējas pieauguma veicināšanai pēc pandēmijas izraisītas krīzes (reCOVery-LV) no Valsts pētījumu programmas, kas paredzēta Covid-19 izpētei.

Projekta vadītāja ir LU profesore Inna Šteinbuka. Pēc LU paustā, profesore uzsvērusi, ka universitātē apzinās, cik pašlaik ir vitāli svarīgi apvienot pētnieku analītiskos secinājumus ar valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju praktisko pieredzi, lai Latvijas tautsaimniecība ne tikai saglabātu nākotnes attīstības potenciālu, bet arī rastu atbilstošus un efektīvus valsts ekonomikas izrāviena rīkus.

Pētniece plāno pabeigt projektu pirms Ziemassvētkiem, tāpēc eksperti esot sākuši strādāt pie projekta jau pirms tā apstiprināšanas.

Universitātē klāstīja, ka projekta izstrādē tiks iesaistīta starpdisciplināra pētnieku komanda no LU, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Rīgas Stradiņu universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes.

Projekta mērķis ir sniegt visaptverošu un daudznozaru Covid-19 pandēmijas ietekmes novērtējumu uz Latvijas ekonomiku un sagatavot zinātniski pamatotus un inovatīvus starpdisciplināra rakstura rīcībpolitikas ieteikumus sekmīgākai pandēmijas radīto izaicinājumu pārvarēšanai attiecībā uz ilgtspējīgu un iekļaujošu Latvijas ekonomikas attīstību, pauda LU.

Šai pētījumā padziļināti tiks analizēta produktivitāte kā izaugsmes veicināšanas faktors, kritiskākās eksporta nozares, pārtikas piegāžu ķēžu pārstrukturēšana, komercbanku sistēmas efektivitāte un infrastruktūras modernizācija, informēja universitātē.

Analīze un scenāriju izstrāde tiks veikta, ņemot vērā mikroekonomisko (uzņēmumu) un makroekonomisko (valsts) līmeni, kā arī reģionālos, socioloģiskos un tiesiskos aspektus. Vienlaikus pētnieki plāno izsekot procesus, kuriem ir potenciāls izraisīt strukturālas un institucionālas pārmaiņas Latvijas tautsaimniecībā.

Tāpat pētnieki uzsvēruši, ka tiks novērtēti arī starptautiskās politiskās norises, kas potenciāli ietekmēs starptautisko tirdzniecību, investīcijas un darbaspēka plūsmu.

Projekta noslēgumā tiks publicēts objektīvs esošās politikas novērtējums pandēmijas radīto zaudējumu mazināšanai, izstrādāti Latvijas ekonomiskās attīstības nākotnes scenāriji, ņemot vērā sociālo, fiskālo un reģionālo faktoru dinamiku, kā arī starptautiskās politikas tendences, informēja LU.

Projekta noslēgumā, tā īstenotāji iesniegs valdībai zinātniski pamatotus un piemērojamus politikas ieteikumus, klāstīja augstskolā.

Kopējais projekta finansējums ir 495 000 eiro.

Top komentāri

Arturs Nagliņš
A
Tas noteikti būs efektīvs pētījums, un Latvijas tautsaimniecība jau tūlīt pēc Ziemassvētkiem plauks un zels. Pētījumā noteikti tiks fiksēta dāvināto un aizlienēto miljardu godīgā sadalīšana premjera-lingvista vadībā, uzrādot Eiropā visgodīgāko naudas sadalīšanu pandēmijas upuriem. Tauta ļoti uzticas LU un latviešu sociālo zinātņu kadriem. LU vispār ir ideāla iestāde ar godīgi neievēlēto, bet krēslā sēdošo rektoru Muižnieku priekšgalā. Arī pētīšanai dāvinātais pusmiljons tiks godīgi sadalīts un naudiņu saņems visgudrākie zinātnieki, kas uzticīgi kalpo Latvijā pastāvošajai iekārtai, Latviju visos rādītājos novedot līdz eiropiešu arjergardam.
ko lai saka
k
LUnī par NEzinātni atbild tāda Druvietes madama, kas pirms dažiem gadiem izgudroja LATVIEŠZINĀTNI. Būtība - neko nevajag pētīt, vajag pētnieku komandā pieaicināt dzejnieku kam Druviete reiz apukšā, lai viņš sacer dainas par tēmu. Tikko dainas sacerētas, problēma atrisināta. Bet jūs naivie brīnaties, ko pētīs un par ko nauda dota, LMAO.
Kārtējais Leta feiks
K
LETA bekaunīgi melo! Kopējais budžets nav 495000, bet gan 5 miljoni. Tur piedalās ne tikai LU https://www.lzp.gov.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=689&Itemid=121 Tehniski tiek izsaimniekota valsts nauda pētījumiem, nevis pētījumam, kuriem ir maza pievienotā vērtība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas