Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Līdz šā gada septembrim ģimenēm ar bērniem Altum programmā piešķirtas 6588 mājokļu garantijas. Tā kā prioritāte paliks arī turpmāk, bet atbalstu ar citiem nosacījumiem plānots piedāvāt arī jaunajiem speciālistiem. Mērķis ir noturēt viņus Latvijā

Mājoklis vispirms ģimenēm

Aptuveni tūkstoš jauno speciālistu nākamajā gadā varēs saņemt Attīstības finanšu institūcijas Altum galvojumu sava mājokļa iegādei. To paredz plāns paplašināt mājokļu atbalsta programmu. Joprojām prioritāte gan būs ģimenes ar bērniem, bet šādi ir cerība panākt, ka jaunie profesionāļi paliks Latvijā. Nosacījumi vēl līdz galam nav izstrādāti, bet mērķis arī šajā gadījumā ir samazināt laiku, kas nepieciešams, lai cilvēki uzkrātu līdzekļus pirmajai iemaksai.

Šobrīd Altum garantijas nekustamā īpašuma iegādei var saņemt ģimenes, kurās ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Garantija ir 10–20% no aizdevuma summas atkarībā no bērnu skaita ģimenē, līdz ar to nepieciešamā summa pirmajai iemaksai ir mazāka. Eksperti iedibināto programmu vērtē atzinīgi, un finansējums no valsts budžeta piešķirts arī nākamajam gadam. Latvijas Komercbanku asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs Ainars Balcers stāsta, ka ievērojama daļa no mājokļa kredītiem tiek piešķirti Altum programmas ietvaros. Pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem gan ir lielāks, bet daļai nākas atteikt, jo trūkst naudas pirmajai iemaksai. Asociācijā aprēķināts – lai ģimene sakrātu tipveida dzīvokļa pirmajai iemaksai, kas ir 20% no kredīta summas, nepieciešami četri un vairāk gadu, savukārt izmantojot Altum programmu, pirmās iemaksas apmēru var sakrāt pat gada laikā. Līdz ar to asociācijā redz vajadzību ne tikai saglabāt jau esošo atbalstu, bet programmu paplašināt. Šādu nepieciešamību uzsver arī Ekonomikas ministrijā (EM), tāpēc izstrādāti grozījumi likumā, lai paplašinātu Altum īstenotās mājokļu garantiju programmas mērķauditoriju. Šobrīd tie jau pieņemti valdībā, bet vēl jāapstiprina Saeimā.

Paplašinājumi plānoti divos virzienos. Pirmkārt, ģimenes atbalstu varēs saņemt arī tad, ja bērns būs pilngadīgs, bet nebūs vēl sasniedzis 24 gadu vecumu. Otrkārt, atbalsts pienāksies arī personām līdz 35 gadu vecumam, kuras ieguvušas profesionālo vai augstāko izglītību. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 10.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas