Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Metropolīts Aleksandrs: Krievu valodai Latvijā vajadzētu būt sabiedriski nozīmīgai

Krievu valodai Latvijā vajadzētu būt sabiedriski nozīmīgai, lai cilvēki, kuri nezina valodu, slimnīcās un citās iestādēs varētu saņemt atbildes krievu valodā, šādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauda Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs, runājot par referendumu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai Latvijā.

Aleksandrs uzskata, ka katrai mazākumtautībai ir jāsaglabā sava valoda un kultūra. Nedrīkst aizmirst, ka krievu valoda ir arī daļa Latvijas kultūras, tradīciju, teica metropolīts.

"Ir jābūt ļoti pārdomātai rīcībai, nedrīkst spēlēt politiskās spēlītes, lai sanaidotu cilvēkus. Galvenais ir saglabāt mieru un savstarpēju pretimnākšanu, tāpat kā ģimenē, kur šodien vīrs ir nikns, sievai ir jāpaklusē. Rīt sieva būs nikna un vīram nāksies paklusēt, lai neizceltos nesaskaņas. Ir jābūt savstarpējai sapratnei, un jārod kopīga valoda. Ja pajautāja krieviski, atbildi krieviski, ja - latviski, tad atbildi latviski. Galvenais, lai mūsu sabiedrība vēl vairāk nesašķeltos, jo kur gan mēs vēl vairāk attālināsimies, tā vietā vajadzētu tuvināties. Dzīve jau tāpat ir sarežģīta un izskatās, ka arī vieglāk nekļūs. Mēs nevienam īpaši neesam vajadzīgi, tādēļ pašiem ir jāapzinās, ka Latvija ir mūsu kopīgās mājas, kurās kā vieniem, tā otriem ir jāmeklē kopīgas sadzīvošanas zelta vidusceļš. Ir jāstiprina vienotība, sapratne un cieņa starp tautām," teica Aleksandrs.

Viņš atgādināja, ka krievu valoda ir svarīga ne tikai krieviem, bet arī citām mazākumtautībām, kas dzīvo Latvijā. Aleksandrs aicināja dzīvo kristīgi, nenoniecināt arī krievu valodu, jo tā ir liela kultūras un zinātnes valoda, kurā ir pārtulkotas visas pasaules nozīmīgākās grāmatas.

"Valodas saglabāšana ir ļoti svarīga katrai tautai, jo valoda ir katras tautas kods, kurā ierakstītas tautas nacionālās īpatnības, ģenētiskais kods, ko var lasīt dainās, pasakās, krievu biļinās, romancēs, krievu dzejnieku un rakstnieku darbos," skaidroja metropolīts. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas