Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Meklējam labu ģimenes ārstu!

Aicina balsot par atsaucīgākajiem ģimenes ārstiem un medicīnas māsām.

Jau devīto gadu norit akcija Meklējam labu ģimenes ārstu. Akcijas mērķis ir godināt ģimenes ārstus un medicīnas māsas, kas ik dienu rūpējas par pacientiem, darot savu darbu atsaucīgi, pašaizliedzīgi un ar izcilu attieksmi, kā arī tos, kas aktīvi piedalās ģimenes medicīnas popularizēšanā un jaunu speciālistu apmācībā. 

Akcijas ietvaros tiek pasniegta arī Rūdolfa Skaidrā prēmija jaunajiem ģimenes ārstiem, kas izvēlējušies strādāt lauku vidē. Prēmiju piešķir Veselības centrs 4, un uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds uzsver, ka ģimenes ārsta darbs ir nozīmīgs un atbildīgs, tādēļ tie, kas strādājuši īpaši cītīgi, ir pelnījuši, ka viņus novērtē un atbalsta, bet pārējos nepieciešams motivēt un iedvesmot izglītoties un attīstīties. 

Prēmija jaunajiem lauku ārstiem

1991. gadā Latviešu Ārstu un Zobārstu apvienības vadītājs Ansis Muižnieks nodibināja ārsta Rūdolfa Skaidrā vārdā nosaukto prēmiju, lai veicinātu jaunu latviešu ārstu darbu Latvijas laukos. Rūdolfs Skaidrais kā ārsts darbojās XX gadsimta sākumā Smiltenē un kļuva pazīstams ne tikai ar savu profesionālo darbību, bet arī nozīmīgu iesaistīšanos vietējās kopienas attīstībā. 

Prēmijas apmērs bija 500 ASV dolāri – tolaik ievērojama summa. Māris Rēvalds bija pirmais šīs prēmijas ieguvējs, un tā viņam kalpoja par sākumkapitālu biznesa uzsākšanai veselības nozarē. 

Prēmijas piešķiršana turpinājās vairākus gadus, bet, mainoties apstākļiem, uz laiku tika pārtraukta. "Latvijas Ārstu biedrība jau vairāk nekā 10 gadu pasniedz Gada balvu medicīnā, godinot dažādu medicīnas nozaru profesionāļus, savukārt akcijas Meklējam labāko ģimenes ārstu, kurā sadarbojamies ar žurnālu Veselība un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju, ietvaros tapa ideja šo prēmiju atjaunot. Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija piešķir balvu kategorijā Profesionālis, bet, apkopojot pacientu vēstules un balsojumus, tiek godināti ģimenes ārsti, saņemot titulu Mans mīļais ģimenes ārsts, savukārt Veselības centrs 4 piešķir Rūdolfa Skaidrā prēmiju Jaunajam lauku ģimenes ārstam. Tās apmērs šogad būs 1500 eiro," atklāj VC4 valdes priekšsēdētājs.

Nozare pamazām sakārtojas

Māris Rēvalds stāsta, ka šobrīd atrast kandidātus, kas varētu pretendēt uz prēmiju, kļūst vienkāršāk, nekā tas bijis pirms dažiem gadiem, kaut joprojām medicīnas jomā ir cilvēkresursu trūkums un lauku novados jauns ģimenes ārsts ir liels retums, jo paaudžu maiņa notiek lēni ar ne pārāk pozitīvu dinamiku. "Ģimenes ārsti turpina strādāt ne tikai līdz pensionēšanās vecumam, bet pat līdz savai nāves stundai. Sākotnēji prēmija bija paredzēta ārstiem līdz 35 gadu vecumam, taču pamazām vecuma cenzs tika paaugstināts līdz pat 45 gadiem. Pēdējos gados Veselības ministrija ir izveidojusi prakšu pārņemšanas mehānismus, kas paredz, ka, aizejot no prakses un nododot to jaunam ģimenes ārstam, pensionētajam speciālistam izmaksā kompensāciju. Ģimenes ārstu darbs finansiālajā ziņā ir labāk novērtēts, arī pašvaldības iesaistījušās, izstrādājot dažādus atbalsta mehānismus, lai ieinteresētu jaunos profesionāļus atgriezties novados. Ģimenes ārstiem pieejams arī Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums. Esam ārā no krīzes, un jaunie ārsti pamazām atkal vēlas strādāt laukos," priecājas Rēvalds.

Akcijas ietvaros ir izdevies atrast izcilus ģimenes ārstus, kā, piemēram, Ainis Dzalbs, kurš šobrīd darbojas arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijā un ir viens no pirmajiem, kas saņēma atjaunoto Rūdolfa Skaidrā prēmiju. Kā pozitīvu tendenci Māris Rēvalds min arī to jauno ārstu atgriešanos lauku vidē, kas pabeiguši rezidentūru ārzemēs. Viņu darbība izceļas ar plašu kompetenču spektru, veicot ne tikai primāros ģimenes ārsta pienākumus, bet arī tādus izmeklējumus kā funkcionālā diagnostika, ultrasonogrāfija u. tml. Šogad starp prēmijas nominantiem esot ģimenes ārste, kas atgriezusies no Somijas – veic sonogrāfiju, nodarbojas arī ar akušieriju un ginekoloģiju. Plašs kompetenču spektrs ir īpaši svarīgs tieši lauku reģionos praktizējošiem ģimenes ārstiem, diemžēl pagaidām Latvijas standarts ģimens ārstu apmācībā atpaliek no lielākās daļas Eiropas valstu.

Pandēmija rada jaunus izaicinājumus

Covid-19 pandēmijas laiks ir bijis sarežģīts arī ģimenes ārstiem un iezīmējis jaunus nozares izaicinājumus. "Pandēmija izgaismoja aspektu, cik lielā mērā ģimenes ārsti praksē izmanto uz pierādījumiem balstītas medicīnas metodes. Saistībā ar vakcināciju pret Covid-19 ģimenes ārstus varētu iedalīt trīs frakcijās. Vieni ir tie, kas aktīvi mudina savus pacientus vakcinēties un šo iespēju piedāvā savās praksēs, otri ir neitrāli un paļaujas uz pacientu izvēli, savukārt ir arī daļa tādu ģimenes ārstu, kas slēptā vai pat pilnīgi atklātā formā atbalsta vakcinācijas pretiniekus un ir nonākuši kaut kādu pseidozinātnisku maldu varā. Nav noslēpums, ka ir ģimenes ārsti, kuri specializējas kādā alternatīvās medicīnas virzienā, piemēram, kā homeopātija, Austrumu medicīna. Šīs nozares pastāvējušas gadsimtiem ilgi un atsevišķos gadījumos ir spējīgas uzlabot pacientu veselības stāvokli, taču nekad nav varējušas nodrošināt tādu dzīves kvalitāti un dzīvildzi kā modernā medicīna. Es nebrīnos, ka sabiedrībā ir neizglītoti cilvēki, kas notic dažādām sazvērestības teorijām, bet nav pieļaujams, ka tās popularizē medicīnas profesionāļi!" pauž Māris Rēvalds. Ģimenes ārstu institūcija ir veselības aprūpes pamats, tieši ģimenes ārsts ir vistuvāk iedzīvotājiem, un labs ārsts zina par sava pacienta veselību visu, saprot, kad viņa kompetence beidzas un pacients jāvirza tālāk pie citiem speciālistiem, neaizmirstot pievērst uzmanību arī profilaksei. 

Balso par labāko ģimenes ārstu!

  • Akcijas laikā – līdz 30. novembrim – Latvijas iedzīvotāji aicināti balsot un iesūtīt vēstules par ģimenes ārstiem, kuri savu darbu dara profesionāli, ir pašaizliedzīgi, iejūtīgi un atsaucīgi. Aicinām balsot arī par ģimenes ārstu māsām!
  • Nobalsot par savu ģimenes ārstu un/vai ģimenes ārsta māsu vari dažādi: www.veseliba.lv, aizpildot balsošanas anketu; atsūtot vēstuli uz redakciju pa pastu uz adresi: Andrejostas ielā 23, Rīgā, LV-1045, ar norādi – Akcijai "Meklējam labu ģimenes ārstu"; nosūtot elektroniski uz e-pasta adresi: gimenesarsts@veseliba. lv;
  • Sirsnīgāko vēstuļu autori saņems balvas: trīs dāvanu kartes no "Veselības centra 4", katra 100 eiro vērtībā; seši žurnāla "Veselība" pusgada abonementi.
  • Neskaidrību vai jautājumu gadījumā lūgums sazināties pa tālruni 67063100 vai elektroniski: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas