Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mājas dzemdību skaits pēdējo sešu gadu laikā pieaudzis vairāk nekā trīs reizes

Pērn plānotās mājas dzemdībās pasaulē nākuši 176 bērni, kas ir augstākais mājās notikušo dzemdību skaits pēdējos sešos gados, liecina Latvijas veselības aprūpes statistikas gadagrāmatā apkopotā statistika.

Mājas dzemdību skaits pēdējo sešu gadu laikā pieaudzis vairāk nekā trīs reizes - 2006.gadā notikušas 52 plānotas dzemdības mājās, 2007.gadā - 43, 2008.gadā - 111, 2009.gadā - 141, 2010.gadā - 116, bet 2011.gadā jau 176.

Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka šāds pieaugums nav nekas neparasts. "Dzemdības mājās ir legāli iespējamas, turklāt mūsu sabiedrībā ir ļoti daudz "dabīgā" piekritēju - nevakcinēsies, zāles nedzers, slimnīcā nedzemdēs -, tā nu tas ir," izteicās ginekoloģe.

Vienlaikus Rezeberga uzsvēra, ka mājās var dzemdēt tikai veselas grūtnieces, un zemākā riska grupā ir sievietes, kuras jau iepriekš laidušas pasaulē bērniņu.

Tāpat ginekoloģe aicināja atcerēties, ka 10% ir tādu risku, kurus nav iespējams paredzēt. "Absolūti normālai sievietei, absolūti normālās dzemdībās var rasties komplikācijas, un tad svarīgu lomu spēlē laika faktors, jo mājas dzemdību laikā palīdzības apjoms ir vecmātes rokas, ausis, acis un atsevišķi priekšmeti, ko viņa paņem līdzi primārai reanimācijai," sacīja speciāliste.

Pērn Latvijā pasaulē nācis 18 331 bērns. Savukārt šā gada desmit mēnešos Latvijā dzimuši 16 590 mazuļi, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas