Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Mikroķirurgi pacientam sekmīgi piešuvuši darbā zaudētus četrus pirkstus

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Mikroķirurģijas centra mediķi pacientam sekmīgi piešuvuši darbā zaudētus četrus pirkstus, aģentūru LETA informēja centrā.

Pirksti veiksmīgi sadzijuši un atguvuši funkcionalitāti.

Pacients pirkstu traumu guvis darba vietā. Kā stāsta centra speciālists Ervīns Lavrinovičs, kurš dežūras laikā veica operāciju, pacienta pirksti pakļuva zem hidrauliskā cirvja asmens. Viņš norāda, ka gadījumi, kad cilvēkam tiek nocirsti uzreiz četri pirksti, notiek reti, un vēl retāk izdodas visus četrus piešūt atpakaļ un atjaunot to funkcionalitāti.

Klīnikā pacienti ar vairāku pirkstu amputācijām vidēji nonāk vienu līdz divas reizes mēnesī. Speciālisti stāsta, ka ne vienmēr pirkstus ir iespējams piešūt atpakaļ. Tā ir sarežģīta operācija, kas ilgst pat astoņas stundas, turklāt ne vienmēr viss norit veiksmīgi. Katram pirkstam jāveic kaulu fiksēšanu un cīpslu, nervu, artēriju un vēnu mikroķirurģisku šūšanu. Pēc tam vēl var būt nepieciešamas arī papildu operācijas.

Bojāto struktūru saaugšana aizņem aptuveni trīs mēnešus, rehabilitācija parasti sākas jau no trešās dienas pēc operācijas. Plaukstas un pirkstu funkcionalitātes atjaunošana atkarīga no daudziem faktoriem, bet no tiem būtiskākais ir pacienta līdzestība, uzsver speciālisti.

Lavrinovičs iesaka ievērot darba drošības noteikumus, kā arī izvairīties no apiešanās ar nepazīstamām iekārtām. Ja negadījums jau noticis, viņš rekomendē gādāt par drošību - apstādināt asiņošanu, izsaukt neatliekamo palīdzību un savākt amputētās ķermeņa daļas. Amputēto ķermeņa daļu vajag ievietot tīrā iepakojumā un novietot vēsumā. Ārsts norāda, ka nevajadzētu rīkoties saskaņā ar tautā pieņemto uzskatu - likt amputēto ekstremitāti ledū. "Nedrīkst pārmērīgi mērcēt, nedrīkst sasaldēt. Šūnām sasalstot, izveidojas ledus kristāli, kas iznīcina amputēto locekli," uzsver Lavrinovičs.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas