Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Māti, kura kopā ar dēlu aizbēga no vardarbīga dzīvesbiedra, vaino sava bērna nolaupīšanā

Pērn septembrī Svetlana Černova (32) ar savu gadu veco dēlu pameta Itāliju un ieradās Latvijā, lai patvertos un meklētu sev aizstāvību. Viņa stāsta, ka vairākkārt cietusi no bērna tēva Itālijas pilsoņa Stefāno Skizāno (35) agresijas, arī fiziskas vardarbības.

Drīzumā Svetlanai būs jāstājas tiesas priekšā par bērna aizvešanu no Itālijas, jo Hāgas konvencijas izpratnē viņa bērnu ir nolaupījusi. Turklāt bērna tēvs ne tikai prasa bērna atgriešanu, bet vēlas arī iegūt vienpersonisku aizgādību par bērnu, atņemot Svetlanai aprūpes tiesības.

5. februārī Itālijā noteikta tiesas sēde, kurā skatīs bērna tēva prasību. Te jāpiebilst, ka arī Svetlana vērsās tiesā Latvijā, lūdzot viņai piešķirt aizgādību. Pērn rudenī viņa arī vērsās Itālijas prokuratūrā, lūdzot sākt krimināllietu par dzīvesbiedra vardarbību. Taču vispirms Latvijā tiesai jāskata prasība par bērna atgriešanu Itālijā atbilstoši Hāgas konvencijai, kuras būtība ir šāda: bērns, kuru viens no vecākiem bez otra ziņas aizvedis jeb - konvencijas izpratnē - nolaupījis, tiek atgriezts atpakaļ valstī, kas ir bērna pastāvīgā dzīvesvieta, lai tur vecāki savā starpā izšķirtu strīdu par bērnu. Taču ir arī daži izņēmumi, kad bērnu var neatgriezt. Viens no tiem visdrīzāk varētu attiekties uz Svetlanas lietu: ja atgriešana bērnam sagādā fizisku vai psiholoģisku kaitējumu.

Agresijā salauza ribu

Uz Itāliju Svetlana, pēc profesijas tulks, devās, lai studētu itāļu valodu. Tur 2009. gada decembrī viņa iepazinās ar Stefāno, un nākamā gada rudenī viņi sāka dzīvot kopā nelielā ciemā Itālijā. «Kopdzīve bija viņa iniciatīva, viņš teica, ka ir iemīlējies, nespējot bez manis dzīvot. Manas jūtas bija tādas pašas. Runājām, ka visu dzīvi nodzīvosim kopā,» saka Svetlana. Drīz vien viņa gaidīja abu pirmdzimto. Grūtniecības pirmajā mēnesī notika nelaime - Svetlanu uz gājēju pārejas notrieca motocikls. Viņai no jauna bija jāmācās staigāt.

(Visu rakstu lasiet 1.februāra laikrakstā Diena)

Top komentāri

Lelle
L
Es ļoti ceru, ka mūsu muļķi neatdos to māti un bērnu fiziskai iznīcināsanai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas