Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Miers Daugavpilī tikai šķietams

Cirks un teātris, tā pēdējā mēneša politiskos satricinājumus Daugavpils domē vērtē pilsētnieki. Jaunievēlētais domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (LPP/LC) uzskata, ka pirmā nedēļa amatā pagājusi, dzēšot iepriekšējās domes vadības atstātos ugunsgrēkus, savukārt gāztā mēra Riharda Eigima (LSDSP) atbalstītāji vāc parakstus, lai savu mīluli atkal redzētu pie vadības grožiem.

Pagaidām domes sēdēs piedalās tikai astoņi pozīcijas deputāti no LPP/_LC_, apvienības Saskaņas centrs (_SC_) un partijas _Latgales tauta (LT_), pārējie septiņi opozīcijā nonākušie R.Eigima komandas deputāti sēdes ignorē. Ceturtdien domē būs kārtējais pārbaudījums - jāievēl jauns domes priekšsēža vietnieks, jo atlūgumu iesniegusi Līvija Jankovska (LSDSP).

«Diemžēl situācija Daugavpilī nav stabila. Gribētos ticēt, ka deputāti aizdomāsies, jo, ja šis politiskais teātris turpināsies, runāt par pilsētas attīstību, it sevišķi krīzes apstākļos, nav iespējams. Galvenais, lai pilsētas dome sāktu reāli strādāt, bet šāds spēku samērs, kas balansē uz naža asmens - 7 pret 8 -, ir bīstams, situācija var nebūt stabila arī turpmāk,» uzskata Daugavpils Universitātes rektors profesors Arvīds Barševskis.

Divi apvērsumi mēnesī

Politiskā nestabilitāte Daugavpils pašvaldībā sākās, kad vēlēšanās redzamu pārsvaru neieguva neviens no trīspadsmit sarakstiem, kas kāroja vietas domē. Nespējot vienoties ar citiem, mēra krēslu zaudēja iepriekšējās domes vadītājas Ritas Strodes (LPP/LC) saraksts, tajā iesēdās viņas lielākais konkurents, pilsētu kādreiz jau vadījušais R.Eigims, kurš atkal piesaistīja ar populistiskiem solījumiem nezagt. Tas gan nebija uz ilgu laiku - 1.septembrī notika pirmais mēģinājums izteikt neuzticību LSDSP mēram, kas gan beidzās neveiksmīgi, jo R.Eigimu tajā pašā vakarā atkal ievēlēja amatā. Otrreiz, 24.septembrī, viņu atkal atcēla, un pēc pāris dienām par jauno domes priekšsēdētāju J.Lāčplēsi nobalsoja astoņi domes deputāti, jo opozīcijai bija pievienojies arī LT līderis un vicemērs Grigorijs Ņemcovs, kurš agrāk atbalstīja R.Eigimu. Kaut arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija atzina apvērsuma likumību, R.Eigims paziņoja, ka gaida ministrijas atbildi uz saviem argumentiem un tikmēr J.Lāčplēša vadītajās domes sēdēs nepiedalīsies. Tomēr J.Lāčplēsis uzskata domes darbu par stabilu, jo lēmumu pieņemšanai pietiek ar astoņiem deputātiem.

Aizdomas par korupciju

Kā arguments neuzticības izteikšanai R.Eigimam tika minēta neapmierinātība ar viņa vadības stilu un saimniecisko darbību. Kā uzsvēra J.Lāčplēsis, nepilnu trīs mēnešu laikā līdz maksātnespējas procesam novests Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums, soda sankcijas gatavojas piemērot arī citi pakalpojumu sniedzēji, ar kuriem iepriekšējā domes vadība neesot laikā norēķinājusies, ir tikusi aizkavēta dažu nopietnu projektu realizācija. J.Lāčplēsis vairākkārt izteicis aizdomas, ka R.Eigims domē mēģinājis risināt savas finansiālās saistības, lobējot Daugavpils siltumtīklu uzņēmuma privatizāciju, ko pats R.Eigims kategoriski noliedz. Tajā pašā laikā opozīcija vainoja R.Eigima komandas neizdarību par to, ka netika apstiprināts projekts ES līdzekļu piesaistei siltumapgādes uzņēmuma rekonstrukcijai. Domes priekšsēdētāja pirmā vietniece L.Jankovska (LSDSP) apgalvo, ka nepilnos trijos mēnešos neesot bijis iespējams kaut ko radikāli mainīt domes darbā.

Politologs, DU pasniedzējs Dmitrijs Oļehnovičs ziņu portālā d-fakti.lv atzīst, ka R.Eigima komandas lielākā kļūda bijusi viņa nevēlēšanās un pat nemākulība runāt ne tikai ar žurnālistiem, bet arī ar pilsētniekiem, kā arī tas, ka viņa priekšvēlēšanu kampaņas solījumi netiek pildīti. Tajā pašā laikā viņš šaubās, vai R.Strodei vajadzēja virzīt mēra amatā J.Lāčplēsi, kurš pašvaldību vēlēšanās saņēma visvairāk svītrojumu. Gan vienas, gan otras komandas deputāti arvien pilsētnieku acīs tiek turēti aizdomās par korupciju, līdz ar to popularitāti iegūst dažādi populistiski lozungi ar solījumiem nezagt, kādi pirms vēlēšanām bija R.Eigimam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas