Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mēģinās savākt 50 000 parakstu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam mēģinās savākt 50 000 parakstu.

Iniciatīvas pieteicēja Liāna Hiršsone parakstus sākusi vākt vēl pirms gada, un šajā laikā par priekšlikumu savākti nepilni 14 000 parakstu. Līdz ar tautas sapulces par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim izsludināšanu, Hiršsone aicina iedzīvotājus turpināt parakstīties un atbalstīt iniciatīvu, uzstādot jaunu mērķi - 50 000 balsu.

"Sabiedrības spiediens šajā situācijā ir pats svarīgākais!" pārliecināta Hiršsone.

Kā ziņots, 27.martā, plkst.18 pie Saeimas notiks tautas sapulce par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim Latvijā, aģentūru LETA informēja sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv.

Lai gan portālā vairāk nekā 13 000 Latvijas iedzīvotāju parakstījuši iniciatīvu Par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam, politiķi un ierēdņi pašvaldībās un valsts institūcijās to nav ņēmuši vērā un vēl arvien nav atrisinājuši īpašumu konfiscējošo nekustamā īpašuma nodokļa taisnīgu regulējumu, uzsvēra iniciatīvas pārstāvji.

Tautas sapulcē klātesošie vērsīsies pie Saeimas, Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības ar prasību atcelt konfiscējošo NĪN vienīgajam īpašumam un pārtraukt pašreizējo NĪN aprēķina un piemērošanas kārtību visās pašvaldībās.

Tāpat vēstīts, ka jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši dažādi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties. No līdz šim pārcilātajiem variantiem Finanšu ministrijas (FM) darba grupā neviens neliekas gana labs un atbalstāms, laikrakstam Latvijas Avīze izteicies FM valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības lietās Ilmārs Šņucins.

FM Tiešo nodokļu departamenta direktore un darba grupas vadītāja Astra Kaļāne skaidrojusi, ka galīgais lēmums pašlaik atduras būtībā pret kadastrālajām vērtībām. "Līdz šim no Tieslietu ministrijas esam saņēmuši tikai aptuveni iezīmētus rīcības virzienus par iespējamajām izmaiņām kadastrālajās vērtībās. Kamēr Tieslietu ministrija un Valsts Zemes dienests skaidri nav pateikuši, kādas būs šīs izmaiņas, t. i., iespējamos kadastrālo vērtību pieauguma apjomus, termiņus un biežumu, tikmēr nav iespējams veidot stabilu, līdzsvarotu, vienveidīgu un ilgtermiņā piemērojamu nekustamā īpašuma nodokļa politiku," skaidrojusi ierēdne.

 

Top komentāri

Jens Z
J
Kadastra likumā noteikts, ka no 2018. gada kadastrālajām vērtībām jābūt līdz 85% apmērā no NĪ tirgus vērtības. Ja nākamgad tiktu ieviestas kadastrālās vērtības, kas balstītos uz 2015.g. tirgus cenām, atsevišķiem īpašumiem kad. vērtība (un līdz ar to - nodoklis) pieaugtu divas, trīs un vairāk reižu. Nesen publiskotā "BDO Latvija" pētījumā Latvija izskatās nelāgi: jau kopš 2013. gada Igaunijā ir spēkā likums, ka ar nekustamā īpašuma nodokli netiek apliktas ēkas. Savukārt Lietuvā ēkas, kas pieder fiziskām personām, netiek apliktas ar nodokli, ja to vērtība nepārsniedz 220 000 eiro. Latvijā šobrīd nek. īpaš. nodokļa risinājumi atduras pret kadastra vērtību problēmu, kas ir Tieslietu ministrijas, tātad 'Nacionālās' apvienības kompetencē. Ja šie ļaudis ar tautiskiem saukļiem uz lūpām gribēs veicināt latviešu tautas ekspropriāciju un padzīšanu no mitekļiem, jo tā liek viņu finansētāji un maizestēvi, tad atliek tikai referendums. Jātceļ nodoklis mājoklim, ja tas ir vien. īpaš.
Helena
H
Kartejais idiotismis, kads var but tikai Latvija, o debilie, alkatigie , egoistiskie idioti prezidenti, ministri, deputati, ieredni 26, gadus veic genocidu pret latvieus tautu un nu tautai pacietibas mers ir gala. Varkar piemineja Krievijas okupacijas laika viekto genocidu, tacu, lai cik nepetikami tas butu, Latvija 26 gadus genocidu pret latvieus tautu veic vieteja vara, prezidenti, ministri, deputati, vini izlaupa Latvijas valsti un apzog latvieus tautu. Vai kads ir uzskaitijis cik Latvija ir zaudejusi cilvekus, bada un slimibas nomerdetos, pasnavibas izdaritas, aizbraukusie, pedejos 26 gados? Nodokli, brauksanas biletes ir jamaksa visiem, bet tiem ir jabut samerigiem.
Helmuts
H
Ka tas var but, ka tada nabadziga valsts kada ir Latvija ar 80% nabadzigo iedzivotaju, visnabadzigaka valsts ES ir Latvija Bulgarijau, Rumanija, bet Latvijas nodokli ir lielaki ka bagatajas ES valstis Vacija, Belgija, Niderlande, Luksmenburga... Vai tas, ka DZ. Skulmei par maju un zemi ir jamaksa kadastra nodoklis 3600 eir gada, vien jau neliecina, ka sis valsst likumdosana ir vienkarsi debila, idiotiska un nesameriga. Neviena Es valsti, kura ir tiesiska un civilizeta, zemes kadastra nodokli nemaksa ekam pec tirgus vertibas cenas, neviena valsti. Piemeram, Belgija, majas vertiba (tirgus vertiba ir 600 000 eiro) kura atrodas uz 1, 200 hektara teritorijas kadastra nodoklis ir 2 200 eiro gada, kas ari nav mazs, tacu, nevar salidzinat nabadzigo Latviju un partikuso Belgiju, tas butu ka salidzinat pirkstu ar analo atveri. Latvijas izlaupitaji un tautas apzadzeji Latvija nav ne tiesati, ne pakarti, un tapec netiek atcelti sie kroplie likumi, kursu parakstija Latvijas prezidenti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas