Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mežaparka Lielās estrādes pirmās daļas būvdarbi ir jau pusceļā

Būvniecības darbi Mežaparka estrādes pirmajā posmā, kuru plānots nodot ekspluatācijā 2020. gada 18. jūnijā uz XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, izpildīti 42% apmērā no būvdarbu kopējā apjoma, aģentūrai LETA sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs un pilnsabiedrības LNK, RERE projektu direktors Valdis Koks šodien iepazīstināja Dziesmu un deju svētku Māksliniecisko padomi, XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Rīcības komitejas pārstāvjus, ministriju pārstāvjus un preses pārstāvjus ar Mežaparka jaunās estrādes būvniecības gaitu.

Savā uzrunā viņš norādīja, ka būvdarbu komanda jau par mēnesi ir apsteigusi iepriekš noteiktos termiņus un viņš apliecināja, ka 2020. gada 18. jūnijā estrāde tiks nodota ekspluatācijai.

Burovs un Koks pārstāvjus iepazīstināja ar pērn izveidoto skatītāju laukumu, kas bija Mežaparka jaunās estrādes būvniecības pati pirmā kārta, jeb A daļa. Šobrīd norit būvniecības B1 daļa, jeb pirmā daļa, stāstīja Burovs. Tajā norit pilna demontāža un karkasa izbūve, kas sākās 2018. gada oktobrī. "Tiek veikta putu stikla siltumizolācijas ieklāšana un metāla kolonnu izvietošana aiz estrādes," skaidroja Koks.

"Metāla kolonnas tiek ražotas Ungārijā, jo tā ir ģeogrāfiski tuvākā metālapstrādes ražotne, kurā iespējams vienuviet veikt nepieciešamos darbus, kas prasa vairākus ciklus - sfēriskas griešanas, īpašas metināšanas prasības, uzraudzību un kontroli. Mūsu inženieri katru nedēļu dodas turp un pārbauda procesu uz vietas ražotnē," skaidroja projektu direktors.

Šo metāla kolonnu un konstrukciju montāža ir pašlaik lielākais izaicinājums būvdarbu veicējiem, jo tas ir ļoti smalks un sarežģīts darbs, kuram finālā jābūt drošam. Koks stāstīja, ka šajā B1 posmā darbi beigsies ar ekspluatācijā nodotajām tribīnēm un metāla konstrukciju, kas ies pāri dzelzsbetona konstrukcijām, jo nekādi apdares darbi šajā posmā nav paredzēti.

Burovs sacīja, ka pēdējais posms jeb B2 posms tiks pabeigts līdz 2023. gadam, kad Dziesmu un deju svētki atzīmēs 150.gadadienu. Viņš minēja, ka šis projekts ir speciāli sadalīts vairākos posmos, tamdēļ, ka Izglītības un zinātnes ministrija atteicās pārcelt skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus par gadu vēlāk.

Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja prioritāte šī projekta ietvarā ir drošība, būves nodošana ekspluatācijai laikā un akustisko prasību ievērošana.

"Projekts ir ļoti savdabīgs jo visa estrādes ēka ir unikāla un šīs kolonnas ir individuālas. Mēs speciāli projektēšanas laikā runājām ar lieliem koncerta organizatoriem, lai mūziķi koncertus izvēlas rīkot Rīgā, ne Lietuvā vai Igaunijā. Mēs vēlamies būt spējīgi rīkot lielus pasaules līmeņa koncertus, kam ir nepieciešama šāda nacionāla līmeņa koncertzāle," pauda Burovs.

Uz XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem būs dažādi jaunumi - uz kāpnēm tiks izveidoti soli, lai mēģinājuma laikā iespējams apsēsties, bet soli būs noņemami, kā arī jaunums būs ierīce, kas pūtīs miglu, tādējādi, dalībniekus karstā laikā atvēsinot un atvieglojot stāvēšanu.

B2 daļā, kas sāksies nākamā gada otrā pusē tiks izbūvētas mākslinieku ģērbtuves, noliktavas soliem no skatītāju laukuma, fasādes apdare un interaktīvās ekspozīcijas telpas izveide.

Posms, kuru atklās nākamgad ir Rīgas domes aizņēmums Valsts kasē uz 30 gadiem, sacīja Burovs. Esošā līguma summa ir 40 miljoni eiro. A posms, kura izbūve jau pabeigta, izmaksāja 30 miljonus eiro. Nākamā plānotā daļa, pēc Burova sacītā, izmaksāšot ap 22 līdz 23 miljoniem eiro. Viņš pauda pārliecību, ka kopējās izbūves izmaksas nepārsniegs 100 miljonus eiro.

Mežaparka topošo estrādi klātienē apmeklēja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), Saeimas Izglītības komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV), Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne, pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas, pilnsabiedrības LNK, RERE projektu direktori Koks un Jevgenijs Locovs, SIA Rīgas meži valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš, Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta vadītāja Agra Bērziņa, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte, diriģenti Mārtiņš Klišāns un Romāns Vanags, kā arī pārējie projektā iesaistītie institūciju pārstāvji.

Mežaparka Lielās estrādes jaunās skatuves būvdarbi tiek organizēti divās daļās. Pirmo daļu plānots pabeigt līdz 2020. gada 18. jūnijam pirms XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, bet otro daļu turpinās īstenot pēc svētkiem līdz 2023.gadam, kad Dziesmu un deju svētki atzīmēs 150. gadadienu.

Kā ziņots 2016. gada martā, Rīgas domei un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālajam kultūras centram, parakstot līgumu par būvprojekta izstrādi ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem, tika sākta Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana. Pirmais atjaunošanas posms - skatītāju lauka izbūve - ekspluatācijā tika nodots pagājušā gada 7. jūnijā.

Top komentāri

Gollums
G
Pilnīgi bezjēdzīgi tēriņi. Vecā estrāde bija gluži laba
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas