Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Meklē kompromisu, lai visiem ādas vēža pacientiem būtu pieejami kompensējamie medikamenti

Latvijas Onkologu asociācija norādījusi, ka melanomas jeb ādas vēža ārstēšanai valsts piešķīrusi medikamentu kompensāciju tikai apmēram pusei pacientu, tomēr Nacionālais veselības dienests (NVD) uzsver, ka notiek darbs, lai visiem šiem pacientiem būtu pieejami valsts apmaksāti medikamenti.

Kā aģentūrai LETA skaidroja NVD pārstāve Agnese Jasenoviča, dienestā izvērtēta zāļu klīniskā un izmaksu efektivitāte vairākiem jauniem melanomas ārstēšanai lietojamiem medikamentiem, kas paredzēti gan pacientu grupai ar pierādītu mutāciju, gan bez tās.

Pēc izvērtēšanas procesa pabeigšanas un papildu līdzekļu piešķiršanas tieši onkoloģiskām zālēm, kas deva iespēju šogad papildināt Kompensējamo zāļu sarakstu ar jaunām zālēm gastroenteropātiskiem audzējiem, plaušu audzējam, zarnu audzējam, prostatas audzējam, krūts vēzim, olnīcu audzējam un limfoleikozēm, šī gada februārī tika sāktas arī sarunas ar zāļu ražotājiem par melanomas medikamentu iekļaušanu Kompensējamo zāļu sarakstā, izskatot dažādus finansiālās līdzdalības variantus un iespējas iekļauties piešķirtā finansējuma robežās.

Pēc Jasenovičas paustā, ar diviem zāļu ražotājiem par melanomas ar pierādītu BRAF mutāciju ārstēšanai vajadzīgajiem medikamentiem līgumus izdevās noslēgt ātrāk, un tie jau kopš 15.jūnija pieejami pacientiem zāļu iegādes kompensācijas sistēmas ietvaros. Par to plaši izskanēja informācija arī medijos, radot neprecīzu priekšstatu, ka zāļu iekļaušana citai pacientu grupai netiek apsvērta.

NVD uzsver, ka patlaban sarunas un kompromisu meklēšana ar ražotājiem par valstij pieņemamiem nosacījumiem turpinās, un tiklīdz tiks panākta vienošanās un parakstīti finansiālās līdzdalības līgumi, arī otrai melanomas pacientu grupai zāles būs pieejamas.

Jau ziņots, ka melanomas jeb ādas vēža ārstēšanai valsts piešķīrusi medikamentu kompensāciju daļai pacientu, tomēr aptuveni puse joprojām paliek ārpus šīs atbalsta sistēmas, aģentūru LETA informēja Latvijas Onkologu asociācijā.

Kā skaidroja asociācijā, NVD pieņēmis lēmumu iekļaut kompensējamo zāļu sarakstā divus jaunus medikamentus, kas paredzēti BRAF pozitīvas melanomas ārstēšanai, tomēr medikamentu pieejamība netiek nodrošināta otrai melanomas pacientu grupai, kurai diagnosticēta BRAF negatīva melanoma. Šī iemesla dēļ ārstēts tiks tikai katrs otrais pacients, bet tiem, kam nebūs "paveicies ar diagnozi", nākšoties maksāt par zālēm pašiem vai vērsties "Ziedot.lv".

Latvijas onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis sacīja, ka Latvija līdz šim brīdim bija vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā pacientiem ar metastātisku melanomu nebija pieejams neviens no modernajiem medikamentiem. Risinājums bija iegādāties medikamentus pašiem vai vērsties "Ziedot.lv". Viena pacienta ārstēšanās izmaksas gadā veidoja vairākus tūkstošu eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas